Adunarea Populară a Găgăuziei respinge acuzațiile de separatism și amână Marea Adunare a aleșilor locali găgăuzi ce urma să aibă loc la 2 octombrie: „Autonomia găgăuză a fost, este și va fi parte indivizibilă a Republicii Moldova”

28 septembrie 2022, 12:32 Politică 533
Grup de deputați, la Comrat.  Sursa: parlament.md

Prezidiumul Adunării Populare a Găgăuzii, forul legislativ de la Comrat se arată revoltat de mai multe „publicații și declarații ale unor politicieni de nivel național sau regional, jurnaliști sau intelectuali despre „pericolul care vine din Găgăuzia pentru integritatea și securitatea Republicii Moldova, dar și despre sentimentele de natură separatistă ale liderilor autonomiei găgăuze”. Aleșii de la Comrat dau asigurări că aceste informații nu corespund adevărului și spun că Autonomia Găgăuză istoric a fost și este parte indivizibilă a Republicii Moldova.

În context, pentru a risipi „acest content nefavorabil” din jurul Autonomiei găgăuze, deputații vin cu precizări.

Primul, ține de indivizibilitatea autonomiei ca parte a Republicii Moldova. Doi, aleșii găgăuzi precizează că autonomia găgăuză este „o formă de autodeterminare a poporului găgăuz, dar numai în cadrul statului unitar moldovenesc” și care este „singura patrie a micului popor găgăuz”.

De asemenea, prezidiul Adunării Populare menționează că autonomia activează în strictă conformitate cu Constituția Republicii Moldova și a Legii privind statutl special al acesteia, iar declarațiile unor politicieni sau demnitari publici despre „separatismul autonomiei Găgăuziei” sunt fără teme și periculoase, care pot duce la disensiuni majore „între poporul moldovenesc și cel găgăuz”.

La final, cei de la Comrat precizează că „Autonomia găgăuză este o amenințare doar pentru acei oameni sau instituții ale statului care promovează ideile de unire cu alte state și consideră Republica Moldova doar un proiect temporar, creat artificial și care nu are un viitor al său”.

Declarația vine în contextul în care duminică, la Comrat a avut loc o nouă manifestație anti-guvernamentală la care s-a anunțat că pe 2 octombrie urmează a avea loc o adunare generală a aleșilor din Găgăuzia. O astfel de reuniune a avut loc și în august 1990 când s-a proclamat independența așa-zisei „Republici Găgăuzia”. După o perioadă de tensiuni majore între autoritățile centrale și cele de la Comrat s-a ajuns la un consens, iar ca o soluție de compromis a fost instituirea în 1994 a autonomiei găgăuze.

Marea adunare din 2 octombrie însă, a fost amânată pe o perioadă nedeterminată, a declarat pentru Newsmaker.md unul din promotorii acesteia, vicepreședintele Adunării Populare, Gheorghe Leiciu. Demnitarul spune că în această dimineață a avut loc o întrunire a conducerii regiunii la care s-a decis că reuniunea urmează a fi pregătită mai temeinic.

Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media