Antony Blinken anunţă, la Kiev, un ajutor militar de 2 miliarde de dolari Ucrainei şi altor state europene amenințate de Rusia, printre care şi R. Moldova

8 septembrie 2022, 16:15 SUA 257
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, în timpul vizitei sale la un spital de copii din Kiev, Ucraina. 8 septembrie 2022.  Sursa: Genya Savilov, Pool Photo via AP

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a întreprins joi, 8 septembrie, o vizită neprogramată la Kiev, în timp ce administraţia Biden a anunţat un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina şi alte ţări europene care „prezintă cel mai mare risc cu privire la o viitoare agresiune rusă”, printre care şi Republica Moldova, relatează The Associated Press.

În cadrul întâlnirilor cu oficiali ucraineni de rang înalt, Blinken a spus că administraţia Biden a notificat Congresul cu privire la intenţia sa de a oferi 2 miliarde de dolari în finanţare militară străină pe termen lung Ucrainei şi altor 18 dintre vecinii săi, inclusiv membrii NATO şi partenerii regionali de securitate, care ”prezintă cel mai mare risc cu privire la o viitoare agresiune rusă”.

În aşteptarea aprobării, aproximativ 1 miliard de dolari vor fi alocaţi Ucrainei, iar restul va fi împărţit între România, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia şi Slovenia, a precizat Departamentul de Stat.

Finanţarea va ajuta acele ţări să „descurajeze şi să se apere împotriva ameninţărilor emergente la adresa suveranităţii şi integrităţii lor teritoriale” prin îmbunătăţirea integrării lor militare în NATO şi combaterea „influenţei şi agresiunii ruse”, a adăugat Departamentul de Stat.

„Această asistenţă demonstrează încă o dată angajamentul nostru neclintit faţă de viitorul Ucrainei ca stat democratic, suveran şi independent, precum şi securitatea aliaţilor şi partenerilor din regiune”, se mai arată în comunicat.

Finanţarea militară străină, sau FMF, permite beneficiarilor să achiziţioneze echipamente de apărare fabricate în SUA, adesea în funcţie de nevoile lor specifice.

Finanţarea vine pe lângă un pachet de 675 de milioane de dolari de arme grele, muniţie şi vehicule blindate numai pentru Ucraina, pe care secretarul Apărării, Lloyd Austin, le-a anunţat joi, la o conferinţă la Ramstein, Germania.

Acest pachet include obuziere, muniţii, vehicule militare de tip Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), ambulanţe blindate, sisteme antitanc şi multe altele.

Finanțarea militară străină va permite beneficiarilor să achiziționeze echipamente de apărare fabricate în SUA, în funcție de nevoile lor specifice, relatează AP.

Finanțarea vine pe lângă un pachet de 675 de milioane de dolari, despre care a anunțat joi mai devreme secretarul Apărării, Lloyd Austin, la o conferință la Ramstein, Germania. Acest pachet include obuziere, muniții de artilerie, Humvee, ambulanțe blindate, sisteme antitanc și multe altele.

Austin a spus că „războiul este într-un alt moment cheie”, referindu-se la contraofensiva forțelor ucrainene în sudul țării. „Acum vedem succesul demonstrabil al eforturilor noastre comune pe câmpul de luptă”, a mai adăugat oficialul american.

„Fața războiului se schimbă, la fel și misiunea acestui grup de contact”, a spus Austin la reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina, la care au participat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și ministrul apărării al Ucrainei, precum și oficiali ai aliaților. ţări.

Germania și Țările de Jos vor oferi soldaților ucraineni instruire în deminare, precum și echipamente de deminare, au declarat miniștrii apărării ai țărilor în marginea întâlnirii cu Austin. Instruirea se va desfasura in Germania. Cele două țări și-au unit anterior forțele pentru a trimite obuziere în Ucraina.

Contribuțiile de joi ridică ajutorul total al SUA pentru Ucraina la 15,2 miliarde de dolari de când Biden a preluat mandatul. Oficialii americani au spus că noile angajamente au fost menite să arate că sprijinul american pentru țară în fața invaziei Rusiei este neclintit.

Anunțurile au venit pe măsură ce luptele dintre Ucraina și Rusia s-au intensificat în ultimele zile, forțele ucrainene lansând o contraofensivă pentru a relua zonele ținute de Rusia în sud și est.

La Kiev, înainte de a se întâlni cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Blinken a vizitat ambasada SUA și apoi Spitalul Național Specializat de Copii Ohmatdyt, unde a văzut băieți și fete răniți în timpul bombardamentelor rusești, inclusiv pe Marina, o copilă de 6 ani din orașul Herson, care și-a pierdut un picior după ce o rachetă i-a lovit casa.

În holul spitalului, Blinken l-a întâlnit și pe „Patron”, un Jack Russell terrier care a ajutat armata ucraineană să găsească peste 200 de mine puse de forțele ruse. Blinken a îngenuncheat, a mângâiat câinele și i-a oferit dulciuri, spunând că patrupedul este „renumit în lume”.

Într-o secție de spital, Blinken a adus un coș cu animale de pluș, pe care copiii le-au așezat rapid în fața lui Patron pentru a-i atrage atenția. Blinken le-a spus părinților că „spiritul copiilor lor trimite un mesaj foarte puternic în întreaga lume”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media