Țările NATO au semnat protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia. Stoltenberg: „Acesta este cu adevărat un moment istoric pentru securitatea noastră comună”

5 iulie 2022, 13:08 UE 92
Țările NATO au semnat protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia.  Sursa: nato.int

Ambasadorii NATO au semnat marți, 5 iulie, protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia la NATO, în prezența ministrei finlandez de externe Pekka Haavisto și a ministrei suedeze de externe Ann Linde.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „acesta este cu adevărat un moment istoric pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO și pentru securitatea noastră comună.”

Săptămâna trecută, la Summit-ul de la Madrid, liderii aliați au convenit să invite Finlanda și Suedia să se alăture NATO în urma acordului asupra unui memorandum trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia.

Astăzi au fost semnate Protocoalele de Aderare, marcând începutul procesului de ratificare.

Secretarul general a spus că ușa NATO rămâne deschisă pentru democrațiile europene care sunt pregătite și dispuse să contribuie la securitatea comună.

„Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici, iar oamenii noștri vor fi și mai în siguranță, deoarece ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate din ultimele decenii.”

Turcia și-a ridicat dreptul de veto asupra cererii Finlandei și Suediei de a se alătura NATO, după ce cele trei națiuni au convenit să-și protejeze securitatea, punând capăt unei drame de câteva săptămâni care a testat unitatea aliaților împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia.

Astfel, președintele Recep Tayyip Erdoğan al Turciei, președintele Sauli Niinistö al Finlandei și prim-ministrul Magdalena Andersson al Suediei s-au întâlnit la Madrid marți, 28 iunie, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

În acea întâlnire, liderii au convenit asupra unui memorandum trilateral pentru a aborda preocupările legitime de securitate ale Turciei, deschizând calea pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Memorandumul a fost semnat de miniștrii de externe ai celor trei țări – Mevlüt Çavuşoğlu din Turcia, Pekka Haavisto din Finlanda și Ann Linde din Suedia – în prezența tuturor celor trei lideri naționali și a secretarului general.

Înțelegerea a fost făcut publică după patru ore de discuții chiar înainte de începerea summitului NATO la Madrid, evitând un impas jenant la reunirea a 30 de lideri care și-au propus să dea dovadă de hotărâre împotriva Rusiei, văzută acum de alianță ca o amenințare directă de securitate.

Suedia și Finlanda au depus la 18 mai, la sediul NATO de la Bruxelles, cererea oficială de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

O aderare a Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ar dubla granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă, scrie Calea Europeană.

De asemenea, accederea Finlandei și Suediei în NATO ar însemna că toate țările riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, ar fi state aliate, la fel și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia, scrie Calea Europeană. Finlanda și Suedia sunt state partenere ale NATO și participă cu regularitate la reuniunile Alianței Nord-Atlantice la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, precum și la summit-urile șefilor de stat și de guvern.

Semnarea unui protocol de aderare între Alianță și cele două țări nordice ar trebui ratificat de parlamentele tuturor celorlalte 30 de state NATO pentru ca Finlanda și Suedia să devină membri cu drepturi depline și să beneficieze de principiul apărării colective – articolul 5 din Tratatul de la Washington.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media