Tiraspol, nemulțumit de Chișinău privind livrările de gaze pentru noiembrie: „Moldova a încălcat grav acordul dintre Moldovagaz și Gazprom”; Reacția lui Vadim Ceban

1 noiembrie 2022, 15:32 Economie 367
Tiraspol, stânga Nistrului, transnistria.  Sursa: Replica Media

Tiraspolul acuză autoritățile de la Chișinău că „au încălcat grav acordul dintre Moldovagaz și Gazprom”, invocând că partea dreaptă a Nistrului pentru luna noiembrie livrează mai puține de gaze naturale către malul stâng, doar 2,3 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu luna octombrie când se livrau zilnic 3,9 milioane de metri cubi.

Așa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat așa-numitul Consiliu Suprem de Securitate, iar reducerea volumului de gaze naturale livrate zonei separatiste a fost principalul subiect din ordinea de zi.

„Membrii Consiliului de Securitate au remarcat că, prin acțiunile lor, Moldova a încălcat în mod grav acordul existent între Moldovagaz și Gazprom, potrivit căruia din 171 de milioane de metri cubi de gaze furnizați Republicii Moldova, 118 milioane ar trebui trimise către Transnistria.

Participanții la întâlnire au calificat astfel de acțiuni restrictive unilaterale ale Moldovei ca fiind fără precedent și perfide, subliniind că în acest fel sunt puse în pericol întreaga industrie a TRansnistriei și bunăstarea economică a republicii”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al liderului de la Tiraspol.

În context, Krasnoselski a propus prelungirea stării de urgență în economie până la 1 decembrie.

Mai mult, separatiștii pregătesc noi apeluri către conducerea monopolistului Gazprom, inclusiv la președintele rus Vladimir Putin.

„Dialogul cu partea rusă continuă. În numele lui Vadim Krasnoselski, se pregătesc noi apeluri către președintele Federației Ruse, Administrației Președintelui Federației Ruse, Dumei de Stat, Consiliul Federației, Gazprom”, se mai arată în comunicat.

În reacție, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că compania pe care o conduce „nu duce relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene”.

„SA „Moldovagaz” nu conduce relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene. Întreprinderea, în cadrul legislației naționale a Republicii Moldova, interacționează cu societatea Tiraspoltransgaz și are dreptul de a distribui independent volumele de gaze naturale achiziționate, în funcție de îndeplinirea de către contraparte a condițiilor contractuale”, a scris Ceban într-un mesaj pe Telegram.

Amintim că, în luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum este repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Totodată, de astăzi, 1 noiembrie, MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan) nu mai livrează energie electrică Chișinăului, contractul nefiind semnat între cele două părți.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media