LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 264. Vladimir Zelenskiy vizitează Hersonul eliberat; După retragerea rușilor dincolo de Nipru războiul intră într-o nouă fază

14 noiembrie 2022, 08:15 Ucraina 1447
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Război în Ucraina, ziua 264. Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici, a transmis duminică că „Inamicul a minat aproape totul” înainte de a părăsi orașul și a se retrage de cealaltă parte a Niprului. Intervențiile pentru reluarea alimentării cu apă și electricitate continuă în oraș. Între timp, luptele se întețesc în regiunea Donețk, președintele Vladimir Zelenskiy vorbind despre confruntări infernale pe frontul din est.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni că încetarea războiului din Ucraina este cea mai bună modalitate de a aborda problemele economiei globale, fiind un mesaj aparent adresat Rusiei înainte de summitul G20 din Indonezia.

UPDATE 21:29. Rusia a anunţat luni că interzice intrarea pe teritoriul său a 100 de canadieni, printre care actorul Jim Carrey şi mai mulţi jurnalişti, ca răspuns la sancţiunile Canadei care au vizat în octombrie jurnalişti şi actori ruşi. Această decizie a fost luată ca răspuns la „practica regimului premierului Justin Trudeau de a impune sancţiuni liderilor, politicienilor, parlamentarilor (...), jurnaliştilor şi personalităţilor culturale din Rusia”, a explicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Printre cei care au primit interdicţie de intrare în Rusia se numără şi actorul şi comediantul Jim Carrey, în vârstă de 60 de ani.

Pe listă figurează de asemenea jurnaliştii Paul Workman de la postul de televiziune CTV şi Margaret Evans de la CBC, Caroline Xavier, şefa Centrului de securitate pentru telecomunicaţii, precum şi mai multe personalităţi canadiene de origine ucraineană.

Moscova acuză aceste persone de „implicare directă în promovarea unei politici agresive rusofobe”.


UPDATE 20:59. Guvernul de la Berlin a anunţat că va naţionaliza compania de gaze Securing Energy for Europe (SEFE), fosta subsidiară a companiei ruse Gazprom, citând falimentul iminent care ar putea perturba aprovizionarea Germaniei cu energie, transmite Agerpres.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, Ministerul Economiei a justificat măsura prezentând falimentul iminent al SEFE, care ar pune în pericol aprovizionarea cu gaze a ţării.

„Pentru a evita acest pericol şi pentru a menţine serviciile operaţionale ale SEFE, a fost efectuată acum schimbarea acţionariatului, iar compania a fost stabilizată”, a precizat Ministerul Economiei.

În aprilie, SEFE, fosta Gazprom Germania GmbH, a fost plasată sub tutela Agenţiei Federale de Reţele.

Ministerul Economiei a precizat că foştii proprietari vor fi despăgubiţi, dar a atras atenţia că „acest proces de despăgubire nu a fost încă finalizat”.


UPDATE 19:27. Uniunea Europeană a impus luni sancțiuni împotriva a încă opt ruși acuzați că au legătură cu otrăvirea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, vizând oficiali de rang înalt ai serviciului de informații FSB și experți în arme chimice, relatează Reuters.

Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în timpul unei călătorii de campanie electorală în Siberia în 2020, potrivit analizelor efectuate de mai multe instituții medicale europene. Kremlinul a negat implicarea.

„În ceea ce privește cazul Navalnîi, noile liste includ agenți și funcționari de rang înalt ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) și experți ruși în arme chimice”, a precizat UE într-un comunicat.

Măsurile cuprind interdicții de călătorie și înghețarea activelor.


UPDATE 18:36. Liderul rus Vladimir Putin a acordat primele sale titluri de „Mamă-eroină”, reluând astfel o tradiţie sovietică de a premia femeile care aveau de la zece copii în sus, potrivit unui decret prezidenţial publicat luni, scrie AFP.

Medni Kadîrova, soţia liderului cecen Ramzan Kadîrov, a cărui familie numără 14 copii, potrivit site-ului oficial al preşedinţiei cecene, a devenit una dintre primele femei căreia Vladimir Putin i-a acordat titlul de „Mamă-eroină”.


