VIDEO/ Igor Dodon, primele declarații după ce instanța i-a aplicat măsura de arest la domiciliu pentru 30 de zile

26 mai 2022, 17:57 Justiție 427
Igor Dodon la Judecătoria Ciocana, 26 mai 2022.  Sursa: captură video

Ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a făcut primele declarații de presă după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a aplicat măsura preventivă de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Fostul șef de stat a declarat reporterilor că dosarul său a fost intentat la indicația actualei președinte a țării, Maia Sandu, cu scopul de a „neutraliza opoziția”.

„Imediat ce a intrat în funcție, i-a cerut procurorului general ca să-mi facă dosar penal să mă pună la pușcărie . De dosarul meu se ocupă 53 de procurori. Niciun politician din istoria Republicii Moldova nu a fost așa persecutat”, a spus el.

El a declarat că de cazul său se ocupă 53 de procurori, ghidați de Ambasada Statelor Unite la Chișinău, cu acceptul Maiei Sandu - „Grupul de procurori este condus de domnul Bulat, Compan și probabil domnul Morari, toți trei sunt ghidați de Ambasada Statelor Unite, cu acceptul Maiei Sandu. Dosar politic de a neutraliza opoziția”.

Dodon a adăugat că este josnic să fie învinuit de trădare de patrie de către „cei care au umplut instituțiile de stat de consilieri străini străini, români, nemți. Au adus polițiști străini să controleze mașinile pe drumurile noastre, au adus soldați înarmați străini la frontierele noastre, cheamă NATO încoace și vrea să ia armament de la americani și de la Marea Britanie. Și mă învinuiesc pe mine de trădare de patrie”.

Învinuirile de îmbogățire ilicită sunt, potrivit fostului lider al PSRM, un dosar pentru a-i persecuta pe cei care nu sunt de acord cu Maia Sandu.

„Nu am nimic pe mine sau pe persoane interpuse”, a spus el.

„Scopul acestor lucruri este de a distrage atenția cetățenilor. Peste două zile tariful la gaz va fi de 24 de lei, când era Dodon era 4 lei. Benzina e 31 de lei litrul. Da pe cine o să pună la pușcărie la toamnă? Iară pe mine? Trebuie să aveți oleacă de rușine”, a adăugat politicianul.

Igor Dodon a mai spus că procurorii au ridicat din casa sa toate telefoanele mobile, cu arhiva familiei sale. „Eu aștept să apară fotografii cu mine, cu familia, ca să facă show-uri. Cu asta sute de jurnaliști, zeci de mii de troli plătiți de partidul Maiei Sandu. Ei vor să mă preseze psihologic ca să cedez. M-au ținut două zile în penitenciar cu lumina aprinsă noaptea. Maia Sandu dacă nimerește în așa condiții, dar o să nimerească, nu o să supraviețuiască. Mi-au speriat copiii, au sărit gardul în sat la mama. Eu am primit multe mesaje să fug din țară. Eu nu am de gând să fug. Voi rezista la presiuni și voi lupta ca noi să învingem și sper la susținerea cetățenilor”, a mai spus el, înainte să fie escortat de mascați.


Petru Iarmaliuc, procurorul pe caz, a spus a spus că va ataca la Curtea de Apel Chișinău decizia judecătorilor - „Domnul Dodon prin acțiunile sale a atentat la niște elemente vitale ale Republicii Moldova. Cazul „Bahamas” este un caz penal care se va investiga separat. Vom depune mâine recurs”.

Amintim că astăzi, 26 mai, judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis parțial demersul procurorului și a dispus plasarea în arest preventiv a ex-președintelui Igor Dodon în arest la domiciliu pentru 30 de zile începând cu 24 mai 07:00, ora la care a fost reținut, până pe 23 iunie ora 07:00.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media