LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 281. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță revenirea apărătorilor de la Azovstal și Mariupol

1 decembrie 2022, 08:42 Ucraina 359
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În Ucraina începe cea de-a 281-a zi de război, declanșat de Federația Rusă. Președintele Vladimir Zelenskiy anunță un contraatac „și mai puternic” pe măsură ce forțele armate ale Federației Ruse încearcă să avanseze pe linia frontului din sudul și estul țării sale.

Cele mai grele lupte au loc în regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde forțele ruse au încercat să facă noi progrese și au bombardat mai multe orașe, inclusiv Bahmut și în apropiere de Soledar și Opitne. Pe frontul de sud, forțele ruse au ocupat poziții defensive și au lansat atacuri asupra pozițiilor ucrainene și asupra capitalei regionale Herson.

În timp ce Kievul cere SUA sisteme americane de apărare aeriană Patriot pentru a-și proteja infrastructura civilă, Pentagonul a anunțat că va acorda companiei americane Raytheon Technologies un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru șase sisteme avansate de rachete antiaeriene NASAMS care urmează să fie livrate Ucrainei.

UPDATE 21:45. Suedia va furniza Ucrainei un nou „pachet de iarnă” în valoare de aproape 338 de milioane de dolari, care va include sisteme de apărare aeriană, a declarat prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal pe canalul său de Telegram.

Pe 19 noiembrie, ministrul Apărării Aleksei Reznikov a anunțat că Suedia intenționează să ofere Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de 3 miliarde de coroane suedeze.

Include sisteme de apărare aeriană, vehicule, muniție și echipamente pentru soldați. În plus, Suedia a oferit ajutor umanitar în valoare de 760 de milioane de coroane suedeze. 560 de milioane sunt destinate Ucrainei, restul - Republicii Moldova.


UPDATE 21:20. După întâlnirea din Biroul Oval, Biden și Macron au publicat o declarație comună care condamnă războiul Rusiei

Președintele american Joe Biden a declarat că el și președintele francez Emmanuel Macron sunt hotărâți să tragă Rusia și președintele Vladimir Putin la răspundere pentru „războiul său împotriva restului lumii”, potrivit CNN.

„Astăzi reafirmăm că Franța și Statele Unite, împreună cu toți aliații noștri, sunt... mai puternice ca niciodată în contracararea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Biden la conferința de presă comună.

„Putin crede că poate rupe voința tuturor celor care se opun ambițiilor sale imperiale, dar atacarea infrastructurii civile din Ucraina, întreruperea aprovizionării cu energie europeană pentru a crește prețurile, agravarea crizei alimentare afectează oamenii foarte vulnerabili - nu numai în Ucraina, ci și de asemenea, în toată lumea. Și nu va reuși”, a spus Biden în timpul unei conferințe de presă bilaterale la Casa Albă.

„Președintele Macron și cu mine am decis că vom continua să lucrăm împreună pentru a trage Rusia la răspundere pentru acțiunile noastre și pentru a atenua impactul global al războiului lui Putin asupra restului lumii”, a spus Biden.


UPDATE 21:00. Secretarul general al NATO: este prea devreme să vorbim despre livrarea sistemelor de apărare aeriană Patriot Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este prea devreme pentru trage concluzii în legătură cu solicitarea Poloniei de a transfera în Ucraina sistemele de apărare aeriană Patriot oferite de Germania, scrie BBC.

„Este important să se separe discuția despre cele trei sisteme Patriot pe care Germania i-a propus pentru a proteja spațiul aerian al Poloniei de problema apărării aeriene suplimentare pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

„Suntem cu toții de acord asupra necesității urgente de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sistemele de apărare aeriană”, a spus el, adăugând că asigurarea funcționării corecte a sistemelor deja livrate este la fel de importantă ca și transferul altora noi în Ucraina.

După cum a menționat el, este important să înțelegem că scopul nu este doar în furnizarea de noi arme, ci și în asigurarea funcționării sistemelor deja livrate - în furnizarea de muniție, în piese de schimb și întreținerea echipamentelor.

Miercuri, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut Germaniei să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot cât mai curând posibil.