UPDATE 18:11. Serviciul ucrainean de securitate (SBU) afirmă că ofițerii săi au reținut un militar rus în Hersonul eliberat din sudul Ucrainei. Bărbatul era îmbrăcat într-o uniformă civilă și a încercat să pretindă că este „localnic”, se arată într-un comunicat citat de CNN.

SBU a precizat că bărbatul a recunoscut că este un soldat din brigada separată 69 a forțelor armate ruse.

Serviciul de Securitate a declarat că a stabilit că sarcina sa în Herson „a fost de a colecta informații, [de a ajuta] la ajustarea focului asupra Forțelor Armate ale Ucrainei și de a efectua sabotaje”.


UPDATE 17:30. După aproape 9 luni de război, avântul Moscovei pe câmpul de luptă se diminuează, scrie Newsweek.

James Longman, corespondentul de politică externă al postului american de televiziune ABC News, a comparat sâmbătă pe Twitter două hărți ale Ucrainei din timpul „ocupației ruse”, una cu situația din martie, cealaltă cu evoluțiile din noiembrie, care arată că trupele Kievului au recâștigat 50% din teritoriul țării.

Comparația vine la o zi după ce soldații ruși s-au retras complet din Herson, cel mai mare centru urban cucerit de forțele lui Putin de când Kremlinul și-a lansat invazia în Ucraina, pe 24 februarie.


UPDATE 17:00. Canada a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 500 de milioane CAD (aproximativ 400 de milioane de dolari) pentru Ucraina, a anunțat luni biroul premierului canadian Justin Trudeau, relatează Ukrinform.

„Canada va oferi Ucrainei o asistență militară suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a sprijini forțele armate ucrainene în apărarea țării de o invazie rusă brutală și nejustificată”, se arată în comunicat.

Biroul șefului guvernului canadian notează că aceste fonduri vor fi folosite pentru achiziționarea de echipamente militare, de informații și de comunicații, precum și combustibil și medicamente.

„Pe măsură ce Rusia își continuă invazia brutală și nejustificată a Ucrainei, Canada va fi alături de poporul ucrainean și de aliații ucraineni în apărarea valorilor noastre comune de pace, democrație și drepturile omului”, a spus Trudeau.


UPDATE 16:25. Un tanchist prorus acuzat că a tras în clădiri rezidențiale din orașul-port ucrainean Mariupol a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru trădare, potrivit Serviciului de securitate de stat al Ucrainei (SBU), scrie The Guardian. Militantul pro-rus, poreclit „Phil”, a tras „cel puțin 20 de focuri în clădiri rezidențiale înalte din Mariupol”, conform SBU.

Bărbatul a fost capturat de forțele ucrainene în luna aprilie, în apropierea satului Rivnopil, după ce tancul său a fost atacat.


UPDATE 16:00. Ulterior, un reprezentant al Consiliului de Securitate Națională al SUA a confirmat pentru CNN că astăzi la Ankara are loc o întâlnire a șefului Agenției Centrale de Informații, William Burns, și a șefului Serviciului de Informații Externe din Rusia, Serghei Narîșkin/

„El (Burns – n.red.) nu discută despre reglementarea războiului din Ucraina”, a spus reprezentantul Casei Albe, adăugând că Burns nu negociază niciun fel de discuții la Ankara.

Potrivit acestuia, șeful CIA îi transmite oficialului rus un mesaj despre consecințele posibilei utilizări a armelor nucleare de către Rusia și riscurile de escaladare pentru stabilitatea strategică.

„El (Burns - n.red.) va aborda, de asemenea, cazurile cetățenilor americani deținuți pe nedrept (în Rusia - n.red.)”, a adăugat sursa.


UPDATE 15:25. Ucrainenii l-au identificat pe bărbatul care a furat ratonii și alte animale de la grădina zoologică din Herson înainte de retragerea rusească, povestea acestuia ilustrând soarta nu tot timpul fericită a celor care au susținut anexarea Crimeii de către Moscova.

Bărbatul în cauză a fost identificat drept Oleg Zubkov, directorul grădinii zoologice din Yalta și a Parcului de Lei „Taigan”, o grădină zoologică privată din Crimeea.

