LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 65. Țările Uniunii Europene ar putea să aprobe un embargo treptat asupra petrolului rusesc. Morminte comune ale altor 900 de persoane, descoperite în regiunea Kiev, anunță Zelenskiy

29 aprilie 2022, 16:38 Ucraina 640
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 65-a zi de război declanșat de Federația Rusă. Mai multe explozii au avu loc în seara zilei de joi asupra Kievului, chiar în timpul vizitei secretarului general al ONU în capitala Ucrainei și a prim-ministrului Bulgariei. Primarul Kievului Vitali Kliciko a declarat că exploziile au avut loc în urma unor lovituri de rachete efectuate de forțele ruse.

Anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse, a afirmat joi procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova.

Președintele SUA Joe Biden a solicitat Congresului asistență militară, economică și umanitară în valoare de 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina. Biden a spus că este „esențial” ca parlamentarii americani să aprobe acordul, menționând că acesta va ajuta Ucraina să se apere. Propunerea include peste 20 de miliarde de dolari - ajutor militar, 8,5 miliarde de dolari - ajutor economic și 3 miliarde de dolari - ajutor umanitar.

UPDATE 21:53. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat astăzi că există un risc mare ca discuțiile de pace cu Rusia să se încheie, dând vina pe furia societății, pentru ceea ce el a spus, că sunt atrocități ale trupelor ruse, relatează Reuters, citând agenția de presă Interfax.

„Oamenii (n. red. ucrainenii) vor să-i omoare. Când există o astfel de atitudine, este greu să vorbim despre aceste lucruri”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 21:37. Oamenii legii au descoperit o groapă comună cu aproximativ nouă sute de civili pe teritoriul regiunii Kiev, aflată anterior sub ocupație rusă, a declarat președintele Zelenskiy într-un interviu pentru mass-media poloneză.

„Ei curăță urmele... Au fost atât de mulți uciși încât, în ciuda faptului că au ars, acum au găsit o nouă groapă comună cu 900 de oameni în regiunea Kiev. Câți oameni au murit în total - nimeni nu știe. Vor fi consecințe, va fi o anchetă, va avea loc ulterior recensământul populației. Trebuie să găsim toți oamenii, nu știm câți dintre ei... Autoritățile noastre de anchetă și organele de drept îi vor condamna pe toți, dar recunoașterea internațională este importantă pentru noi”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenskiy a subliniat că există oameni în Ucraina care „îi vor căuta pe toți”. „Și aceasta nu este o amenințare. Vorbesc ca tată, ca bărbat. Știu că avem mulți astfel de oameni. Prin urmare, cineva va aștepta curtea internațională și cineva va aștepta noaptea", a adăugat președintele statului vecin.


UPDATE 21:15. SUA au început antrenamentele forțelor armate ucrainene în locații americane situate în afara Ucrainei, inclusiv în Germania, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului SUA.

„Astăzi pot să anunț că Statele Unite au început antrenamentele cu forțele armate ucrainene privind sistemele cheie la instalațiile militare americane din Germania”, a spus John Kirby.


UPDATE 20:50. Serviciile de informații americane susține că Serviciile de informații rusești au pus la cale atacul chimic asupra lui Dmitri Muratov, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace și editorul ziarului independent din Rusia, Novaya Gazeta, care a vorbit public că este împotriva războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin din Ucraina, transmite The Guardian și CNN.

Editorul ziarului independent rus Novaya Gazeta a fost atacat în timp ce călătorea cu un tren de la Moscova la Samara pe 7 aprilie de o persoană necunoscută care l-a stropit cu vopsea roșie și ulei amestecată cu acetonă.

„Ochii ard îngrozitor”, a spus Muratov într-o declarație postată pe site-ul ziarului. Atacatorul a strigat: „Muratov, asta e pentru tine de la băieții noștri”, într-o aparentă referire la forțele ruse care luptă în Ucraina, a scris el.