UPDATE 20:40. În timpul zilei de 1 decembrie trupele ruse au bombardat Hersonul de 12 ori. În urma atacurilor a murit un om, iar altul a fost rănit, a anunțat șefa administrației militare a orașului Herson, Galina Lugovaia.

„Astăzi, în Herson a fost avariată strada Kulik, au fost avariate clădiri rezidențiale, trei mașini au luat foc, nimeni nu a fost rănit. Au fost și „sosiri” pe direcția autostrăzii Berislavskoe, în Zelenovka, o persoană a murit. O casă privată a luat foc, în ea a fost găsită o victimă”, a spus Lugovaya.

Potrivit acesteia, din 20 noiembrie până astăzi, la Herson au fost înregistrate 119 atacuri inamice, 19 persoane au fost ucise, 37 au fost rănite, inclusiv un copil.


UPDATE 20:15. Germania a predat Kievului un nou lot de arme și ajutoare

Potrivit Ukrainska Pravda, în ultimele trei zile, Ucraina a primit de la Germania trei tancuri BEAVER pentru pozarea podurilor, opt drone de suprafață (pe lângă cele două transferate anterior) și 12 vehicule de frontieră (sunt deja 65 în total).

Ucraina a primit și piese de schimb pentru elicopterele Mi-24, 4.000 de saci de dormit și 30 de ambulanțe din Germania.

În plus, Berlinul a anunțat transferul în Ucraina a șapte monturi de artilerie autopropulsată antiaeriană Gepard și a 100.000 de truse de prim ajutor.


UPDATE 19:55. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Rușii au început retragerea trupelor din regiunea Zaporojie

„Potrivit informațiilor disponibile, trupele de ocupație ruse retrag unități individuale și pregătesc personalul administrațiilor de ocupație ale așezărilor din teritoriul ocupat temporar din regiunea Zaporojie pentru evacuare”, a anunțat Statul Major General în raportul operațional de joi seara.

Statul Major raportează următoarele semne ale evacuării și retragerii trupelor ruse:

- Unitățile Federației Ruse, cu sediul în secția de poliție locală și una dintre instituțiile de învățământ, au părăsit satul Mikhailovka

- În localitățile Pologi și Injenernoe, rușii părăsesc casele în care au fost cazați și evacuează bunurile furate.

- În satul Burciak, autoritățile ruse efectuează un recensământ pentru așa-numita evacuare voluntară a populației.

Statul Major raportează și despre acțiunile de succes ale trupelor ucrainene în direcția Zaporojie, în special cu privire la bombardarea locurilor de concentrare a forței de muncă ruse din așezările Mirnoe, Tokmak, Injenernoe, Pologi, Iasnoe și Konskie Rasdory.

Pierderile inamicului, potrivit Statului Major, s-au ridicat la peste 230 de persoane rănite, au fost distruse peste 15 piese de echipament militar de diferite tipuri și muniție.


UPDATE19:30. Elveția a înghețat active rusești în valoare de 7,89 miliarde de dolari

Suma totală a activelor financiare rusești înghețate de autoritățile elvețiene de la începutul războiului din Ucraina, la ziua de 25 noiembrie, este de 7,5 miliarde de franci elvețieni (7,89 miliarde de dolari SUA), potrivit unui comunicat de presă al Secretariatului de Stat pentru Economie elvețian (SECO) publicat joi.

În plus, 15 proprietăți atribuite rușilor sub sancțiuni au fost confiscate în diferite cantoane ale Elveției.

Până pe 3 iunie, Secretariatul de Stat a fost notificat cu privire la depozitele persoanelor fizice și juridice ruse în valoare de 46,1 miliarde de franci elvețieni (48,5 miliarde de dolari) aparținând cetățenilor ruși.

Ca răspuns la agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, Elveția și-a abandonat tradiția de neutralitate și a sprijinit sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Drept urmare, instituțiilor financiare elvețiene le este interzis acum să accepte depozite de la persoane fizice și juridice ruse dacă suma totală a depozitelor per deponent depășește 100.000 CHF.

Depozitele deja existente de peste 100 de mii de franci elvețieni au trebuit să fie raportate la SECO în vară.