Zubkov a postat o înregistrare video mai lungă cu „evacuarea” animalelor de la grădina zoologică din Herson pe canalul său de Youtube cu titlul „Suntem în Herson! Prindeți 7 ratoni în 7 minute”.

Însă o secvență de doar 30 de secunde din filmare s-a viralizat zilele trecute pe rețelele social media, aceasta arătând cum un bărbat neidentificat la momentul respectiv ia un raton din cușcă pentru a fi evacuat alături de trupele rusești ce au părăsit Hersonul.

Imaginile video au declanșat un val de ironii pe platformele social media, unii remarcând că ratonul „se luptă cu toată puterea, ca un războinic ucrainean”, alții glumind că animalul va fi schimbat pe prizonierii de război ruși sau va fi numit președinte al guvernului pro-rusesc din Herson aflat în exil.

Unele glume au fost ceva mai sumbre, unii internauți comentând că rușii au luat animalele pentru a le sacrifica și consuma.


UPDATE 14:50. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut luni că președintele rus Vladimir Putin nu merge la Bali la summitul G20, deoarece „circumstanțele dictează prioritatea ca președintele să fie în Federația Rusă”, conform agenției ruse de stat Tass.

„În ceea ce privește președintele, circumstanțele dictează prioritatea președintelui în Federația Rusă, așa că s-a decis ca partea rusă să participe la acest summit la nivelul ministrului de externe [al Federației Ruse Serghei Lavrov]”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a subliniat că liderii G20, pot avea întâlniri cu partea rusă dacă doresc.

„Rusia este reprezentată la summit la un nivel înalt și, de fapt, Lavrov comunică cu un cerc mare de participanți la acest summit. Toți ceilalți, dacă își vor arăta dorința, au posibilitatea de a comunica cu partea rusă la un nivel înalt”, a spus Peskov.

Totodată, secretarul de presă al președintelui rus a spus că Vladimir Putin a avut un dialog destul de „prolific” cu conducerea Indoneziei, care prezidează G20.

„Domnul Lavrov a transmis conducerii indoneziene cele mai bune urări și cuvinte de mulțumire pentru dialogul constructiv din ajunul acestui summit”, a conchis Peskov.


UPDATE 14:35. Lavrov a negat problemele cardiace: se află în Bali, pregătindu-se pentru summitul G20

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat informațiile că ar avea probleme de sănătate la sosirea în Bali, unde se deschide mâine summitul G20.

Anterior, mai multe mass-media occidentale importante, citând surse din autoritățile indoneziene, au raportat că Lavrov, în vârstă de 72 de ani, ar fi avut un atac de cord în Bali, cu care a fost internat în spital.


UPDATE 14:00. Kremlinul a refuzat să comenteze vizita lui Zelenskiy la Herson, pe care Moscova îl consideră parte a Rusiei.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a evitat să comenteze vizita lui Vladimir Zelenskiy la Herson, abandonat de armata rusă la sfârșitul săptămânii trecute.

„Lăsăm asta fără comentarii. Știți că acesta [Herson] este teritoriul Federației Ruse”, a spus Peskov pentru agenția rusă de știri Interfax.

Hersonul a fost ocupat timp de mai bine de opt luni: armata rusă a intrat în oraș pe 3 martie, la o săptămână după invazia din 24 februarie.

La sfârșitul lunii septembrie, după organizarea „referendumurilor” nerecunoscute de comunitatea internațională, Rusia a recunoscut independența regiunilor Herson și Zaporojie.

Pe 5 octombrie, președintele Rusiei a semnat un decret privind intrarea regiunilor Herson și Zaporojie, precum și a autoproclamatelor DPR și LPR (independente conform Moscovei) în Rusia.

Pe 9 noiembrie, ca urmare a contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a dat ordin de începere a retragerii trupelor ruse din Herson. Două zile mai târziu, Ministerul Apărării al țării a anunțat finalizarea retragerii trupelor pe malul stâng al Niprului.