„Statele Unite pot confirma că serviciile de informații ruse au orchestrat atacul din 7 aprilie asupra redactorului șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, acesta fiind stropit cu vopsea roșie care conținea acetonă”, a declarat un oficial american într-un comunicat.


UPDATE 20:22. Un comandant din interiorul complexului siderurgic Azovstal din orașul asediat Mariupol a declarat pentru CNN despre bombardamentul necruțător asupra centralei, unde sute de soldați și civili ucraineni sunt prinși de săptămâni întregi.

Sviatoslav Palamar de la Regimentul Azov a declarat pentru CNN că a avut loc un bombardament intens al uzinei Azovstal aseară, atât de la nave, cât și de la aeronave.

„În același timp, ne bombardează terestru”, a spus el. „Au existat, de asemenea, încercări de asalt în zona controlată de trupele ucrainene”, a spus el, dar „acestea au fost deviate”.

„Pe de o parte, (rușii) declaraseră tăcere și modul de non-luptă, dar în același timp cu infanterie și echipament încearcă să asalteze teritoriul fabricii”, a spus el pentru CNN.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin i-a spus ministrului său al apărării că uzina ar trebui închisă, dar nu luată cu asalt, menționând că cei care aleg să se predea ar trebui tratați în conformitate cu convențiile internaționale.

Palamar a declarat pentru CNN că există o mulțime de luptători răniți și peste 500 de soldați care au nevoie de garanții că viețile lor vor fi salvate. „Avem și civili care vor fi uciși dacă asaltează fabrica”, a spus el.

Palamar a spus că, joi dimineață, un adăpost pentru răniți de la uzină a fost bombardat. „Este foarte greu să oferim ajutor medical băieților noștri, deoarece camera noastră chirurgicală a fost distrusă, acolo unde au fost depozitate medicamentele și echipamentele chirurgicale”, a spus el pentru CNN.

Întrebat dacă trupele ucrainene rămase în Azovstal sunt gata să se predea, Palamar a spus: „Nu ne gândim la niciun scenariu de renunțare. Vedem posibil doar printr-o garanție a unor terți politicieni, lideri, eventual Statele Unite, Regatul Unit, Israel sau Turcia, o garanție care ar permite fiecărui soldat să plece în siguranță. Suntem gata să părăsim acest teritoriu pentru că este foarte greu și complicat să ne menținem aici cu armele noastre personale. Suntem pregătiți pentru extracție, eventual extracție pe teritoriul unei țări terțe, dar cu armele noastre în mâinile noastre”, a continuat el. .


UPDATE 20:16. Moderatorii Facebook au cerut companiei să le permită să ia măsuri împotriva utilizatorilor care laudă sau susțin atrocitățile armatei ruse din Bucha, Ucraina. La aproape o lună după ce forțele ucrainene au scos la iveală masacrul din suburbia Kievului, rețeaua de socializare încă nu a semnalat atrocitatea ca fiind un incident „desemnat intern”, spun moderatorii.

Acest lucru le leagă mâinile în modul în care pot trata conținutul legat de crime, spun ei, și îi obligă să lase un conținut despre care cred că ar trebui eliminat.

„A trecut o lună de la masacrul și gropile comune din Bucha, dar acest eveniment nici măcar nu a fost desemnat „eveniment de încălcare”, darămite o crimă motivată de ură”, a spus un moderator, care a vorbit cu The Guardian sub condiția de a păstra anonimatul.


UPDATE 19:40. Țările Uniunii Europene ar putea să aprobe un embargo treptat asupra petrolului rusesc de săptămâna viitoare, potrivit oficialilor UE. The New York Times relatează, citat de The Guardian, că ambasadorii europeni ar trebui să dea aprobarea unei propuneri finalizate până la sfârșitul săptămânii viitoare, după întâlnirea de miercuri.

