Ucraina: O serie de oficiali de rang înalt, demiși în urma unui scandal de corupţie

24 ianuarie 2023, 16:34 Ucraina 122
Clădirea Guvernului ucrainean, Kiev.  Sursa: Daniel Haußmann/Wiki

Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a demis marți, 24 ianuarie, cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri, în urma unui scandal de corupţie în aprovizionări ale armatei, primul scandal şi prima remaniere de această amploare de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit lui Oleg Nemcinov, reprezentant al guvernului ucrainean, au fost demiși ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Viaceslav Șapovalov, viceministrul dezvoltării comunităților și teritoriilor din Ucraina Ivan Lukeria; ministrul adjunct al dezvoltării comunităților și teritoriilor ucrainene Viaceslav Negodu și ministrul adjunct al politicii sociale al Ucrainei Vitalii Muzicenko.

De asemenea, au fost demiși guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumy (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksii Kuleba, scrie Ukrinform.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa, care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, acesta şi colegii săi din regiunile Sumi, Herson şi Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administraţiei prezidenţiale.

Guvernul i-a demis de asemenea pe viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov - a cărui demisie a fost deja anunţată marţi mai devreme -, pe cel al politicii sociale Vitali Muzîcenko şi doi viceminiştri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, ambii şefi adjuncţi ai serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost de asemenea revocaţi din posturile lor.

Aceste concedieri şi demisii în cascadă intervin după ce publicația „Zerkalo Nedeli” a publicat material în care a dezvăluit nereguli financiare într-un contract de aprovizionare cu alimente pentru armata ucraineană, care a degenerat în primul scandal de corupţie izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Preşedintele Vladimir Zelenskiy a anunţat luni seară o serie de „decizii legate de personal” pe fondul acestui scandal.

Scandalul intervine în momentul în care Kievul cere aliaţilor săi occidentali, al căror sprijin militar şi financiar este crucial, să trimită sute de tancuri pentru a face faţă Moscovei, scrie AFP.

Aceste demisii vin după ce autorităţile de la Kiev l-au destituit pe adjunctul ministrului Infrastructurii Vasilii Lozinski - suspectat de faptul că a primit mită sumă de 400.000 de dolari pentru a „facilita” achiziţionarea unor generatoare la preţuri umflate, în contextul în care Ucraina este afectată de întreruperi de electricitate în urma atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice.

Marți dimineața, adjunctul şefului biroului prezidenţial al Ucrainei, Kiril Timoşenko, și-a dat demisia.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media