UPDATE 13:40. Kommersant: reprezentanții Rusiei și Statelor Unite negociază în culise la Ankara

Potrivit ziarului rusesc Kommersant, astăzi au loc discuții între delegațiile ruse și cele americane în capitala Turciei. Partea rusă de la Ankara este reprezentată de directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin.

Întâlnirea nu a fost anunțată în prealabil. Nici sursele ziarului nu dau alte detalii despre negocieri.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu poate „nici confirma, nici infirma” informații despre discuții, a spus Interfax.

Kommersant amintește că ultima dată când delegațiile ruse și americane s-au întâlnit oficial a fost pe 10 ianuarie a acestui an, când au purtat discuții privind garanțiile de securitate. Întâlnirea nu a avut rezultate practice, ceea ce s-a considerat de mulți drept o condiție diplomatică pentru începerea unui război în Ucraina, notează ziarul.

Între timp, diplomații ruși și ucraineni fac noi declarații cu privire la condițiile în care sunt posibile negocierile directe între cele două țări beligerante.

Astfel, adjunctul ministrului rus de externe Alexander Grușko a declarat luni că retragerea trupelor ruse din Ucraina este inacceptabilă pentru Moscova ca o condiție prealabilă pentru începerea negocierilor. Pe 12 noiembrie, Mihail Podoliak, consilierul șefului biroului președintelui Zelenskiy, a declarat încă o dată că retragerea trupelor ruse de la granițele Ucrainei este doar o condiție pentru începerea unei conversații.

Atât Kievul, cât și Moscova au declarat anterior că nu văd niciun rost să negocieze cu liderul în exercițiu al inamicului - Vladimir Putin și, respectiv, Vladimir Zelenskiy - și sunt gata să discute doar cu succesorul său.


UPDATE 13:05. Scholz și-a exprimat nemulțumirea față de absența lui Putin la summitul G20

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat nemulțumirea față de absența președintelui rus Vladimir Putin de la acest summit, scrie publicația germană Spiegel.

Săptămâna trecută s-a anunțat că ministrului rus de externe Serghei Lavrov a fost încredințat să reprezinte Rusia la summit-ul celor mai mari 20 de economii ale lumii.

„Ar fi frumos dacă însuși președintele Putin ar veni la summitul G20”, a spus Scholz, citat de publicație. „Dar atunci ar trebui să facă față personal tuturor întrebărilor și tuturor criticilor venite din majoritatea țărilor lumii”.

„Probabil de aceea nu este aici”, a sugerat Scholz.

Totodată, cancelarul i-a asigurat pe jurnalişti că absenţa lui Putin nu va împiedica alte ţări să critice aspru războiul de cucerire al Kremlinului şi să îndemne Moscova să retragă trupele din Ucraina şi să creeze condiţii pentru negocierile de pace.

Anterior, președintele indonezian Joko Widodo și alți politicieni influenți indonezieni au cerut o oarecare atenuare a criticilor la adresa Kremlinului în timpul întâlnirii pentru a preveni perturbarea declarației comune a participanților la summitul de la Bali.


UPDATE 12:30. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy se află în orașul Herson, eliberat săptămâna trecută de forțele de apărare ale Ucrainei.

Liderul de la Kiev a publicat o serie de imagini pe conturile sale oficiale de pe rețelele de socializare, amintind că „Herson este Ucraina”:


UPDATE 12:05. Trupele ruse au atacat în ultimele 24 de ore nouă regiuni ale Ucrainei, în orașele capturate temporar din regiunea Herson „au rămas un număr minim de invadatori”, raportează administrațiile militare regionale, citate de Ukrinform.


UPDATE 11:55. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost transportat la spital după ce a suferit o problemă de sănătate în urma sosirii sale la summitul Grupului celor 20 din Bali, au declarat trei surse locale pentru Associated Press.

Moscova a reacționat spunând că este vorba de „fake news”. Guvernatorul din Bali a confirmat însă că Lavrov a fost în spital, dar a afirmat că a fost vorba de un „control” de sănătate.


UPDATE 11:40. Zelenskiy vizitează luni Hersonul, potrivit unei surse Reuters din orașul recent eliberat.

„Mergem înainte. Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră", a declarat el în fața trupelor sale. El a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei.


