Un tablou furat în 1919 din Neubrandenburg, restituit orașului german

22 noiembrie 2021, 12:32 Arte 28
Pictură furată în 1919, reîntoarsă în orașul Neubrandenburg.  Sursa: news.in-24.com

O delegaţie din Finlanda a încheiat, în oraşul german Neubrandenburg, un capitol special referitor la obiecte de artă furate, scrie News.in-24.

Kai Kartio, directorul Amos Rex din Helsinki, cel mai mare muzeu de artă privată din Finlanda, a predat colecţiei de obiecte de artă a oraşului Neubrandenburg un tablou furat în 1919.

Pictura în ulei numită „Landscape with Shepherd and Flock” datează din secolul al XVII-lea şi a fost realizată de artistul baroc german Philipp Peter Roos (1655-1706).

A fost descoperită în muzeul de artă din Finlanda în timpul cercetărilor de provenienţă, în care experţii verifică originea obiectelor de artă.

„Colecţionarul nostru Amos Andersen (1878-1961) nu ar fi putut să cunoască la acea vreme, când a cumpărat tabloul de la un comerciant de antichităţi, că acesta fusese furat”, a declarat Kartio la ceremonia de dezvelire a picturii.

Andersen a fost un publicist care a studiat în Germania.

Prima pictură restituită


Întreaga colecţie istorică de picturi din Neubrandenburg - care era cea mai mare din toată regiunea Mecklenburg - a dispărut după 1945. Pictura în ulei din Helsinki este prima din colecţia istorică care a fost restituită.

Tabloul lui Roos a dispărut în 1919, împreună cu alte 16 tablouri, în timpul unei spargeri date cu ajutorul unei scări. O cercetare a scos la iveală că aceasta a fost achiziţionată de Andersen în 1926. Colecţia acestuia a stat la baza creării celui mai mare muzeu finlandez de artă privată, Amos Rex, în 1965.

Colecţia de artă Neubrandenburg din 1890 conţinea peste 10.000 de obiecte de artă. Aceasta a fost încărcată şi transportată în aprilie 1945. Oraşul a ars în noaptea de 30 aprilie 1945.

După ce au fost descoperite inventarele, colecţia a fost raportată la Centrul german pentru bunuri culturale pierdute. Astfel, tablourile furate au ajuns pe lista obiectelor căutate.

Numărul de inventar din 1890 de pe spatele picturii a condus în cele din urmă la restituirea tabloului noii colecţii de artă.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media