„Trebuie să privim mai departe decât această iarnă. Avem 27 de ani înainte pentru a trece Moldova la un consum de energie mai eficient, mai ecologic și mai puțin costisitor. Avem timp suficient să facem tot ce ne-am propus. Trebuie să facem acest lucru pentru copiii și nepoții noștri, este datoria morală să ne câștigăm independența energetică”, a declarat Spînu.
Realizarea strategie va fi supusă dezbaterilor cu actorii din domeniu și va beneficia de sprijinul partenerilor externi.
În acest context, Spînu a îndemnat cetățenii, oamenii din mediul de afaceri și mediul academic, să se implice în dezvoltarea strategiei - „Energia ne privește pe toți”.
„Conform strategiei, urmează să construim noi centrale electrice pe teritoriile aflate sub control deplin. Va fi reconsiderat mixul energetic și promovată utilizarea surselor de energie regenerabilă. Va fi promovată integrarea deplină tehnică, de infrastructură și de piață, în rețeaua europeană. Pentru asta vor trebui dezvoltate servicii de echilibrare și auxiliare. Pe termen lung, este recomandată includerea în mixul energetic a hidrogenului și a energiei nucleare la scară mică”, spune secretarul de stat.
La fel, Constantin Borosan a subliniat că principiul de bază al strategiei, aplicat și la nivelul Uniunii Europene, este eficiența energetică. În această privință au fost enumerate mai multe măsuri luate în considerare pentru noua strategie:
- promovarea eficienței energetice în clădiri și a conceptului de clădiri cu energie aproape zero;
- îmbunătățirea utilizării surselor de energie regenerabilă în mediul construit;
- reglementări de implementare pentru certificarea performanței energetice a clădirilor;
- implementarea regulilor de audit energetic;
- stabilirea și atingerea obiectivelor pentru rata anuală de renovare a clădirilor publice;
- promovarea eficienței energetice în sectorul transporturilor.
Urmăriți conferința mai jos:
