Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență, la cererea lui Zelenskiy

23 noiembrie 2022, 21:33 Ucraina 259
Vladimir Zelenskiy.  Sursa: capturi video

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență, la cererea președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, în urma atacului masiv cu rachete asupra orașelor ucrainene din 23 noiembrie. Preşedintele ucrainean va susţine, prin videoconferinţă, un discurs și va cere „o reacție decisivă din partea lumii la crimele Rusiei” în Ucraina.

Intervenţia lui Zelenski în cadrul Consiliului de Securitate ar urma să aibă loc miercuri în jurul orei 16.00 la New York (joi, 01:00 ora Chișinăului ), au declarat doi diplomaţi pentru AFP.

Miercuri, 23 noiembrie, şeful statului ucrainean a anunţat pe Twitter că i-a cerut ambasadorului său la ONU să solicite o reuniune de urgenţă.

„L-am instruit pe ambasadorul Ucrainei la ONU să solicite convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile cu rachete rusești de astăzi. Uciderea civililor, distrugerea infrastructurii critice este terorism, iar Ucraina va continua să ceară o reacție decisivă din partea lumiie la aceste crime”, a scris Zelenskiy pe Twitter.

Dmitri Polianski, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la Organizația Mondială, a spus că ședința Consiliului de Securitate va începe la miezul nopții, ora Moscovei.

„Astăzi, ucrainenii, înspăimântați de loviturile noastre asupra infrastructurii, au solicitat o ședință urgentă a Consiliului de Securitate al ONU. Vladimir Zelenskiy a fost din nou anunțat ca vorbitor din Ucraina printr-o intervenție video, încălcând regulamentul de procedură al Consiliului de Securitate”, a spus diplomatul pe canalul său Telegram.

Mai devreme Zelenskiy a anunțat că forțele armate ruse au lansat în cursul zilei de 23 noiembrie 67 de rachete asupra Ucrainei.

„Astăzi, Parlamentul European a recunoscut Rusia ca stat terorist. În cele din urmă, mulțumiri tuturor parlamentarilor europeni. Rusia a dovedit că merită cu adevărat acest titlu aruncând 67 de rachete asupra infrastructurii noastră, asupra sistemului nostru energetic, asupra oamenilor. Rezultatul este tragic - un număr mare de răniți, sunt morți” – a spus președintele Ucrainei.

După bombardamente, Harkiv, Cernihiv și cea mai mare parte a regiunii Hmelnițk au fost complet deconectate. Toate centralele nucleare și majoritatea centralelor termice și hidrocentralelor din Ucraina sunt, de asemenea, deconectate parțial, potrivit Ministerului ucrainean al Energiei.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că 70 de rachete de croazieră de tip Kh-101, Kh-555 și Kalibr au fost lansate pe teritoriul Ucrainei, iar 51 dintre ele au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ucraineană.

„Au fost efectuate lansări de la 10 avioane cu rachete Tu-95ms din Volgodonsk, regiunea Rostov și Marea Caspică, precum și de la două bărci mici cu rachete din Marea Neagră”, se arată în raport ul Statului Major ucrainean.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media