ULTIMA ORĂ! Guvernul Republicii Moldova va avea o nouă structură. Lista integrală a miniștrilor Executivului Nataliei Gavriliţa

3 august 2021, 15:48 Politică 3221
Guvernul Gavrilița.  Sursa: unpaspentru.md

Natalia Gavrilița, candidata la funcția de prim-ministră, desemnată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a prezentat marți, 3 august, echipa pentru noul Guvern. Astfel, în componenţa echipei guvernamentale, care urmează să ceară vot de încredere Parlamentului vineri, 6 august, sunt mai multe nume cunoscute publicului din garniturile anterioare, propuse de Natalia Gavrilița când a fost desemnată drept candidată la funcția de prim-ministră.

În lista actuală mai fac parte foşti miniştri din Guvernul condus de Maia Sandu, dar și membri din echipa Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS). Totodată, numărul ministerelor este mărit. Restructurarea se referă la ministerul Educației Culturii și Cercetării, ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, dar și ministerul Economiei și Infrastructurii.

Lista viitorilor miniștri:

 • Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicu Popescu;

 • Ministerul Economiei - Sergiu Gaibu;

 • Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale - Andrei Spînu;

 • Ministerul Finanțelor - Dumitru Budeanschi;

 • Ministerul Afacerilor Interne - Ana Revenco;

 • Ministerul Apărării - Anatolie Nosatâi;

 • Ministerul Culturii - Sergiu Prodan;

 • Ministerul Justiţiei - Sergiu Litvinenco;

 • Ministerul Sănătății - Ala Nemerenco;

 • Ministerul Mediului - Iuliana Cantaragiu;

 • Ministerul Agriculturii - Viorel Gherciu;

 • Ministerul Educației - Anatolie Topală;

 • Prim-vicepremieri: Vladislav Kulminski (Reintegrare) și Iurie Țurcan (Digitalizare);

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale - Marcel Spătari.
  Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a semnat, vineri, 30 iulie, Decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

  Astfel, Natalia Gavrilița are la dispoziție două săptămâni pentru a constitui echipa și pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului.

  Fracțiunile parlamentare au fost așteptate astăzi, 30 iulie, începând cu ora 08:30, la Președinție pentru a avea consultări cu șefa statului pentru identificarea candidatului la funcția de prim-ministru. Astfel, PAS a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la șefia Guvernului, BCS nu s-a prezentat la Președinție, iar PP Șor a anunțat că nu înaintează niciun pretendent.


   Guvernul de la Chișinău a fost restructurat de guvernul Filip, în cadrul unei ample reforme a Administrației Publice Locale, realizată în anul 2017, când din cele 16 ministere existente atunci au rămas nouă, fiind lichidate sau reorganizate mai multe instituții și agenții subordonate acestora.

   Atunci, Ministerul Economiei, cel al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor au fuzionat într-o nouă entitate - Ministerul Economiei și Infrastructurii.

   De asemenea, a fost creat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) prin comasarea Ministerului Sănătății cu cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, precum și cu Centrul Național de Management în Sănătate.

   Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a fost format din Ministerul Educației, cel al Culturii, Ministerul Tineretului și Sportului, Academia de Științe, Agenția Turismului și Biroul de Relații Interetnice.

   Fuziunea dintre ministerele Agriculturii, al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (componenta regională), al Mediului și Agenția Relații Funciare și Cadastru a înființat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

   În același timp, au rămas intacte Ministerul Justiției, cel al Finanțelor și al Afacerilor Interne.

   Diana
   publicat de:
   Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
    

   Discuțiile Replica Media