VIDEO/ Maia Sandu a cerut liderilor lumii, la Davos, să continue să ajute Ucraina, de rezistența căreia „depinde pacea în R. Moldova”

18 ianuarie 2023, 21:40 Politică 130
Maia Sandu la Davos - 18 ianuarie 2022.  Sursa: captură video

În cea de-a doua zi a aflării sale la Forumul Economic de la Davos, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la un eveniment organizat de Casa Ucrainei, unde s-a discutat despre cum Ucraina poate fi susținută și reconstruită prin intermediul investițiilor, atât pe timp de război, dar și atunci când pacea va fi restabilită. Șefa statului a subliniat că întreaga lume democratică trebuie să susțină Ucraina să învingă și a vorbit despre proiectele comune în domeniul energeticii și infrastructurii rutiere care pot prezenta interes pentru investitori. Cu această ocazie, șefa statului a cerut ca liderii lumii să continue să ajute Ucraina în contracararea agresiunii militare rusești, subliniind că de rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova.

Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în cadrul Uniunii Europene.

„Trebuie să fim realiști cu privire la ceea ce se va întâmpla în regiunea noastră în următorii 10-15 ani. Desigur, noi toți sperăm la o victorie rapidă a Ucrainei și acest lucru se va întâmpla, dar nu putem vedea Rusia devenind o țară democratică foarte curând, ceea ce înseamnă că provocările pentru regiune vor fi în continuare prezente.”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a amintit, în discursul său, despre șantajul energetic al Rusiei, cetățenii din Republica Moldova plătesc acum tarife de șapte ori mai mari pentru gazele naturale.

Moldova era cea mai vulnerabilă, deoarece depindea sută la sută de resursele energetice din Rusia, înainte ca să înceapă războiul. Acum avem doar 40% de gaz de la Gazprom. Am găsit alte surse de parovizionare. Propaganda și dezinformarea care este o mare problemă pentru țara mea, dar și pentru alte țări. Noi trebuie să învățăm cum să fim mai eficienți ca să abordăm această problemă, securitatea cibernetică, a conflictelor înghețate, care au devenit riscuri mai mari în timpul acestui război. Sunt multe vulnerabilități, iar prețurile la energie... Sunt total de acord că Rusia a mizat să ne șantajeze cu criza energetică, iar Europa a reușit să găsească soluții și asta nu este ușor”, a spus președinta.

Întrebată dacă Republica Moldova se află în pericol și dacă are nevoie de mai multe garanții de securitate pentru a se proteja, Maia Sandu spus că totul depinde de evoluția situației din Ucraina.

„Nu aș spune că astăzi pericolul militar rus este mai mare decât primăvara trecută. Știam că dacă Ucraina nu rezistă, rușii ar fi ajuns la Chișinău în doar câteva zile Astăzi, situația depinde de ceea ce se întâmplă în Ucraina și noi vedem că Ucraina rezistă. Totul depinde de situația din Ucraina și atunci când voi ajutați Ucraina, voi ne ajutați și pe noi, și pe alte țări din regiune. Desigur, noi suntem vulnerabili și nu putem să facem prea multe într-o perioadă scurtă de timp. Noi avem un dialog acasă, în Republica Moldova, despre domeniul nostru militar, despre neutralitate, dar suntem un stat democratic și orice decizie trebuie să fie luată cu sprijinul societății”, a declarat ea.


Forumul de la Davos, care se desfăşoară sub genericul „Cooperarea într-o lume fragmentată”, se va încheia joi, 19 ianuarie. Maia Sandu s-a întâlnit deja cu președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. S-a discutat despre programele finanțate de BERD, dar şi despre alte proiecte de investiții în infrastructură, consolidarea independenței energetice și dezvoltarea mediului de afaceri. Tot la Davos, Maia Sandu a mai avut o întrevedere şi cu noul preşedinte al Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media