Natalia Gavrilță despre cei cinci pași pe care Guvernul îi va întreprinde în starea de urgență legată de criza gazelor

22 octombrie 2021, 09:56 Economie 241
Natalia Gavrilița și Mihai Popșoi.  Sursa: gov.md

Măsura excepțională anunțată de Executiv după ce presiunea în rețeaua de gaze a scăzut sub limită, este îndreptată spre stabilizarea situației și pentru ca Guvernul să aibă la îndemână, fiind „de fapt, o soluție tehnică”, dă asigurări Natalia Gavrilița.

Premiera Republicii Moldova a enunțat cei 5 pași pe care executivul îi va întreprinde chiar astăzi pentru ca situația în conducte să revină la normal.

„Dat fiind că Moldovagaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent, pe planul de alternativă”, a declarat Gavrilița. Astfel, pentru a compensa deficitul de gaze, Guvernul va achiziționa volumele lipsă de pe piața externă după următorii pași:

„Unu. Imediat după acest briefing intrăm în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Comisia va audia raportul pe sector și va lua anumite decizii. Una din decizii va fi solicitarea de la Guvern și Parlament a instituirii Stării de Urgență.
Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic, iar competențele Comisiei pentru Situații Excepționale nu oferă soluții și instrumente necesare.
De aceea, este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și anumite legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal.
O altă decizie pe care o va propune CSE este instituirea unui centru de dirijare în cadrul IGSU pentru coordonarea fluxului de informații și gestiunea rapidă a situației.

Doi. După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern, în care vom face solicitarea către Parlament de a institui starea de urgență.

Trei. Eu voi merge în Parlament unde voi explica de ce e nevoie de instituirea Stării de Urgență și vom solicita votul Parlamentului în acest sens.

Patru. După votul în Parlament va urma o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care vom pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și vom solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaz necesare. Oferta a fost deja publicată în această dimineață, așteptăm să vină răspunsul de la traderi și vom institui o procedură transparentă pentru a efectua achiziția, o procedură care va fi monitorizată și auditată în timpul procedurii și ulterior.

Cinci. Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală, ca să asigurăm țara cu gazele naturale”, a enunțat Natalia Gavrilița.


Amintim că la 13 octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Potrivit ministrului, starea de alertă este pentru ca instituțiile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor în acest sens.

Decizia a venit după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții gigantului rus Gazprom, pe care a avut-o la Summit-ul de la Sankt Petersburg.

Delegația Republicii Moldova, din care a făcut parte Andrei Spînu și reprezentanții Moldovagaz, a cerut Gazprom să extindă contractul de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova la condițiile de anul trecut, întrucât prețul actual pe care îl plătește țara noastră este „nejustificat și nerealist”.

La 19 octombrie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că în ultima săptămână Republicii Moldova a primit anumite volume de gaz prin conducta Iași-Ungheni pentru a menține presiunea în rețeaua de distribuție. În acest context, șefa Executivului de la Chișinău și-a exprimat recunoștința față de România pentru suportul oferit.

Negocierile cu Moscova au continuat din 21 octombrie la Moscova, acolo unde se află în deplasare oficială de lucru Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și vicepremierul pe reintegrare, Vladislav Kulminski.

Totodată, șeful-adjunct al administrației prezidenţiale ruse, Dmitrii Kozak, responsabil de dosarul moldovenesc, este așteptat la Chișinău în următoarele zile, pentru a discuta pe subiectul gazelor naturale. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, la emisiunea „Vineri”, de la postul de televiziune RTR.


Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media