Embargoul petrolier va fi cel mai mare și mai important nou pas în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie. Pachetul va include, de asemenea, sancțiuni împotriva celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, precum și măsuri suplimentare împotriva rușilor de profil, au spus oficialii.


UPDATE 18:53. Forțele ruse „par a înainta” spre Slovyansk și Baranivka, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării, adăugând că fac „unele progrese progresive, inegale și lente spre sud-est și sud-vest de Izium”, în Ucraina.

Forțele ruse „continuă să folosească... focuri cu rază lungă de acțiune”, a menționat oficialul.

„Ceea ce îi vedem că fac este că folosesc artileria și unele lovituri aeriene înainte de mișcările lor la sol, așa că mișcările lor la sol complotează, deoarece, artileria și atacurile aeriene pe care le lansează împotriva pozițiilor ucrainene nu au efectul pe care și-l doresc ei — ucrainenii sunt încă în stare să reziste”, a adăugat oficialul.


UPDATE 18:25. Locuitorii orașului Odesa nu vor avea voie să iasă din case în perioada 1 - 3 mai, de la ora 22:00 și până la ora 05:00, după impunerea orei marțiale.

Locuitorilor le va fi interzis să se afle pe străzi și în alte locuri publice fără permise și certificate special eliberate. În restul regiunii Odessa, regimul orei marțiale rămâne neschimbat, adică de la 22:00 până la 05:00.


UPDATE 18:02. Președintele american Joe Biden și consilierii săi sunt încă în conversații despre cum să abordeze summitul G20 din noiembrie, ale cărui gazde au primit confirmarea vineri că președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe. Biden a spus că Rusia ar trebui să fie exclusă din G20, scrie CNN.

Membrii seniori ai administrației sale au părăsit evenimentele G20 la care sunt prezenți delegați ruși. Și au existat discuții cu Indonezia, care găzduiește summitul, despre intensificarea condamnării Rusiei și despre modul de abordare a situației dificile.

Dar nu a fost luată nicio decizie de boicotare a summit-ului liderilor. Și oficialii cântăresc dezavantajele săririi peste eveniment și cedarea mesei Rusiei și Chinei.

„Președintele a fost clar cu privire la punctul său de vedere: nu ar trebui să se desfășoare ca de obicei și că Rusia nu ar trebui să facă parte din aceasta”, a declarat joi secretarul de presă Jen Psaki.

„Dar, din nou, sunt șase luni distanță.”

Asistenții Casei Albe sunt realiști că G20 nu va îndepărta în mod colectiv Rusia din rândurile sale, deoarece decizia necesită consens și China a fost clară că nu sprijină o astfel de mișcare. Asta face ca acesta să fie un scenariu diferit de când Rusia a fost expulzată din G8 după anexarea Crimeei.

Acest lucru stabilește un summit potențial complicat pe insula indoneziană Bali, care este programat să înceapă la începutul lunii noiembrie. Oficialii Casei Albe au analizat o serie de scenarii diferite, inclusiv trimiterea unei delegații de nivel inferior sau participarea de la distanță. Dar participarea lui Biden în persoană este în continuare considerată cel mai probabil rezultat, chiar dacă Putin va fi și el acolo.


UPDATE 17:44. Secretarul general al ONU, António Guterres, s-a declarat „atins” de „reziliența și curajul” poporului ucrainean, în urma vizitei sale de ieri la Kiev.


UPDATE 17:20. Avioanele de luptă NATO staționate atât în ​​regiunea Baltică, cât și în regiunea Mării Negre s-au luptat „de mai multe ori în ultimele patru zile” pentru a urmări și intercepta avioanele rusești în apropierea spațiului aerian al Alianței, potrivit unui comunicat publicat de Comandamentul Aerien Aliat al NATO.

Radarele NATO au urmărit o serie de aeronave neidentificate deasupra Mării Baltice și a Mării Negre începând de marți. NATO a remarcat că aeronavele rusești deseori „nu transmit un cod transponder care să indice poziția și altitudinea lor, nu depun un plan de zbor sau nu comunică”.

