Autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița, prelungită din nou de autoritățile de la Chișinău

6 decembrie 2022, 10:49 Economie 292
Uzina Metalurgică din Rîbnița.  Sursa: agora.md

Guvernul de la Chișinău a prelungit, din nou, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, prin derogare de la legislația ecologică. Comisia pentru Situații Excepționale a dispus în ședința de luni, 5 decembrie, ca Agenția de Mediu să elibereze uzinei din stânga Nistrului autorizații de mediu pentru poluanții atmosferici și pentru gestionarea deșeurilor, valabile până la 31 decembrie 2022.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător, ale legii nr. 1422/1997 privind protecția aerului atmosferic și ale Legii nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, Agenția de Mediu va emite, în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească” actul permisiv „Autorizația de Mediu a poluanților în atmosferă de la surse fixe” cu valabilitatea până la 31 decembrie 2022.

Prin derogarea de la prevederile Legii 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător ale Legii nr. 209/2016 privind deșeurile și Legii nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, Agenția de Mediu va emite în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii de către SATD „Uzina Metalurgică Moldvenească” actul permisiv „Autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor” cu valabilitatea până la 31 decembrie 2022”, se arată în decizia CSE din 5 decembrie 2022 (p. 3 și 4).

Autorizația a fost prelungită după ce autoritățile de la Chișinău au ajuns la un acord cu Tiraspolul privind livrările de gaze și asigurarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului.

Potrivit acordului, tot volumul de gaze furnizat de către Gazprom Republicii Moldova va fi oferit malului stâng, iar Centrala de Cuciurgan va relua livrările de energie pentru malul drept și va genera curent la un tarif mai mic decât cel de piață.

Este a șasea oară când autoritățile de la Chișinău oferă autorizații temporare, prin derogare de la lege, din aprilie 2022 încoace. Anterior, fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, a recunoscut că una dintre condițiile impuse de stânga Nistrului pentru a putea procura energie electrică de la Cuciurgan era ca autorităţile de la Chişinău să prelungească sistematic autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media