UPDATE 11:15. Preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe au invadat Ucraina în 24 februarie, a ales să nu meargă la summitul G20 care începe marţi în Indonezia, la Bali, probabil pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, a mers la totuşi la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârşind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, scrie AFP.


UPDATE 10:50. Noua estimare a armatei ucrainene privind pierderile rusești din ultima zi: 510 soldați, 8 tancuri, 6 blindate de luptă, 2 piese de artilerie, 21 diferite vehicule și 2 drone:


UPDATE 10:25. Serviciul britanic de informații: deciziile ulterioare ale comandamentului rus vor ține cont de debutul iernii.

Iarna va schimba condițiile de război atât pentru trupele rusești, cât și pentru cele ucrainene, este de părere serviciul de informații militare britanic.

Reducerea orelor de lumină, temperaturile mai scăzute și înrăutățirea condițiilor meteo vor crea probleme militarilor, scriu autorii raportului în raportul lor din 14 noiembrie.

În opinia lor, orice decizie pe care o va lua Statul Major rus va fi dictată parțial de începutul iernii. Orele de lumină vor fi reduse la mai puțin de nouă ore - față de 15-16 ore în plină vară - ceea ce va scădea frecvența ofensivelor și va stabiliza linia de apărare.

Sistemele de vedere pe timp de noapte nu sunt ieftine, iar acest lucru reduce, de asemenea, probabilitatea de a lupta noaptea. Unitățile armatei insuficient echipate și care nu dispun de haine calde sunt mai susceptibile de a suferi din cauza vremii reci; în plus, perioada de timp în care un soldat grav rănit poate fi salvat este aproape înjumătățită, precizează autorii raportului.

Ninsorile și vânturile puternice ar putea crea probleme suplimentare pentru moralul deja scăzut al trupelor ruse, precum și pentru aprovizionarea acestora.


UPDATE 09:40. Presa: CNN și Sky News au rămas fără acreditări pentru că au lucrat în Herson, în ciuda interdicției, scrie BBC.

Câțiva jurnaliști străini, inclusiv de la CNN și Sky News, au fost deposedați de acreditările pentru reportaje din Hersonul eliberat, scrie Ukrainska Pravda, citând ONG-ul Detector Media și Statul Major al Armatei ucrainene. Anterior, armata ucraineană, invocând preocupări de securitate, le-a cerut jurnaliştilor să nu se grăbească să raporteze știri din orașul Herson, de unde armata rusă s-a retras săptămâna trecută.

„Un număr de reprezentanți ai presei care au încălcat regulile de lucru în zona operațiunilor de luptă li s-au anulat permisele de muncă, iar legitimațiile de presă au fost declarate nule”, a anunțat Statul Major General al Ucrainei, iar serviciile de relații publice ale unităților militare au desfășurat activități de informare în orașul Herson chiar înainte de finalizarea măsurilor de stabilizare.

Statul Major nu a dat numele instituțiilor media/ Sursele Detector Media raportează că permisele de muncă au fost anulate pentru cel puțin șase jurnaliști din echipele de filmare internaționale, inclusiv de la CNN și Sky News. Pe lângă aceștia, după retragerea trupelor ruse din Herson au activat echipele de filmare de la Suspіlne și Hromadske,notează Ukrayinska Pravda.

Natalya Gumenyuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud, a menționat despre intenția de a priva CNN și Sky News de acreditare.

„Interdicția este pentru toată lumea - s-a anunțat oficial pe pagina de Facebook a comandamentului. Până acum, nu se permite presei să activeze în Herson, din cauza pericolului, a avertizat ea.

Un corespondent CNN a intrat în direct de pe una dintre piețele din Herson, unde s-au adunat oamenii care sărbătoreau retragerea trupelor ruse.UPDATE 09:15. Duminică, seara târziu, exploziile au tunat din nou în regiunea Harkiv.

Înainte de atacuri au fost activate sirenele de alarmă aeriană în toată regiunea. Cel puțin trei explozii au fost raportate de canalele locale de Telegram și de postul public ucrainean Suspilne.