În regiunea baltică, avioanele de luptă din Polonia, Danemarca, Franța și Spania au fost folosite în diferite momente pentru a intercepta și identifica aeronavele care se apropiau. În regiunea Mării Negre, aeronave din România și Marea Britanie au fost folosite pentru a investiga urmele aeronavelor necunoscute care se apropie de spațiul aerian aliat, se arată în comunicat.

Nu există niciun indiciu că aeronavele americane au participat la interceptări. NATO a spus că aeronava rusă nu a intrat niciodată în spațiul aerian al alianței, iar „interceptările au fost efectuate într-un mod sigur și de rutină”.


UPDATE 17:06. Trupele ruse au folosit muniții cu fosfor în satul de est Solovyove, a declarat șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kyrylenko. Deși fosforul nu este clasificat ca armă chimică în conformitate cu Convenția privind armele chimice, folosirea acestuia ca armă incendiară în apropierea civililor este ilegală.

Forțele ruse au bombardat din nou satul Lastochkyne, distrugând o casă rezidențială și un magazin, a declarat Kyrylenko pe Telegram. Potrivit lui, rușii au vizat Avdiivka cu mai multe lansatoare de rachete, urmate de un raid aerian și de noi bombardamente dimineața.

El a adăugat că casele rezidențiale și infrastructura civilă au fost avariate.

Moscova și-a îndreptat în mare parte concentrarea militară către statele din est Donețk și Luhansk, cunoscute sub numele de regiunea Donbas.


UPDATE 16.36. Polonia se pregătește să înceapă exerciții militare la scară largă de la 1 mai. Acest lucru este raportat de Ministerul Apărării al țării, scrie BBC.

„De duminică (1 mai), coloane de echipament militar se vor deplasa de-a lungul drumurilor din aproape toatățară în legătură cu exercițiile militare care se vor desfășura în conformitate cu programul de pregătire al forțelor armate poloneze din acest an”, se arată în raport. Tehnica se va deplasa în principal noaptea, pentru a nu interfera cu drumurile publice.


UPDATE 16.15. Forțele antiaeriene ale Comandamentului Aerian de Sud al Forțelor Armate Ucrainene au primit un sistem de rachete S-300 de la „țările partenere”, care a întărit semnificativ apărarea antiaeriană ucraineană în sudul țării, scrie Ukrinform.

„Sistemul de rachete S-300 își îndeplinește eficient activitatea împotriva unei părți semnificative a obiectelor ocupanților ruși și poate doborî avioane, rachete de croazieră și rachete balistice la o distanță de 5 până la 150 de kilometri. În același timp, nu contează la ce distanță zboară o țintă – 10 metri sau 27 de kilometri”, au transmis ucrainenii într-un comunicat.

Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a declarat că a distrus 15 ținte aeriene pe 28 aprilie, inclusiv o aeronavă Su-34, 5 rachete de croazieră și 9 UAV.


UPDATE 15.50. Primarul din Mariupol a spus că peste 600 de persoane au fost rănite în bombardamentele rusești care au lovit spitalul improvizat din cadrul complexului siderurgic asediat Azovstal.


UPDATE 14.25. Germania a criticat Rusia pentru că a efectuat un atac aerian asupra Kievului în timpul unei vizite a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, considerând-o „inumană”.

„Condamnăm ferm atacul rusesc cu rachete asupra Kievului în timp ce... Guterres era în discuții ieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Wolfgang Buechner, potrivit The Washington Post.

Moscova a confirmat că a lovit Kievul aseară, dar susține că ținta sa a fost una militară - în special, o fabrică care produce rachete.

Rusia a confirmat că a lansat ieri mai multe lovituri cu rachete asupra Ucrainei, inclusiv în zona Kievului. Ministrul Apărării din Rusia a transmis vineri că trupele rusești au distrus unitățile de producție ale unei fabrici de rachete spațiale din capitala Ucrainei. Totodată, menționează că au folosit rachete de înaltă precizie și cu rază mare de acțiune.