Depozitele mai mici de 100.000 USD nu sunt supuse unei astfel de contabilități, astfel încât cifra menționată de 48,5 miliarde USD nu corespunde cu volumul total al depozitelor rusești în Elveția.

După invazia rusă a Ucrainei, Elveția a mai spus că va căuta relații mai strânse cu NATO și Uniunea Europeană pentru a-și consolida capacitățile de apărare.


UPDATE 19:05. Rusia nu a cerut niciodată negocieri privind situația din Ucraina, dar au spus întotdeauna că sunt pregătite pentru ele - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Nu am cerut niciodată negocieri, dar am spus întotdeauna că dacă cineva este interesat de soluție negociată, suntem gata să ascultăm”, a spus Lavrov.

În același sens, șeful Ministerului rus de Externe a vorbit despre negocierile cu Washingtonul.

„Ați întrebat despre contactele dintre Putin și Biden. Am spus de mai multe ori (...) că nu evităm niciodată contactele", a spus el la o conferință de presă la Moscova, miercuri.

În același timp, Lavrov a fost de acord că nu are sens ca Rusia să discute cu Statele Unite vreo problemă de stabilitate strategică acum în afara contextului evenimentelor din Ucraina.

„După părerea mea, este clar că este imposibil să discutăm astăzi despre stabilitatea strategică, ignorând tot ce se întâmplă în Ucraina”, a spus el la o conferință de presă la Moscova

Potrivit ministrului, Occidentul, ajutând Ucraina, are ca scop „să învingă Rusia pe câmpul de luptă, sau chiar să distrugă Rusia”.

Anterior, Statele Unite și alți aliați ai Ucrainei au declarat în mod repetat că nu intenționează să conducă nicio negociere pentru a rezolva situația din Ucraina fără participarea Ucrainei însăși.


UPDATE 18:40. Încă două ambasade ale Ucrainei au primit amenințări.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a anunțat că ambasada țării din Spania nu a fost singura care a primit amenințări la adresa sa.

„Au avut loc și alte evenimente tulburătoare, care nu au legătură cu explozibili, ci cu trimiterea unor amenințări foarte specifice ambasadelor ucrainene”, a spus el astăzi în Polonia.

Kuleba a refuzat să numească natura amenințărilor și țările în care s-a întâmplat acest lucru.


UPDATE 18:10. Forțele de securitate spaniole au mai găsit trei dispozitive explozive în corespondența diplomatică, similare cu cel care a explodat miercuri la ambasada Ucrainei din Madrid.

Unul dintre ele a fost trimis prin poștă la centrul satelit al Uniunii Europene de lângă Madrid, celălalt a fost interceptat la ambasada americană din capitala Spaniei.

În plus, s-a dovedit că în urmă cu exact o săptămână, pe 24 noiembrie, premierul spaniol Pedro Sanchez a primit prin poștă un „pachet minat” similar.

Acest lucru a fost raportat Ministerului de Interne al Spaniei - la aproape o săptămână după dezactivarea unei bombe improvizate. Astfel, numărul total de transporturi de explozivi detectate a ajuns deja la cinci. Iată consecutivitatea evenimentelor:

- 24 noiembrie - Descoperirea unor explozibili într-o scrisoare adresată prim-ministrului Pedro Sanchez, despre asta s-a aflat pe 1 decembrie.

- 30 noiembrie - Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid, interceptarea unei scrisori cu explozibili la compania de armament Instalaza din nord-estul Spaniei

- 1 decembrie - trei bombe deodată: la baza aeriană Torrejon de Ardoz de lângă Madrid, la Ministerul Apărării spaniol și la Ambasada SUA.


UPDATE 17:45. Ucraina l-a concediat și l-a acuzat de trădare de patrie pe șeful Centralei Nucleare de la Zaporojie, Iurii Cerniciuk.

Potrivit lui Petro Kotin, președintele Energoatom din Ucraina, Cerniciuk „a trădat Ucraina și a trecut de partea inamicului” - „în loc să depună toate eforturile pentru a elibera stația cât mai curând posibil, el „a decis să ajute ocupanții ruși să-și legalizeze confiscarea criminală și acum incită și alți oameni de știință nucleari să facă acest lucru”.

