VIDEO/ PSRM anunță manifestări pentru 9 Mai: „Vor fi organizate la nivelul cuvenit și cu participarea miilor de cetățeni”

26 aprilie 2022, 14:47 Politică 388
Socialiști.  Sursa: Captură de ecran

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova anunță manifestări pentru ziua de 9 mai. Mai exact este vorba de marșul „Regimentul Nemuritor”. Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi, 26 aprilie, de deputatul socialist Vlad Bătrîncea în cadrul unei conferințe de presă.

„Acest marș intititulat „Regimentul nemuritor” va avea loc la același traseu din PMAN către Memorialul Eternitate. Va fi organizat la nivel cuvenit și cu participarea miilor de cetățeni. Are ca scop măsura tradițională de a comemora acele evenimente din anii 1941 - 1945 atunci când Moldova a făcut parte din tabăra învingătorilor. Este un eveniment tradițional și sfânt.

Noi dăm asigurări că acest eveniment va avea loc în limitele legii cu respectarea tuturor normelor de conduită în spațiul public. Totul se va petrece calm și liniștit”,
a menționat Bătrîncea.


Între timp, parada militară de 9 mai dedicată Zilei Victoriei a fost amânată în regiunea tranistreană, după ce pe teritoriul din stânga Nistrului a fost instituit pe un termen de 15 zile codul roșu de amenințare teroristă.


Maia Sandu a promulgat marți, 19 aprilie, legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării decretului.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la semne și litere care sunt folosite de armata rusă în Războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace. De aceea, specularea Victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi în pace”, a menționat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina - literele V și Z, dar și panglica Sfântului Gheorghe.

Deputații PAS au înaintat amendamentul la Codul Contravențional în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media