UPDATE 13.50. Regatul Unit urmează să furnizeze Ucrainei experți care să ajute la acumularea de probe și la urmărirea penală a potențialelor crime de război comise de Rusia.

Ministerul de Externe al Marii Britanii spune că echipa sa va sosi în Polonia la începutul lunii mai. Ei se vor întâlni cu parteneri internaționali, ONG-uri, refugiați și guvernul ucrainean pentru a afla cum pot oferi cel mai bine asistență, scrie BBC.


UPDATE 13.45. Forțele rusești au început să răpească oamenii în masă în orașul Melitopol aflat sub ocupația Rusiei, transmite primarul citat de Kyiv Independent.


UPDATE 13.15. O jurnalistă din Ucraina a fost ucisă în timpul bombardamentului rusesc asupra Kievului. Vera Girich se afla acasă când o rachetă a lovit clădirea ei, potrivit unui comunicat de la Radio Europa Liberă, Ucraina, postul unde muncea, scrie Hromadske.

A fost descrisă de angajatorul ei drept „o persoană strălucitoare și bună, un adevărat profesionist”. „O persoană minunată a dispărut”, a spus colegul ei Oleksandr Demchenko pe Facebook.

Anterior, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că un cadavru a fost recuperat după atacul cu rachetă de ieri, deși nu au fost oferite detalii suplimentare despre persoana ucisă la momentul respectiv.


UPDATE 12.30. Rusia a confirmat că a lansat ieri mai multe lovituri cu rachete asupra Ucrainei, inclusiv în zona Kievului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a folosit rachete de „înaltă precizie” pentru a distruge instalațiile de producție ale unei fabrici de rachete spațiale din capitală.

De asemenea, a mai spus că loviturile sale aeriene au lovit zece „active militare” ucrainene și au distrus trei substații electrice din întreaga țară.

Nu s-a menționat nimic despre rachetele care au lovit un bloc rezidențial din capitală, unde o persoană a fost găsită decedată.

„Armele aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune au distrus clădirile de producție ale rachetelor Artem și ale întreprinderii din industria spațială din orașul Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, într-o conferință de vineri. El a spus că rachetele Caliber au distrus trei substații electrice de tracțiune în zonele nodurilor de cale ferată Fastov (regiunea Kiev), Krasnoselka (regiunea Odesa) și Polonnoe (regiunea Khmelnitsky), potrivit Interfax.


UPDATE 12.00. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a făcut o nouă cerere de a se adresa șefilor de stat ai Uniunii Africane. Președintele Comisiei UA, Moussa Faki a primit cererea în timpul unui apel cu ministrul de externe al Ucrainei. Zelenskiy susține că dorește să dezvolte legături mai strânse cu UA.

Faki nu a dezvăluit dacă cererea va fi acceptată, dar a spus că „a insistat asupra necesității unei soluții pașnice a conflictului cu Rusia”. Țările africane au dominat lista națiunilor care s-au abținut de la votul rezoluției ONU de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, scrie BBC.


UPDATE 11.37. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba le cere statelor occidentale să spună ce garanții de securitate oferă Ucrainei care „a renunțat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale”.

Oficialul ucrainean susține că Ucraina a tot bătut la ușa NATO pentru a primi sprijin, însă aceasta „nu s-a deschis niciodată”.

„Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale. Am tot bătut apoi la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată. Vidul de securitate a dus la agresiunea Rusiei”, a transmis Dmitro Kuleba.


UPDATE 11.11. Salvatorii au găsit cadavrul unei persoane sub dărâmăturile unui bloc de locuințe din Kiev, care a fost distrus de rachetele rusești în seara zilei de 28 aprilie. Anunțul a fost făcut de primarul Kievului, Vitali Klitschko.