Cu o zi înainte, Rosenergoatom, compania care administrează uzina ocupată din partea rusă, a anunțat că Iurii Cerniciuk a fost numit noul director al Centralei nucleare.

Centrala se află sub ocupație rusă, deși angajații ucraineni continuă să lucreze acolo. Centrala nucleară a fost bombardată de mai multe ori: părțile se învinuiesc reciproc pentru bombardamente, în timp ce experții avertizează că ostilitățile din jurul centralei ar putea cauza o catastrofă nucleară.

În octombrie, BBC a scris că angajații agenției rusești Rosatom, care sunt prezenți pe teritoriul centralei de la capturarea acesteia de către armata rusă, îi forțează pe angajații ucraineni să semneze documente pentru a fi transferați la muncă în subordinea companiei rusești.

Kotin i-a îndemnat pe alți angajați ai centralei să reziste și „să nu-și vândă sufletul diavolului”: să nu semneze contracte cu Rosatom.


UPDATE 17:20. Comisia Europeană a recomandat ca toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să aprobe un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril.

Plafonul ar stabili prețurile la țițeiul rusesc semnificativ sub nivelul de referință internațional, numit Brent, care s-a tranzacționat joi, 1 decembrie, la aproximativ 88 de dolari pe baril.


UPDATE 16:50. Lituania va dona haine de iarnă pentru aproximativ 25.000 de soldați ucraineni, a anunțat Ministerul Apărării al Lituaniei, care a precizat că pentru acest fapt au fost alocate peste 2 milioane de euro.

Hainele și lenjerie de corp caldă au fost achiziționate de la trei producători lituanieni. Unul dintre ei, Audimas Supply, a decis să facă haine pentru armata ucraineană pentru fonduri suplimentare. Compania va adăuga gratuit 1.000 de pulovere din lână pentru armata ucraineană.

„Mulțumim afacerilor lituaniene pentru solidaritatea cu țara, care se apără de agresiunea ocupanților și luptă pentru libertatea sa”, a subliniat ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas.


UPDATE 16:22. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a lansat joi într-o serie de atacuri asupra Occidentului, NATO, OSCE şi SUA, dar nu l-a uitat nici pe papa Francisc, după cum consemnează agenţiile internaţionale de ştiri, citează Agerpres.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Moscova, Lavrov a susţinut că Statele Unite au creat din Ucraina o ameninţare existenţială la adresa Rusiei şi a acuzat totodată SUA şi NATO că sunt participante directe în războiul din Ucraina. Lavrov a insistat că SUA şi alianţa nord-atlantică sunt implicate în război pentru că furnizează arme Ucrainei şi oferă pregătire militară pe teritoriile lor.

Lavrov a acuzat totodată SUA că, „aşa cum au distrus OSCE”, încearcă acum să distrugă Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

Lavrov a justificat atacurile ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, despre care Kievul şi Occidentul afirmă că reprezintă o crimă de război menită să facă să sufere populaţia civilă.

„Noi dezactivăm instalaţiile energetice (în Ucraina) care vă permit (Occidentului) să pompeze arme letale în Ucraina şi să ucidă ruşi. Aşa că nu mai spuneţi că SUA şi NATO nu sunt participanţi la acest război - participaţi în mod direct. Nu doar cu furnizarea de armament, ci şi cu pregătirea personalului - voi antrenaţi militari (ucraineni) pe teritoriul vostru”, a acuzat Lavrov, potrivit Reuters.

El a insistat că Rusia nu a refuzat niciodată contacte cu SUA, dar că nu a auzit niciun fel de „idei de substanţă” din partea omologilor americani, consemnează Reuters.

Moscova este gata să asculte dacă cineva vrea să poarte negocieri cu privire la Ucraina, a spus Lavrov, care a calificat drept absurde acuzaţiile Ucrainei potrivit cărora Rusia doreşte negocieri pentru a câştiga timp să se regrupeze şi să-şi refacă forţele armate.

