Vadim Ceban, despre tariful la gaze naturale aprobat de ANRE: Acest proiect nu acoperă costurile de achiziționare, distribuție și furnizare

14 iulie 2022, 16:48 Economie 271
Vadim Ceban, Moldovagaz.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că tariful la gazele naturale aprobat de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) va duce la acumularea de către compania fiică a Gazprom a abaterilor de la tarif întrucât prețul nu acoperă suma necesară pentru achițizionare, trasportare, distribuție și furnizare a gazului natural.

„Potrivit acestui proiect de Hotărâre a prețurilor reglementate, consumatorul va plăti costul achiziționării gazelor naturale în valoare de 838,12 dolari SUA la 1000 mc, în timp ce doar pentru iulie 2022, prețul de achiziție al gazelor naturale este de 990 USD la 1.000 m3, iar în august va fi de peste 1.460 USD/1.000 m3.

Astfel, acest proiect de reglementare a tarifului pentru furnizarea de gaze naturale nu numai că nu acoperă costurile asociate achiziționării de gaze naturale, ci și costurile serviciilor de transport, distribuție și furnizare, ceea ce duce SA „Moldovagaz” la acumularea în continuare a abaterilor de la tarif”, a scris Ceban pe pagina sa de Telegram.

Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a publicat un proiect de hotărâre ce se referă calculul prețurilor de gaze naturale de 20,61 lei, fără TVA, pentru consumatorii finali, după ce Moldovagaz a cerut un tarif de peste 26 de lei, fără TVA inclus.

Amintim că monopolistul Moldovagaz a emis o nouă solicitare la ANRE prin care cere un nou tarif la gazele naturale. Astfel, dacă inițial a cerut o majorare de 45% a actualului preț, astfel încât un metru cub să coste 23 de lei și 57 de bani în urma noilor calcule, se cere aprobarea prețului de 26 de lei și 31 de bani.

Menționăm că în prezent, consumatorii achită un tarif de 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub cu tot cu TVA.

La începutul lunii, Moldovagaz a emis o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora tariful la gaz cu 45%. Potrivit solicitările trimise către ANRE, Moldovagaz se justifica că pentru obținerea venitului total reglementat necesar pentru anul 2022, compania a determinat devierile tarifare formate pe perioada ianuarie - iunie 2022, calculate ca diferență de la veniturile în perioada ianuarie - iunie 2022 și venitul reglementat necesar de a fi obținut de furnizorul la gaze naturale, pentru perioada respectivă în valoare de 2 814,3 milioane lei (5 530 lei/1000m3).

Moldovagaz solicita ca noile tarife să fie aplicate din 1 iulie.
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media