UPDATE 10.50. Înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, susține că incidentele semnalate în ultimele zile în regiunea transnistreană sunt dăunătoare securității și stabilității Republicii Moldova.

În acest sens, Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situației.


UPDATE 10.15. Preşedintele american Joe Biden a reacționat la decizia Moscovei de a întrerupe aprovizionarea cu gaz către Bulgaria și Polonia. Acesta susține că Statele Unite nu vor lăsa Moscova să intimideze ţările europene ameninţându-le că le vor lipsi de resurse energetice.


UPDATE 09.30. Ucraina plănuiește astăzi o „operație” de evacuare a civililor din Azovstal, a anunțat biroul președintelui ucrainean. „Azi este planificată o operațiune pentru a scoate civilii din fabrică”, scrie BBC.

UPDATE 09:07. Primarul Kievului Vitali Kliciko a declarat că în urma atacului din seara zilei de joi asupra capitalei ucrainene, din fericire, nimeni nu a decedat, însă sunt patru persoane rănite.


UPDATE 09:01. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că cercetează un raport conform căruia o rachetă ar fi zburat direct peste o centrală nucleară, adăugând că ar fi „extrem de grav” dacă este adevărat.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că Kievul a declarat oficial agenției joi că racheta a zburat peste uzina din sudul Ucrainei pe 16 aprilie. Instalația se află în apropierea orașului Yuzhnoukrainsk, la aproximativ 350 km sud de Kiev.

Grossi a spus într-o declarație:

Autoritatea de reglementare din Ucraina a informat oficial AIEA că, la 16 aprilie 2022, supravegherea video la fața locului a înregistrat zborul unei rachete care zbura direct peste CNE din Ucraina de Sud.

AIEA analizează această chestiune, care, dacă ar fi confirmată, ar fi extrem de gravă. Dacă o astfel de rachetă ar fi lovit, ar fi putut avea un impact sever asupra integrității fizice a centralei nucleare care ar putea duce la un accident nuclear.

Grossi nu a spus cine a tras racheta, dar Kievul a acuzat anterior Moscova că a trimis rachete direct peste centralele nucleare.


UPDATE 09:00. Pe fondul tensiunilor din stânga Nistrului, un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere cu pretinsul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.

„Confirmăm că un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, si din care face parte și consilierul prezidențial Dorin Recean, a avut o întâlnire cu Vadim Krasnoselski. Discuția a vizat situația curentă de securitate din regiune”, au declarat reprezentanții Președinției pentru Replica Media.


UPDATE 08:55. Trupele de ocupație ale Federației Ruse au început să-și retragă unele dintre unitățile din Mariupol, declară Departamentul de Apărare al SUA. Potrivit Pentagonului, unele unități rusești părăsesc Mariupol și se deplasează spre nord-vest.

Potrivit Pentagonului, lupta pentru oraș continuă. După cum a remarcat în timpul briefingului un oficial al departamentului de apărare, armata rusă nu controlează pe deplin Mariupol și de aceea ocupanții continuă să efectueze atât rachete, cât și atacuri aeriene.


UPDATE 08:42. 219 copii au murit, iar peste 398 au fost răniți în diferite grade, în Ucraina din cauza agresiunii armate a Federației Ruse, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

Aceste cifre nu sunt definitive, întrucât se lucrează pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate, precizează Procuratura.

Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 139, regiunea Kiev - 115, regiunea Harkiv - 95, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Herson - 44, regiunea Nikolaev - 43, regiunea Luhansk - 37, regiunea Zaporojie - 27, regiunea Sumî - 17, orașul Kiev - 16, regiunea Jîtomir - 15.


UPDATE 08:30. Câștigurile Rusiei în Donbas au avut un „cost semnificativ” pentru forțele sale, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în ultimul său raport de informații.