El a mai spus că Rusia ar fi dispusă să revină la masa negocierilor cu Occidentul dacă acesta îşi schimbă punctul de vedere cu privire la oportunitatea discutării propunerilor de securitate prezentate de Moscova în decembrie anul trecut.

Lavrov a mai declarat că în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-au acumulat mari probleme şi a acuzat Occidentul că dă cu piciorul şansei de a face din organismul de securitate european o punte reală cu Rusia după încheierea războiului rece.

„Profitând de superioritatea numerică în această organizaţie, Occidentul a încercat de mulţi ani să o privatizeze, ca să spunem aşa. Sau poate este mai corect să spunem că încearcă să pună la cale o preluare a OSCE, să subjuge ultima platformă de dialog regional”, a acuzat Lavrov.

Lavrov a mai acuzat NATO că intensifică tensiunile lângă China într-un mod care presupune un risc pentru Rusia.

„Marea Chinei de Sud devine acum una dintre acele regiuni căreia NATO nu îi este potrivnică, aşa cum a făcut cândva în Ucraina, pentru a escalada tensiunile. (...). Ştim cât de serios ia China astfel de provocări, ca să nu mai vorbim de Taiwan şi strâmtoarea Taiwan, şi înţelegem că jocul NATO cu focul în aceste regiuni implică ameninţări şi riscuri pentru Federaţia Rusă. Este la fel de aproape de ţărmurile şi mările noastre pe cât de aproape este de teritoriul chinez”, a spus el.

Lavrov a susţinut că din acest motiv Rusia îşi dezvoltă cooperarea militară cu China şi realizează exerciţii comune.

„Faptul că membrii NATO sub conducerea SUA încearcă să creeze o situaţie explozivă acolo, după Europa, este foarte bine înţeles de toată lumea”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, care nu a adus nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale, dar a făcut aluzie la formarea alianţei AUKUS între SUA, Regatul Unit şi Australia.

El a mai acuzat NATO că încearcă să târască India în ceea ce a numit o alianţă antirusă şi antichineză, într-un moment în care, în opinia sa, Occidentul încearcă să elimine influenţa rusă.

În fine, Lavrov a lansat un atac şi împotriva papei Francisc, calificând recentele comentarii ale suveranului pontif despre Ucraina ca fiind „necreştineşti” şi greu de înţeles.


UPDATE 15:50. Navele rusești ale Flotei Mării Negre continuă să colecteze informații în Marea Neagră, în pregătirea pentru posibile lovituri cu rachete asupra Ucrainei.

„Prezența navelor Flotei Mării Negre în Marea Neagră înseamnă că atât recunoașterea aeriană, cât și pregătirea pentru posibile lovituri cu rachete continuă. Deoarece port-rachetele sunt echipate și pregătite. Faptul că își vizitează bazele din când în când poate indica o reacție la vreme. Faptul că pot intra în cursul de luptă în 2-3 ore, am mai avertizat. Adică trebuie să fim pregătiți: alături de monitorizarea activității aeronavelor inamice, este probabil ca aceasta să fie o forță suplimentară a situației psihologice și presiune asupra populației, dar și o pregătire probabilă”, a spus Natalia Gumeniuk.

Gumeniuk a mai adăugat că, pentru prima dată după mult timp, un raid aerian a sunat în regiunea Nikolaev.

„Pentru prima dată după mult timp, a existat un raid aerian asupra regiunii Nikolaev. Acest lucru sugerează că nu numai aviația, dar și armele terestre și maritime sunt activate. Nu toată regiunea Nikolaev este încă eliberată de inamic, de acolo se mai pot face lovituri împotriva lui Nikolaev”, a adăugat ea.


UPDATE 15:15. În timpul unui alt schimb de prizonieri, în Ucraina s-au reîntors din captivitatea rusă 50 de apărători ai țării, a anunțat șeful Biroului Președintelui, Andrii Ermak.

Printre cei care au revenit în țară se numără apărătorii Mariupolului și Azovstal.

De asemenea, răniții din luptele din zonele Donețk, Luhansk și Zaporojie și luptătorii ținuți la Olenivka au fost eliberați din captivitate.


