Spiridon Vangheli, în vizită la Președinție. Șefa statului: „Îi mulțumesc pentru că și eu, și atâtea alte generații de copii, am avut bucuria de a descoperi lumea prin minunații eroi ai poveștilor sale”

14 iunie 2022, 12:08 Cultură 151
Spiridon Vangheli și Maia Sandu.  Sursa: Președinte.md
Cu ocazia zilei sale de naștere, Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, a fost într-o vizită marți, 14 iunie, la Președinție, unde a avut o întâlnire cu șefa statului Maia Sandu. Cu această ocazie, președinta i-a transmis un mesaj de mulțumire pentru creație și pentru lumea „construită” în poveștile sale.
„Am fost onorată să-l avem ca oaspete, în această dimineață, pe inegalabilul scriitor Spiridon Vangheli, în ziua în care Domnia sa împlinește 90 de ani. Am crescut cu cărțile lui, le-am citit și recitit de nenumărate ori și-i mulțumesc pentru că și eu, și atâtea alte generații de copii, am avut bucuria de a descoperi lumea prin minunații eroi ai poveștilor sale.

Este lucrul cel mai important pe care îl poate face un scriitor pentru cititorii săi - un copil fericit, înțeles, încurajat, ghidat cu grijă, umor și tact, devine un matur împlinit, integru și empatic. Devine un om cu inima bună. Și chiar dacă Guguță are deja peste o jumătate de veac, el este iubit și considerat „de-al lor” și de copiii de azi, și de părinții lor.

Îi mulțumesc lui Spiridon Vangheli pentru că a construit o lume atât de frumoasă și plină de magie pentru copiii din Moldova, dar și din peste 40 de țări în care au fost editate cărțile dumnealui. Îi urez multă sănătate, energie, forță creatoare și noi cititori!, este mesajul președintei Sandu.


Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, scriitor al Poporului, cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, își sărbătorește astăzi, 14 iunie, cea de-a 90-a aniversare.

Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori din Republica Moldova.

Pentru a înveșnici opera vangheliană, în sectorul Râșcani a capitalei, pe strada Kiev, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguță și un monument al cunoscutul personaj al lui Spiridon Vangheli. Lucrarea din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri și a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Copii în cătușele Siberiei", „Crăița" etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire" pentru clasele I-IV, în patru volume.

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media