Dmitro Kuleba: Toate pachetele suspecte primite de ambasadele Ucrainei din Europa aveau ca expeditor adresa unui dealer Tesla

7 decembrie 2022, 19:32 Externe 181
Dmitro Kuleba.  Sursa: CNN

Amenințările la adresa diplomaților ucraineni continuă. Pachetele suspecte primite de ambasadele Ucrainei în ultima săptămână aveau toate ca expeditor adresa unui dealer de automobile Tesla din Germania, a declarat miercuri ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Șeful diplomației de la Kiev a spus că 31 de colete au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări din Europa, între care și România.

„Amenințările la adresa diplomaților noștri continuă. De o săptămână, ambasadele și consulatele ucrainene funcționează în condiții de securitate sporite, polițiști de frontieră, câini dresați, pirotehnicieni și experți criminaliști, de exemplu, cum este în această imagine din Polonia.

În ultimele două zile, pachete suspecte au sosit la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și la consulatele din Gdansk. În total, avem deja 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Republica Cehă (2)”, a scris Kuleba pe Facebook.

Ambasadele și consulatele ucrainene funcționează „cu măsuri de securitate sporite", deoarece „amenințările la adresa diplomaților noștri continuă să apară", a adăugat el.

Potrivit oficialului ucrainean, toate scrisorile au aceeaşi adresă de expediţie: dealer-ul de automobile Tesla din oraşul german Sindelfingen, de lângă Stuttgart.

„Au fost trimise din oficii poştale care nu erau echipate cu sisteme de supraveghere video”, a menţionat el.

Kuleba a atras atenţia asupra „nivelului de profesionalism al criminalilor”, care au luat „măsuri pentru a nu lăsa urme ADN pe pachete”, îngreunând astfel ancheta pentru identificarea lor.

„Ameninţările împotriva diplomaţilor noştri continuă să curgă”, a adăugat ministrul de Externe al Ucrainei.

Săptămâna trecută, Ucraina a anunțat că o serie de „pachete sângeroase” au fost trimise la ambasade ucrainene din Europa, la scurt timp după ce o scrisoare-bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Spania pe 1 decembrie și după ce poliția a dezamorsat altele trimise inclusiv premierului Pedro Sánchez.

Ambasada Ucrainei la Madrid a primit un pachet cu ochi de animale despre care ministerul de interne a declarat că purta o ștampilă străină. Conform Ministerului ucrainean de Externe, „pachetele însângerate" conțineau ochi de animale și erau îmbibate într-un lichid cu o culoare și un miros distinctiv.

Pe 6 decembrie, două plicuri cu un conţinut suspect au fost depistate la sediul Ambasadei Ucrainei din Bucureşti. Obiectele au fost ridicate în vederea expertizării de către Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media