DOC/ AUR a depus cerere la Procuratură pe numele lui Igor Dodon: Se cere pedepsirea ex-președintelui Republicii Moldova pentru „cruzime față de animale”

8 iulie 2021, 10:21 Politică 576
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).  Sursa: Vlad Bilețchi/ Facebook

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus o cerere la Procuratura Generală (PG) pe numele lui Igor Dodon, după ce liderul PSRM ar fi fost surprins împușcând mai mulți porci aflați într-un țarc, în perioada când era președinte al țării.

Astfel, AUR a depus o plângere la Procuratură pe numele ex-președintelui Republicii Moldova și cere investigarea situației, invocând articolul 221 din Codul Penal, care prevede o pedeapsă de până la 3 ani pentru cruzimea față de animale.


Mai mult, AUR a mai depus o cerere la Procuratură pentru ca instituția să investigheze „faptele ilegale ale lui Igor Dodon, Vladimir Voronin, Pavel Voicu și alții, care pe 4 iulie și 7 iulie au dat ordine pentru atacarea și maltratarea membrilor și candidaților partidului AUR.”Prima cerere la Procuratură depusă de AUR vizeză un șir de imagini dure apărute pe Youtube, cu o persoană ce seamănă izbitor cu Igor Dodon împușcând mai mulți porci de casă. Într-o filmare de pe un telefon mobil, se vede clar cum persoana care cel mai probabil este fostul președinte țintește cu o armă cu lunetă și împușcă cel puțin 3 porci aflați într-un țarc, cel mai probabil la Condrița, în perioada când era președinte. O fostă angajată a reședinței de la Condrița a confirmat pentru Replica Media veridicitatea imaginilor și spune că a asistat personal la scenele care au avut loc în 2019.

Cea de-a doua cerere se referă la evenimentele de la protestul celor de la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și contraprotestul socialiștilor de la sediul PSRM, care s-au lăsat cu violențe și acuzații.

Din imaginile video publicate pe RealitateaLive, se vede cum, în timpul manifestației, un membru AUR este târât pe jos și călcat in picioare de simpatizanții PSRM din Garda Tânără în fața sediului de partid, după care, aceștia i-au smuls tricolorul din mâna și l-au lăsat să zacă la pământ.

De cealaltă parte, socialiștii spun că, de fapt, cei de la AUR au fost agresivi. Pe site-ul formațiunii a fost publicat un comunicat de presă în care PSRM „condamnă ferm acțiunea provocatoare a unioniștilor de la AUR”.

La 7 iulie, în fața sediului PSRM de pe strada Columna din capitală au avut loc altercații între socialiști și membrii AUR Moldova, care au venit să protesteze.

Pe video a fost surprins momentul în care președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care s-a aliat cu AUR, este lovit peste față de către deputatul PSRM Alexandr Odințov. Lovitura a fost atât de puternică, încât Dorin Chirtoacă și-a pierdut ochelarii.

Tot la data de 7 iulie, a apărut o înregistrare video cum un polițist, aflat în misiune pentru a menține ordinea publică la Marșul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) care a avut loc duminică, 4 iulie, a fost atacat și doborât la pământ de un membru AUR. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-a autosesizat și a anunțat că agresorii vor fi identificați și sancționați. Totodată, MAI a îndemnat toate formațiunile politice să se abțină de la provocări menite să destabilizeze ordinea publică. Liderul AUR, Vlad Bilețchi a calificat acest incident drept „legitimă apărare”.

La data de 4 iulie, reprezentantul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Dorin Chirtoacă, a fost înlăturat cu forța de mai mulți bărbați, dar și de forțele de ordine, după ce acesta s-a năpustit cu viteză spre liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin și președintele PSRM, Igor Dodon, în timpul contramanifestației AUR din centrul capitalei.

Ulterior, Dorin Chirtoacă, a declarat că „ei ne-au atacat (n.r. PSRM), noi am răspuns. Noi stăteam pașnic cu tricolorul la Ștefan cel Mare, și pentru că Dodon cu Voronin au dat ordin Poliției să ne atace colegii, să lovească cu pumnii, să dea cu gaze lacrimogene și să calce în picioare tricolorul, m-am îndreptat la cei doi capi ai mafiei, să le cer socoteala, inclusiv bărbătește”.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-au aliniat într-o coloană în fața coloanei de manifestanți a Blocului Socialiștilor și Comuniștilor. Zeci de polițiști i-au înlăturat, iar în prezent manifestanții AUR se află în preajma Monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Sute de simpatizanți ai Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, în frunte cu liderul partidului PSRM, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, s-au adunat astăzi, 4 iulie, pentru a participa la un marș cu genericul „Iubesc Moldova”.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media