Este lucrul cel mai important pe care îl poate face un scriitor pentru cititorii săi - un copil fericit, înțeles, încurajat, ghidat cu grijă, umor și tact, devine un matur împlinit, integru și empatic. Devine un om cu inima bună. Și chiar dacă Guguță are deja peste o jumătate de veac, el este iubit și considerat „de-al lor” și de copiii de azi, și de părinții lor.
Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori din Republica Moldova.
Pentru a înveșnici opera vangheliană, în sectorul Râșcani a capitalei, pe strada Kiev, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguță și un monument al cunoscutul personaj al lui Spiridon Vangheli. Lucrarea din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri și a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.
În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Copii în cătușele Siberiei", „Crăița" etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire" pentru clasele I-IV, în patru volume.
Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.
