„ Astăzi am fost invitat la Parchetul General să depun acuzare într-un dosar legat de evenimentele de acum 14 ani. Vorbim despre achiziția de energie electrică din Ucraina. Au luat decizia să meargă și pe acest dosar, pentru că nu le reușește nimic probabil pe celelalte câteva capete de acuzare și au hotărât să preseze și să meargă mai activ și pe acest dosar. Nu au nicio șansă și ei știu asta”, a transmis Igor Dodon din incinta PG.
Mai mult, Igor Dodon a menționat că actuala conducere a țării și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, ar trebui puși sub învinuire pentru contractele privind achiziționarea gazului și a energiei electrice și nu el.
„Comparativ cu ceea ce face actualul al Infrastructurii, Spînu, atunci noi 14 ani în urmă am cumpărat energie electrică mai ieftină decât multe țări din regiune și eu cred că dacă pe acel caz de 14 ani în urmă au hotărât să mă facă învinuit, înseamnă că pe cazurile recente și acele de anul trecut de procurare a gazului la preț neclar de unde, a energiei prin acorduri secrete... Conducerea țării și actualul ministru al țării trebuie să fie puși sub învinuire în fiecare zi și cred că vor fi puși sub învinuire mai târziu”, a spus fostul șef de stat.
Amintim că luni, 27 iunie 2022, procurorii i-au înaintat lui Igor Dodon învinuirea în dosarului penal denumit „Energocom”.
Fostul șef de stat este învinuit de săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.
Mai exact, este bănuit că ar fi cauzat daune de aproape 12 milioane de dolari SUA, după ce în primăvara anului 2008, pe când deținea funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, ar fi semnat un aviz de procurare a energiei electrice prin intermediul Energocom, cu aproape 30% mai scumpă decât prețul prevăzut în contractele existente la acel moment.
Urmare acestor acțiuni, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 de lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.
Igor Dodon a declarat anterior că nu-și recunoaște vinovăția și că „acest dosar este steril și inevitabil va fi închis”.
