„Într-un memoriu amicus curiae, Comisia de la Veneția furnizează Curții Constituționale opinia privind întrebările ridicate în cerere pentru a facilita examinarea de către Curte a problemei solicitate. Cu toate acestea, Curtea Constituțională are ultimul cuvânt în ceea ce privește interpretarea Constituției și compatibilitatea legislației naționale și/sau a deciziilor şi actelor instituţiilor statului cu aceasta”, este menționat în avizul Comisiei de la Veneția.
Comisia de la Veneția reamintește că „statele nu sunt în general împiedicate să reglementeze activități ale partidelor politice, sau chiar să interzică, dizolve și/sau impună alte măsuri de natură restrictivă împotriva anumitor partide politice”.
Acestea fiind spuse, Comisia de la Veneția notează că „declarația de neconstituționalitate a unui partid politic va constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, așa cum este protejat de articolul 11 CEDO și, în consecință, trebuie să respecte cele trei cerințe: legalitate, legitimitate și proporționalitate”.
În acest sens, Comisia de la Veneția consideră că autoritatea ce realizează jurisdicția constituțională în Republica Moldova, Curtea Constituțională, este mai bine poziționată să evalueze dacă există o „necesitate socială presantă” de a declara partidul neconstituțional.
Comisia de la Veneția notează că rămâne la dispoziția Curții Constituționale a Republicii al Moldovei pentru orice ajutor suplimentar în această problemă.
„La 17 noiembrie 2022, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova a solicitat un Amicus curiae brief privind declararea neconstituționalității unui partid politic. Proiectul de memoriu amicus curiae va fi prezentat spre adoptare în cadrul celei de-a 133-a sesiuni plenare (16-17 decembrie 2022)” se arată în anunțul Comisiei de la Veneția.
La 8 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că va solicita Curții Constituționale declararea neconstituționalității Partidului Șor, motivând că există suficiente circumstanțe juridice pentru scoaterea formațiunii politice în afara legii și a spus că a pregătit o sesizare în acest sens, care mai întâi trebuie să fie examinată și aprobată de Guvern.
La 9 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului ȘOR. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.
La 10 noiembrie, Curtea Constituțională (CC) a restituit sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR”. Potrivit unui comunicat emis de Înalta Curte, la etapa primirii sesizării hotărârea Guvernului, aprobată la 9 noiembrie, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Ulterior, la 12 noiembrie, Guvernul a depus din nou la Curtea Constituţională (CC) sesizarea cu privire la controlul constituţionalităţii Partidului ȘOR.
În reacție, reprezentanții „ȘOR” au acuzat guvernarea că prin asemenea acțiuni ar încălca „flagrant” Constituția și că interzicerea partidului ar însemna lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie.
Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul ȘOR pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei.
În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.