UPDATE 14:45. Serviciul de Securitate al Ucrainei a dezvăluit oficialii vamali care au blocat exportul de cereale ucrainene către Uniunea Europeană, anunță SBU pe canalul de Telegram.

„A fost demascată conducerea vămilor regionale de resort, care a organizat mecanismul de primire ilegală a banilor pentru procesarea operațiunilor de export-import. Pentru diverse sume de mită, au „garantat” reprezentanților companiilor agricole prelucrarea vamală nestingherită a loturilor angro a produselor agricole care au fost exportate în țările Uniunii Europene, în special cereale ucrainene”, - se spune în mesaj.


UPDATE 14:25. Trei feriboturi, care au fost predate de Franța pentru a restabili conexiunile de transport în regiunea Cernihiv, au sosit în Ucraina, anunță Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

Trei poduri cu lungimi de 68, 34,2 și 23 de metri au fost fabricate conform parametrilor furnizați de Ucraina.

„Prioritatea este amenajarea lor pe acele tronsoane de drum de care depinde în mod critic situația umanitară din regiune”, a menționat ministrul infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.

Potrivit acestuia, ministerul lucrează cu parteneri internaționali pentru a crește numărul de astfel de poduri pentru instalarea lor în regiunile recucerite de ucraineni.


UPDATE 13:55. Uniunea Europeană va aloca suplimentar un milion de euro pentru deminarea teritoriilor Ucrainei, a anunțat diplomatul șef al UE Josep Borrell înainte de reuniunea Consiliului de Miniștri al OSCE.

El a menționat că tocmai în cadrul întâlnirii va prezenta o ofertă de sprijin Ucrainei din partea UE și va anunța ajutor financiar pentru deminare.

Războiul ruso-ucrainean va fi în centrul atenției la o întâlnire de două zile la Lodz, Polonia. Potrivit lui Borrell, la întâlnite se va discuta și despre consolidarea OSCE și crearea unei noi ordini de securitate în Europa.


UPDATE 13:17. Rusia păstrează rezerve semnificative în nordul Crimeei anexate pentru a-și consolida grupările în direcțiile Nipru și Orihiv. Potrivit declarațiilor adjunctului șefului Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul de brigadă Aleksei Hromov, în cadrul unui briefing la Centrul Media Militar, principalele rezerve sunt concentrate în regiunea Djankoi.

„Orașul Djankoi și zonele din preajmă s-au transformat de fapt în cea mai mare bază militară din Crimeea, de unde sunt redistribuite trupele de ocupație ruse și armele și echipamentele militare ale Forțelor Armate ale Federației Ruse. Există aproximativ 750 de piese de arme și echipament militar”, a spus Hromov.


UPDATE 12:35. În ultima zi, pe 30 noiembrie, invadatorii ruși au tras de 34 de ori asupra teritoriului regiunii Herson. Potrivit lui Iaroslav Ianușevici, președintele OVA din Kherson, inamicul continuă să atace în mod deliberat infrastructura civilă și civilii.

„Regiunea Herson - zonele rezidențiale din Herson au fost din nou sub focul inamicului, clădirile private și de apartamente au fost distruse din cauza obuzelor lovite. Rușii au tras și asupra Zelenovka, Tokarevka, Antonovka, Novotiaginka și Daryevka. Regiunea Berislav - invadatorii ruși au tras asupra Matrosovka și Kachkarovka”, a spus el.

Potrivit informațiilor disponibile, din cauza bombardamentelor rusești, o persoană a fost ucisă, iar încă doi locuitori ai regiunii Herson au fost răniți.


UPDATE 12:00. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksii Danilov, a comentat declarațiile despre „sute de mii de rachete cu care vor face prăpăd” în Ucraina, scrie UNIAN.

Danilov le-a cerut cetățenilor să nu mai aștepte tot timpul „un fel de necaz”.

„Vreau să vă avertizez că informațiile trebuie analizate cu atenție. Rusia aruncă multă dezinformare. Trebuie să ne bazăm doar pe rapoarte oficiale. Oameni care se numesc experți militari și nu ies de pe ecrane, mi-aș dori să folosească doar informații verificate”, a subliniat Danilov.

