Daune de peste 22 milioane de lei în dosarul Carierei de piatră din Pervomaisc. PA investighează acțiunile factorilor de decizie ai întreprinderii și de la MADRM pentru abuz în serviciu

20 octombrie 2021, 10:45 Justiție 121
Carieră de piatră.  Sursa: publika.md

Procuratura Anticorupție cercetează penal acțiunile pretins ilegale ale factorilor de decizie ai Întreprinderii de Stat „Cariera de Piatră concasată de la Pervomaisk” și a unor funcționari din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru abuz în serviciu, care au provocat daune de peste 22 milioane de lei bugetului de stat. Anunțul a fost făcut de Procurtatură într-un comunicat de presă emis miercuri, 20 octombrie 2021, ca o reacție la solicitările fostului vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari de a informa societatea despre soarta dosarului pe faptul devalizării întreprinderii care se află regiunea Nicolaev, Ucraina.

Potrivit PA, cauza penală pe faptul devalizării ÎS „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc” a fost pornită în februarie 2021, de către Procuratura Generală.

„În prezent, cauza penală vizată se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, care examinează acțiunile pretinse a fi ilegale ale unor factori de decizie din cadrul ÎS „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin prisma săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu (art.327 alin.(2) lit.b1) din Codul penal), săvârșit din interes material, în scopul realizării intereselor personale sau în interesul unor terțe persoane, care în consecință au cauzat daune în proporții deosebit de mari, în valoare de aproximativ 22.164.500 lei”, se arată în comunicat.

PA informează că până acum procurorii au efectuat mai multe acțiuni de urmărire penală și precizează că printre acțiunile întreprinse pentru investigarea cazului sesizat se numără și cererea de asistență juridică internațională, adresată în aprilie 2021, organelor competente din Ucraina, care la moment se află în proces de executare.

În același timp, Procuratura Anticorupție conlucrează pe acest dosar cu oficiul Procurorului General al Ucrainei.

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a declarat anterior că Republica Moldova „a pierdut de facto” cariera de piatră concasată din granit din Pervomaisc, Ucraina, pentru că autoritățile din Ucraina, responsabile de geologie și geodezie, au scos la licitație repetată dreptul de folosință a terenului carierei, după ce la prima licitație, organizată recent, nu s-ar fi găsit niciun cumpărător.

Fostul deputat susține că, potrivit cercetărilor geologice, rezervele de piatră de calitate înaltă de la Cariera din Pervomaisk se estimează pentru aproximativ 180 de ani.

Mai mult, parlamentarul spune că a fost informat că dreptul pentru extragerea zăcământului „cel mai probabil îl va obține compania oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus, interesele căruia mulți ani au fost promovate în Moldova de Vladimir Andronache și omul lui la Agenția Proprietății Publice, Eugen Buzgan”.

Potrivit APP, licitația este programată pentru astăzi, 20 octombrie.

La 12 februarie 2021, vicepreședintele Parlamentului de atunci, Alexandru Slusari, a anunțat că Procuratura Generală a pornit o anchetă penală pe tentativele de deposedare a Republicii Moldova de proprietățile din Ucraina - terenul sediului Consulatului R. Moldova din Odesa, cu o valoare estimată la 13 milioane de euro, situat în cea mai scumpă regiune din oraș, și întreprinderile de stat situate pe teritoriul Ucrainei: ÎS Cariera de piatră concasată din Pervomaisc și ÎS Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți.

Cariera de piatră concasată din granit din Pervomaisc a rămas în proprietatea Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice, însă terenul aparține Ucrainei.

Întreprinderea a activat până în 2015, atunci când din cauza managementului defectuos al fostului administrator, care nu a prelungit licența de dobândire a zăcământului, Moldova a pierdut dreptul de exploatare a carierei. Mai mult, fostul administrator a inițiat și un proces de insolvabilitate a întreprinderii pentru a prelua activele.

În urma implicării Agenției Proprietății Publice, procesul de insolvabilitate a fost încetat, a fost numit un administrator nou, însă activele nu sunt recuperate. În prezent cariera este inundată, nu este conectată la energia electrică de mai mulți ani, iar utilajul nu este funcțional.

Din cauza lipsei licenței și autorizațiilor de activitate nu pot fi efectuate nici exploziile necesare pentru extragerea zăcămintelor. APP susține că întreprinde toate acțiunile în vederea revendicării activelor carierei din Pervomaisc și a informat recent că a solicitat anularea licitației de folosință pentru terenul cu piatră care, potrivit lui Slusari, ar avea scopul de a micșora de două ori prețul pentru autorizația de extragere.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media