VIDEO/ ULTIMA ORĂ! A fost anunțată stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Declarațiile făcute de Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

13 octombrie 2021, 18:41 Societate 268
Andrei Spînu.  Sursa: captură video/Privesc.eu
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut după încheierea ședinței Comisiei Situații Excepționale cu privire la situația respectivă. Potrivit ministrului, starea de alertă este pentru ca instituțiile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor în acest sens.

„Sunt dificultăți în mai multe țări ce ține de creșterea prețurilor la gazele naturale. În acest sens, Guvernul Republicii Moldova pregătește o serie de soluții pentru a stabiliza situația. Astăzi am avut o convorbiri cu Moldova Gaz, Energocom și Termolectrica. A fot convocată și ședința CSE pentru a aproba mai multe măsuri în acest sens. Acum menționez că în cadrul ședinței a fost anunțată stare de alertă ce referă la a situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Am decis ca Guvernul să vină cu soluții compensatorii. Vom găsi fonduri necesare pentru a depăși șocul creșterii prețurilor.

În acestă stare de alertă cetățenii nu vor fi afectați în niciun fel. Starea de alertă este pentru ca instituțiile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor”
, a anunțat Spînu.

Totodată, ministrul de ramură a anunțat că Republica Moldova a început să folosească păcura pentru a reduce consumul de gaze naturale. Aceasta a început să fie folosită de astăzi. Cu toate acestea, potrivit lui Spînu, rezervele sunt suficiente pentru cel puţin o lună.

Ministrul a mai declarat că la moment continuă negocierile pentru încheierea unui contract cu „Gazprom".

În acest sens, Spînu a menționat că Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatorii casnici și comerciali.

Decizia integrală CSE va fi publicată mâine.În această toamnă, țările UE se confruntă cu prețuri record la gaz pe fondul capacității reduse de stocare și a aprovizionării insuficiente din Rusia. Gazprom a declarat la începutul lunii octombrie că ar putea lua în considerare creșterea aprovizionării până la sfârșitul lunii, când compania va umple depozitele din Rusia.

Europa primește aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze naturale de la Gazprom. În timp ce instalațiile europene de stocare a gazelor se recuperează de la minimele record pentru această perioadă a anului, opțiunile de aprovizionare din alte surse, cum ar fi gazul natural lichefiat, sunt acum limitate, notează Bloomberg.

Pe măsură ce se apropie iarna, acest lucru face ca Europa să fie mai dependentă de Rusia pentru a fi aprovizionată suplimentar cu gaze.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media