Potrivit acestuia, autoritățile ucrainene vor avertiza cu siguranță cetățenii când va avea loc un atac cu rachetă.

„Există un sistem de avertizare, funcționează. Ne distrug sistemul energetic de mai bine de două luni, aceasta nu este o sarcină ușoară, specialiștii lucrează la problema menținerii energiei electrice pentru cetățenii noștri. Vor fi atacuri, nu este o sarcină ușoară, dar facem totul pentru ca sistemul energetic să poată supraviețui”, a concluzionat secretarul CNSA.


UPDATE 11:40. În prezent, situația operațională din Ucraina este stabilă, dar amenințarea cu atacuri cu rachete din partea armatei ruse rămâne, a declarat Natalia Gumeniuk, șefa Centrului Comun de Presă Coordonator Sud.

„Situația operațională este destul de stabilă în acest moment, dar acest lucru nu trebuie să fie liniștitor, pentru că ne amintim că războiul hibrid continuă: aceasta este destabilizarea spațiului informațional, operațiunile militare continuă în prima linie și, din nou, prezența a unui grup naval din Marea Neagră înseamnă că se continuă recunoașterea aeriană, studiul situației și pregătirea pentru eventuale lovituri cu rachete, pentru că portatoarele de rachete sunt echipate, pregătite”, a adăugat ea.

Potrivit ei, ucrainenii trebuie să răspundă rapid la semnalele raidurilor aeriene.

„Știm câte rachete le-au rămas și ce clasă. Înțelegem că sunt capabile să le folosească cât mai puternic și într-o direcție specifică. Dar suntem și conștienți de faptul că uzura mijloacelor prin care lansează atât de des rachetele are propriile sale indicatori. Și acest lucru este luat în considerare și de analiștii noștri, de Institutul pentru Studiul Războiului și așa mai departe”, a adăugat ea.


UPDATE 11:15. Strategia Federației Ruse de a distruge infrastructura critică a Ucrainei nu este atât de eficientă pe cât s-ar fi putut de așteptat, de exemplu, la începutul războiului.

Din octombrie a acestui an, Federația Rusă a atacat în mod repetat rețeaua de distribuție a Ucrainei cu rachete de croazieră, potrivit unui studiu de informații al Ministerului britanic al Apărării.

„Acesta este probabil primul exemplu de încercare a Federației Ruse de a implementa conceptul unei operațiuni strategice de distrugere a țintelor critice, care este o componentă cheie a doctrinei militare adoptate de aceasta în ultimii ani”, se arată în raport.

Așa cum este conceput de Rusia, conceptul prevede utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi infrastructura critică a unei țări inamice, și nu forțele armate ale acesteia, pentru a demoraliza populația, urmată de forțarea autorităților statului să capitula.

„Rachetele rusești continuă să provoace penurie de energie, ceea ce duce la probleme umanitare ample în toată Ucraina”, notează raportul.

Cu toate acestea, eficacitatea acestei strategii este probabil expirată, deoarece Rusia a cheltuit deja o parte semnificativă din rachetele sale utilizabile împotriva țintelor tactice din Ucraina.

„Din moment ce Ucraina s-a mobilizat cu succes timp de nouă luni, impactul material și psihologic al acestei operațiuni va fi probabil mai mic decât dacă ar fi fost desfășurată la începutul războiului”, au remarcat serviciile de informații britanice.


UPDATE 10:54. Începând cu ora 11:00, există un deficit de capacitate de 27% în sistemul energetic al Ucrainei, anunță „Ukrenergo”. Capacitatea de generare crește treptat, ceea ce va reduce deficitul.

„Ukrenergo” a stabilit limite de consum de energie electrică în fiecare regiune, care nu pot fi depășite. Depășirea limitelor de consum va duce la necesitatea opririlor de urgență.



UPDATE 10:30. Următorul atac masiv al Rusiei împotriva Ucrainei este evident inevitabil. Experții avertizează asupra unui nou atac aerian puternic rusesc prin analiza imaginilor din satelit ale aerodromului Engels-2 de lângă Saratov de la Maxar Technologies și Planet Labs, scrie publicația germană Spiegel.

