NASA: Telescopul Hubble nu mai funcționează de câteva zile

19 iunie 2021, 11:36 Tehnologie 73
Hubble.  Sursa: NASA/Smithsonian Institution

Telescopul Hubble, care se află pe orbită de mai bine de 30 de ani, nu mai funcţionează de câteva zile, a anunţat vineri NASA. Agenția Spațială Americană dă asigurări că specialiștii săi „lucrează pentru rezolvarea problemei”, însă mai multe încercări de a remedia problema au eșuat.

„Telescopul şi instrumentele ştiinţifice sunt în stare bună”, a precizat Agenţia spaţială americană.

„Computerul sa oprit duminică, 13 iunie. Încercarea de a reporni computerul a eșuat luni, 14 iunie. Inddiciile arată că problema provine de la un modul de memorie deteriorat. Cu toate acestea, atunci când echipa operațională a încercat să facă un transfer către un modul de memorie de rezervă, comanda de inițiere a modulului de rezervă nu a fost finalizată. O altă încercare a fost efectuată pe ambele module joi seară pentru a obține mai multe informații de diagnosticare, cu intenția de a aduce aceste module de memorie online. Încercările au eșuat”, se arată în comunicatul NASA.

Sistemul acestui computer a fost dezvoltat în anii 1980. A fost îmbarcat la bordul unui modul care a fost înlocuit în 2009 cu prilejul unei misiuni de mentenanţă a telescopului.

Telescopul Hubble a fost lansat în spațiu la 25 aprilie 1990, de pe naveta spațială Discovery. Telescopul a revoluţionat astronomia şi a bulversat viziunea noastră asupra Universului, realizând imagini cu sistemul solar, Calea Lactee şi galaxii foarte îndepărtate, unele aflate la mai mult de 13,4 miliarde de ani lumină distanță.

Un nou telescop spaţial, James Webb, este preconizat să fie lansat pe orbită la sfârşitul lui 2021. Prezentat precum „fratele mai mare” al telescopului Hubble, va oferi posibilitatea observării Universului îndepărtat cu o precizie de neegalat.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media