Tiraspolul cere explicații Chișinăului privind noua lege care incriminează separatismul

30 ianuarie 2023, 16:36 Politică 284
Vitalii Ignatiev, pretins ministru de externe de la Tiraspol.  Sursa: novostipmr

Reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol s-au arătat nemulțumiți de proiectul de lege privind modificarea cadrului normativ în domeniul securității statului, numit și „legea separatismului”. Așa-zisul „ministru de externe” transnistrean, Vitalii Ignatiev, spune că i-a transmis viceprim-ministrului pentru reintegrare, Oleg Serebrian, o solicitare prin care ia cerut să clarifice declarațiile reprezentantului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Radu Frija, care a spus că noțiunea de „subiect anticonstituțional” va include autoritățile pretinsele autorități ale regiunii transnistrene.

„Reprezentantul SIS la audierile din Parlamentul Moldovei a confirmat acest lucru public, oficial. I-am trimis un mesaj domnului Serebrian. Poate că nu este familiarizat cu declarația reprezentantului SIS. Ea indică în mod direct caracterul represiv, politizat al proiectului de lege și contrazice afirmațiile că acest proiect de lege nu va interfera cu procesul de negocieri”, a spus pretinsul diplomat la o emisiune televizată.

Biroul de Reintegrare a dat asigurări, într-un răspuns oferit Replica Media, că inițiativa legislativă nu are nicio legătură cu procesul de negocieri.

„La 4 ianuarie 2023 Chișinăul a răspuns solicitării Tiraspolului și s-a expus referitor la inițiativa legislativă a unui grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova de modificare a Codului penal.

Reiterăm că acest proiect nu are conexiune și nici impact asupra procesului de negocieri și își propune să consolideze securitatea statului și să prevină/ combată riscurile și amenințările la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Orice precizări temeinic argumentate în acest sens urmează a fi solicitate de la autorii și inițiatorii proiectului respectiv”, a transmis serviciul de presă al BPR.

De asemenea, reprezentanții Biroului au menționat că există multiple acte de referință internaționale în acest sens, cum ar fi Convenția de la Shanghai privind combaterea terorismului, separatismului și extremismului (15.06.2001), precum și norme expres stipulate în legislația penală a altor state (Georgia, Kazahstan, Uzbekistan, Republica Populară Chineză, Federația Rusă etc.).

Amintim că deputații au votat, la 22 decembrie 2023, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului. În acest sens, va fi modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor, generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atenuează la integritatea, suveranitatea și securitate statului reiese din specificul situației actuale, în contextul asigurării naționale.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni, care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune - separatismul, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

În ceea ce privește „separatismul”, pedepsele vor fi de la 2 la 5 ani de închisoare, iar pentru „incitare” - amendă de la 35 la 75 mii lei. Pentru apeluri la „separatism” cu folosirea violenței – de la 7 la 12 ani de închisoare. Pentru finanțarea „separatismului” - de la 6 la 12 ani sau amendă de la 600 la 750 mii lei.

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură, de 57 de deputați.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media