Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, propus în funcția de judecător al CSJ. Proiectul, aprobat de Comisia juridică, numiri și imunități

3 noiembrie 2021, 11:19 Justiție 73
Dorel Musteață.  Sursa: magistrat.md

Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală și Dorel Musteață ar putea fi numiți în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani. La ședința de astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități a examinat rapoartele pentru trei proiecte de hotărâre, care prevăd acest lucru.

Astfel, candidatura lui Dorel Musteață va fi propusă în plenul Parlamentului pentru a fi votată în funcția de judecător la CSJ.

Iar, în cazul Oxanei Robu și al lui Ghenadie Plămădeală, rapoartele asupra proiectelor de hotărâre nu au întrunit numărul suficient de voturi, așa că aprobarea lor rămâne la latitudinea plenului Parlamentului.

Potrivit legislației, promovarea în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție se aprobă de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Dorel Musteață și-a început activitatea în sistemul judecătoresc în 2005, când a fost numit prin decretul ex-preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, în funcţia de judecător la Judecătoria Anenii Noi. Câțiva ani mai târziu, acesta a fost numit în funcţia de preşedinte al Judecătoriei pe un termen de patru ani.

În septembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a propus președintelui Republicii Moldova, numirea prin transfer în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, începând cu 1 ianuarie 2017.

Un an mai târziu, CSM a dispus detașarea lui Musteață, judecător la Judecătoria Chișinău, pentru exercitarea mandatului de membru al CSM, începând cu 7 octombrie 2018, până la 7 octombrie 2022, inclusiv. Totodată, Musteață a fost membru al Consiliului Institutului Național al Justiției, funcție din care a fost revocat în iunie 2020.

Potrivit declarației de avere și interese personale depusă în 2020 la Autoritatea Națională de Integritate, Musteață a obținut un venit de 397 465 lei, aproximativ 33 de mii de lei pe lună. Acesta a mai obținut venit din înstrăinarea bunurilor mobile sau imobile de peste 33 095 lei. Pe numele său mai este indicată și o casă de locuit cu suprafaţa de 90 m2, în valoare de peste 42 de mii de lei. Acesta mai are o datorie rie în sumă de 225 030 Lei, contractată în anul 2019 cu rata dobânzii 6%, scadentă în anul 2022.


Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media