„Bătălia de la Donbas rămâne principalul obiectiv strategic al Rusiei, pentru a-și atinge scopul declarat de a asigura controlul asupra regiunilor Donețk și Luhansk. În aceste regiuni, luptele au fost deosebit de grele în jurul Lîsîceansk și Severodonetsk, cu o încercare de avansare spre sud de la Izium spre Slovyansk. Datorită rezistenței ucrainene puternice, câștigurile teritoriale ale Rusiei au fost limitate și obținute cu costuri semnificative pentru forțele ruse”, spun autoritățile britanice.


UPDATE 08:13. Una dintre rachetele care au lovit Kievul în seara zilei de joi a căzut chiar în apropierea hotelului în care este cazat secretarul general al ONU aflat în vizită, potrivit purtătorului său de cuvânt, transmite BBC.

Racheta a lovit la doar o oră după ce Antonio Guterres ținuse o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy. Guterres și echipa sa sunt în siguranță, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, pentru CBS News, partenerul BBC în SUA.

El a adăugat că în momentul atacului, delegația ONU se întâlnea cu premierul ucrainean, în biroul acestuia, iar oficialii ONU nu se aflau în hotel.


UPDATE 07:46. Ocupanții ruși își continuă ofensiva pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk și pentru a obține un coridor terestru cu Crimeea ocupată temporar. Acest lucru se precizează în informațiile operaționale ale Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei privind invazia rusă, ora 06:00, 29.04.2022.

În ziua precedentă, 15 ținte aeriene au fost lovite de apărătorii ucraineni: o aeronavă, cinci rachete de croazieră și nouă vehicule aeriene fără pilot operațional-tactice.

Situația din Donbass

În direcția Donețk, rușii bombardează poziții cu artilerie, mortiere și mai multe lansatoare de rachete de-a lungul întregii linii de contact. Scopul este de a preveni regruparea trupelor noastre. De asemenea, invadatorii ruși continuă să blocheze unitățile din Mariupol, în zona uzinei Azovstal. Fundașii ucraineni desfășoară o apărare mobilă activă, provocând pe alocuri contraatacuri. Numai pe teritoriul regiunilor Donețk și Luhansk în ultima zi au fost respinse nouă atacuri inamice, șase tancuri, un sistem de artilerie, douăsprezece vehicule blindate, o mașină și un tun antiaerian au fost distruse.

Situația din regiunea Harkiv

În direcția Slobozhansky, trupele ruse continuă să-și concentreze eforturile pe menținerea pozițiilor în zona orașului Harkiv și încearcă să efectueze distrugerea prin foc a unităților Forțelor Armate ale Ucrainei în anumite direcții. Nu a efectuat operațiuni ofensive active în direcția Izium. El și-a concentrat principalele eforturi pe efectuarea de recunoașteri, detectarea pozițiilor defensive ale unităților Forțelor de Apărare și lovirea acestora cu foc de artilerie.

Situația în alte regiuni

În direcțiile Volînia și Polesia, rușii nu au condus operațiuni active, semnele formării de grupuri ofensive nu au fost dezvăluite. Unitățile forțelor armate din Belarus continuă să îndeplinească sarcini de întărire a protecției unei secțiuni a graniței de stat cu Ucraina. În direcția Seversky, nu s-au constatat modificări în activitatea și componența grupării inamice. În direcția Tavrichesky, în teritoriile ocupate temporar, autoritățile de ocupare continuă să restricționeze circulația și să rețină rezidenții locali.

„Blocarea mărfurilor umanitare de pe teritoriul Ucrainei continuă. În plus, ocupanții ruși jefuiesc localnicii. Deci, de exemplu, peste 60 de tone de grâu au fost furate dintr-o comunitate agricolă din orașul Kamyanka-Dneprovskaya împreună cu transportul de mărfuri”, declară Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.


UPDATE 07:35. Secretarul general al ONU a criticat Consiliul de Securitate al propriei sale organizații în timpul unei vizite la Kiev. În timpul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, Antonio Guterres a spus că consiliul nu a reușit să prevină sau să pună capăt războiului din Ucraina.

