Natalia Gavrilița și prim-miniștrii Georgiei și Ucrainei au avut întrevederi cu președintele Consiliului European și șefa Comisiei Europene

30 noiembrie 2021, 19:19 Politică 59
Natalia Gavrilița, prim-miniștrii Georgiei și Ucrainei și Președintele Consiliului European, Charles Michel.  Sursa: gov.md

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, alături de omologii săi din Ucraina, Denys Shmyhal, și Georgia, Irakli Garibashvili, a avut o întrevedere cu Charles Michel, președintele Consiliului European, în vederea reconfirmării mesajului politic comun în ajunul Summitului Parteneriatului Estic.

Cei trei prim-miniștri ai Trio Asociat au prezentat Președintelui Consiliului European obiectivele comune de cooperare atât în perioada de până la Summit-ul PaE din decembrie, cât și după acest eveniment.

În acest context, un subiect aparte l-a constituit pregătirea către summit și negocierile asupra Declarației Comune. Natalia Gavrilița a menționat că evenimentul este de o importanță majoră pentru Republica Moldova și și-a exprimat încrederea că acesta va impulsiona și va avansa dialogul cu țările din PaE pe mai multe domenii – digitalizare, energie, conectivitate, precum și gestionarea situației epidemiologice.

În mod particular, șefa guvernului de la Chișinău a subliniat necesitatea prioritizării domeniilor care pot avea impact direct asupra cetățenilor și care, în același timp, au potențialul să apropie Republica Moldova de UE, de exemplu, reducerea tarifelor de roaming între UE și partenerii din PaE, aderarea la Zona unică de plăți în euro (SEPA) și alte domenii.

Totodată, cei trei șefi de Guverne au avut o întrevedere cu președintea Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen. Șefii de guverne ai celor trei state membre ale Parteneriatului Estic au promovat și reconfirmat mesaje comune în vederea oferirii unui nou impuls dialogului politic și cooperării sectoriale și economice în cadrul Declarației Comune a Summitului Parteneriatului Estic de la mijlocul lunii decembrie la Bruxelles.

Prim-ministra Natalia Gavrilița, prim-ministrul Georgiei și cel al Ucrainei, întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen

La ședință au fost discutate aspecte practice în ceea ce privește realizarea Planului european economic și de investiții al UE pentru Parteneriatul Estic.

„Suntem aici pentru a discuta despre modul în care voința politică și determinarea a trei parteneri asociați pot fi folosite pentru a îmbunătăți viețile cetățenilor noștri, prin apropierea țărilor noastre de UE. Ne dorim o cooperare eficientă, în special în domeniile care contează cel mai mult pentru oameni. Vorbim despre eliminarea plăților de roaming cu UE, reducerea costurilor tranzacțiilor bancare internaționale, recunoașterea certificatelor de vaccinare, și consolidarea securității energetice”, a punctat prim-ministra Gavrilița.

De asemenea, alte subiecte importante pe agenda discuției au vizat sectorul energetic și securitatea energetică, conectivitatea și cooperarea în domeniul transportului, precum și alinierea cu obiectivele pactului verde european.

Șefa Executivului de la Chișinău, a exprimat recunoștință UE pentru deschiderea și susținerea de care a dat dovadă în perioada crizei energetice, dar și pentru sprijinul oferit în implementarea agendei de reforme ambițioase pe care o are Guvernul.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media