Șeful Procuraturii Ciocana, Igor Popa scapă de arest la domiciliu și a fost plasat sub control judiciar. Procuratura Anticorupție anunță contestarea deciziei

27 noiembrie 2021, 09:30 Justiție 1354
Igor Popa.  Sursa: Captură de ecran/ TV8

Unul dintre cei mai cunoscuți procurori aflați sub urmărire penală, Igor Popa, șeful oficiului Ciocana, a fost plasat sub control judiciar. Asta după ce procurorii au cerut prelungirea cu 30 de zile a măsurii de arest la domiciliu. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana însă, au decis eliberarea lui sub control judiciar.

Procurorii anticorupţie spun că vor contesta cu recurs încheierea judecătorească și se arată nedumeriți de decizia instanței.

„Astfel, deşi procurorii anticorupție, fiind în plină desfășurare a cercetării cazului și administrării de probatoriu, au prezentat probe noi care justifică actualitatea riscurilor ce impun necesitatea aflării învinuitului în arest la domiciliu, magistraţii nu au admis solicitarea procurorului.
Subsecvent, la solicitarea învinuitului şi apărătorilor acestuia, magistraţii au dispus înlocuirea măsurii preventive din arest la domiciliu cu măsura alternativă - liberarea provizorie sub control judiciar, pentru perioada rămasă din termenul stabilit anterior şi concomitent au dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile. Încheierea judecătorului de instrucţie considerăm că este neîntemeiată şi urmează a fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chişinău”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Procurorii anticorupție au înaintat la 10 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, demersul prin care solicită aplicarea măsurii preventive - arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile în privința adjunctului procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Ciocana, Igor Popa.

Persoana a fost pusă sub învinuire, fiindu-i incriminat săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.330/2 alin.(2) din Codul penal.

La 9 noiembrie, adjunctul procurorului-șef al municipiului Chișinău, șeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, a fost reținut pentru 72 de ore.

Temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitor la averea adjunctului procurorului-șef al municipiului Chișinău, șef al Oficiul Ciocana, Igor Popa.

  Igor Popa și-a început activitatea în calitate de anchetator în Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei. Din 2002 până în 2010 a ocupat mai multe funcţii importante în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, ajungând şeful subdiviziunii. Potrivit Magistrat.md, în martie 2016, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General - interimar numirea dlui Igor Popa în funcţia de procuror al municipiului Chişinău pentru un mandat de 5 ani. Ulterior, în martie 2017 a fost numit în funcția de adjunct al Procurorului General.

   Potrivit Anticorupție, printre cele mai răsunătoare dosare de care s-a ocupat Igor Popa pe când lucra în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale este cel al lui Serafim Urechean, fost primar al Capitalei, în prezent preşedintele Curţii de Conturi, al lui Constantin Becciev, directorul de la SA Apă-Canal Chişinău, al lui Spiridon Danilescu, fost şef la SA Franzeluţa, al lui Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi al politicianului Nicolae Andronic. Toţi au fost achitaţi după plecarea PCRM de la guvernare.

   Totodată, ZdG scrie Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie și că anterior acesta a declarat că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în Procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”.

   Igor Popa este finul de cununie al fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale, Nicolae Chitoroagă, drept urmare a mai multor acuzații din presă că ar fi fabricat dosare la comanda celor din anturajul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, scrie anticoruptie.md.

   Cristian
   publicat de:
   Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
    

   Discuțiile Replica Media