„Să fiu foarte clar. Consiliul de Securitate nu a reușit să facă tot ce i-a stat în putere pentru a preveni și a pune capăt acestui război. Aceasta este o sursă de mare dezamăgire, frustrare și furie”, a declarat șeful ONU. Guterres a promis că „ne vom spori eforturile la nivel global” și vom extinde asistența în numerar a consiliului – distribuind 100 de milioane de dolari pe lună, ajungând la 1,3 milioane de oameni până în mai și acoperind 2 milioane până în august.

Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, este însărcinat în mod special cu asigurarea păcii și securității globale și a fost criticat pentru că nu a acționat de când a început invazia Rusiei în februarie.


Oficialii ucraineni au condamnat atacul cu rachete al Rusiei de joi seară asupra Kievului, spunând că acesta a avut loc în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, termina o vizită în capitala ucrainei. Președintele Vladimir Zelenskiy, în mesajul său video zilnic, a spus că „astăzi, imediat după încheierea discuțiilor noastre cu Guterres de la Kiev, rachete rusești au zburat în oraș. 5 rachete. Aceasta spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale, despre eforturile conducerii ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă organizația. Și, prin urmare, necesită un răspuns adecvat și puternic”.

În discursul său de noapte postat joi pe rețelele de socializare, Zelenskiy a spus că ancheta privind crimele comise de armata rusă este în curs de desfășurare și că „primii zece militari ruși din brigada 64 de pușcași motorizați a Forțelor Terestre Ruse, care au comis crime împotriva poporului nostru în Bucha, regiunea Kiev, au primit statutul de suspecți”.

Secretarul general al ONU a cerut joi să se deschidă coridoare de evacuare în orașul ucrainean Mariupol, spunând că orașul asediat este o „criză în cadrul unei crize”.

„Astăzi mariupolenii au nevoie disperată de o astfel de abordare. Mariupol este o criză în cadrul unei crize”, a spus Guterres la Kiev, vorbind la o conferință de presă alături de Zelenskiy. „Mii de civili au nevoie de asistență care să salveze vieți. Mulți dintre bătrâni au nevoie de îngrijiri medicale sau au o mobilitate limitată, au nevoie de o cale de evadare din apocalipsă”, a adăugat el. Șeful ONU s-a întâlnit joi cu Zelenskiy și cu ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba, după o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit marți cu președintele rus Vladimir Putin.

Forțele ruse, care ocupă o mare parte din regiunea de sud a Ucrainei Herson, încearcă să-și extindă stăpânirea asupra zonei și să elimine identitatea ucraineană. Au făcut progrese modeste pe câmpul de luptă, ucrainenii recunoscând o pierdere de teritoriu în direcția Nikolaiv spre nord-vest. În ultimele zile, rușii și-au numit proprii oficiali care să conducă Herson, înlocuind oficialii ucraineni aleși. Joi, unul dintre acei oficiali nou instalați a spus că Herson va începe să folosească rubla de săptămâna viitoare, iar moneda ucraineană, hrivna, va fi înlocuită în patru luni.

În plus, canalele de televiziune rusești au luat locul rețelelor ucrainene. Acum, unul dintre reprezentanții ucraineni din consiliul regional al Hersonului a acuzat forțele ruse că îi amenință pe educatori.

45 de ucraineni au fost eliberați în ultimul schimb de prizonieri cu Rusia, a anunțat viceprim-ministra ucraineană Irina Vereșciuk.

„Astăzi, 45 dintre oamenii noștri au fost eliberați din captivitatea rusă: 13 ofițeri și 20 de soldați, inclusiv 5 răniți”, a spus Vereșciuk într-o postare pe Telegram. „De asemenea, se întorc acasă 12 dintre civilii noștri”, a adăugat ea. Viceprim-ministra nu a oferit detalii despre câți prizonieri ruși au fost eliberați în schimb. Rusia încă nu a confirmat schimbul.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie și 28 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media