La ora locală 23:41, primarul orașului Harkiv, Igor Terehov, a anunțat că a fost un atac cu rachete în cartierul industrial al orașului. „Preliminar - o instalație industrială. Se precizează informații despre victime”, a scris Terehov pe canalul său Telegram.UPDATE 08:47. În timpul summitului Națiunilor din Asia de Est din Cambodgia, premierul chinez Li Keqiang a subliniat iresponsabilitatea amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare, semnalând că Beijingul este nemulțumit de retorica nucleară a partenerului său strategic Rusia, transmite BBC.

Potrivit unui înalt oficial al administrației americane, premierul chinez a vorbit pe larg despre politica Chinei față de Ucraina.

„Li Keqiang a pus un accent clar pe suveranitate, pe iresponsabilitatea amenințărilor nucleare, pe necesitatea de a se asigura că armele nucleare nu sunt folosite în modul în care unii au lăsat să se înțeleagă”, a declarat un oficial american pentru agenția de știri, sub rezerva anonimatului.

Occidentul a acuzat Rusia că a făcut declarații iresponsabile despre posibila utilizare a armelor nucleare de la invazia sa din februarie în Ucraina.

Moscova, la rândul său, a acuzat Occidentul de „retorică nucleară provocatoare”.

Un oficial american a declarat că „a existat cu siguranță un anumit disconfort la Beijing în legătură cu ceea ce am văzut în ceea ce privește retorica și activitatea nechibzuită din partea Rusiei”, în ciuda faptului că Moscova este, din punct de vedere tehnic, un partener al Chinei.

„Cred că este, de asemenea, de netăgăduit faptul că China este probabil atât surprinsă, cât și oarecum stânjenită de progresul operațiunii militare rusești”, a declarat oficialul.


UPDATE 08:12. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează, într-un nou raport despre situația din Ucraina, că forțele ruse vor relua ofensiva în regiunea Donețk în următoarele câteva săptămâni, odată cu sosirea trupelor rusești mobilizate și a forțelor retrase din Herson, relatează The Kyiv Independent.

Specialiștii de la think thank-ul american estimează că forțele ucrainene din regiunea Donețk „vor fi presate”, iar Kievul va trebui probabil să redistribuie unele trupe pentru a face față ofensivei ruse.

„Nu este de așteptat ca rușii să obțină câștiguri semnificative din punct de vedere operațional, în ciuda noilor lor eforturi, deși, probabil, ar putea cuceri Bakhmut cu un cost enorm”, mai scrie în raportul citat.


UPDATE 07:45. „Încetarea războiului dus de Rusia constituie un imperativ moral şi pur şi simplu cel mai bun lucru de făcut pentru economia globală”, a declarat secretarul Trezoreriei SUE, Janet Yellen, în marja unei întrevederi cu omologul său francez Bruno Le Maire.

Declarația lui Yellen, un mesaj aparent adresat Rusiei, precizează AFP, are loc înainte de reuniunea G20, care începe în această săptămână pe insula Bali din Indonezia. Războiul din Ucraina nu figurează, oficial, pe agenda G20, iar Rusia a cerut statelor membre să își îndrepte atenția mai degrabă asupra problemelor economice decât înspre cele politice și de securitate.

Președintele rus, Vladimir Putin, nu va participa la summit-ul G20, însă va fi reprezentat de ministru de Externe, Serghei Lavrov.


UPDATE 07:20. Președintele Vladimir Zelenskiy a declarat că atrocitățile comise de forțele de ocupație rusești în regiunea Herson nu sunt diferite de cele comise în alte teritorii ocupate din Ucraina. „Anchetatorii au înregistrat peste 400 de crime de război ale ruşilor. Au fost găsite cadavrele civililor și militarilor care au fost uciși”, a spus preşedintele ucrainean, potrivit Ukrainska Pravda.

Acesta a continuat: „Atrocitățile pe care armata rusă le-a lăsat în urmă în regiunea Herson sunt aceleași cu atrocitățile comise în alte părți ale țării noastre”.

Zelenskiy a mai spus că va fi asigurată „stabilizarea”, iar legea și ordinea vor reveni în 226 de localităţi din regiunea Herson, cu o populație totală de „peste 100.000 de persoane, începând de acum”.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie și 13 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media