Imaginile din 28 noiembrie arată activitatea pe aerodrom. Se presupune că două duzini de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-95 și Tu-160 se pregătesc pentru un alt atac. „Activitatea la bază este extrem de mare”, i-a confirmat lui Spiegel Arda Mevlutoglu, un analist militar independent.

În apropierea bombardierelor sunt și rezervoare de combustibil, cutii mari de muniție, vehicule și materiale de reparații.

„Este interesant și faptul că multe avioane de marfă mari sunt parcate pe trotuar, indicând o recentă expediție mare către bază, posibil rachete de croazieră... Numărul extrem de mare de bombardiere de pe trotuar indică o creștere a numărului de operațiuni, dacă nu un atac iminent la scară largă”, a precizat analistul militar.

Konrad Muzyka, expert militar la Rochan Consulting, vede, de asemenea, semne că există o activitate crescută la bază: „Există multă mișcare la sol, multe avioane sunt întreținute și, evident, se pregătesc pentru noi misiuni. De asemenea, vezi cărucioare care ar putea fi folosite pentru a transporta rachete de croazieră Kh-55 sau Kh-101.”

Analiştii spun că Engels-2 este una dintre cele mai importante baze pentru Forţele Aeriene Ruse, deoarece găzduieşte două regimente de bombardiere strategice care fac parte din tacticile de descurajare nucleară aeriană a Rusiei.

În februarie, Rusia a desfășurat acolo bombardiere suplimentare în pregătirea unui război major și de atunci a folosit baza pentru lovituri aeriene masive în Ucraina.


UPDATE 09:55. Ucraina nu dezvăluie datele privind pierderile în rândul armatei sale. Informațiile privind numărul soldaților ucraineni morți vor rămâne secrete până la sfârșitul legii marțiale, scrie Hromaske.

Pe 22 august, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat că „au murit aproape 9.000 de eroi”, dar nu a precizat perioada pentru care a fost calculată această cifră.

Și pe 23 septembrie, Zelenskiy a spus că soldații ucraineni au murit de 5 ori mai puțin decât cei ruși. În acel moment, Rusia pierduse aproximativ 56.000 de soldați.

Raportul pierderilor dintre apărătorii ucraineni și soldații ruși din sud este de aproximativ 1 la 6,5, a informat Ministerul Apărării al Ucrainei pe 16 octombrie.

De exemplu, limita critică a ratei pierderilor este de 1 la 8, după care armata inamicului va „cădea” psihologic.


UPDATE 09:20. În timpul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, Rusia a pierdut 89.440 de soldați, potrivit datelor oferite de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

  • tancuri - 2.915 (+1);
  • vehicule blindate de luptă - 5.877 (+5);
  • sisteme de artilerie - 1.904 (+2);
  • sisteme de rachete de salvă - 395;
  • mijloace de apărare antiaeriană - 210;
  • avioane - 280;
  • elicoptere - 261;
  • drone de nivel operațional-tactic - 1.562;
  • rachete de croazieră - 531;
  • nave/ambarcațiuni — 16;
  • echipamente auto și autocisterne — 4441 (+12);
  • echipamente speciale — 163.

UPDATE 08:50. Departamentul Apărării al SUA a semnat un contract pentru producerea și achiziționarea de sisteme avansate de apărare aeriană NASAMS pentru Ucraina, a anunțat Pentagonul într-o declarație oficială publicată pe 30 noiembrie.

„Raytheon Co., Tewksbury, Massachusetts, a primit un contract de 1.216.207.829 de dolari la preț fix pentru achiziția de sisteme naționale avansate de rachete sol-aer, echipamente asociate, servicii și piese de schimb în sprijinul eforturilor din Ucraina”, se spune în declarație.

Lucrările vor fi efectuate în Tewksbury, Massachusetts, cu data de finalizare estimată la 28 noiembrie 2025.


UPDATE 08:30. Președintele Vladimir Zelenskiy a cerut politicienilor germani să ia o decizie privind furnizarea Ucrainei a sistemelor de apărare aeriană Patriot, într-o adresă la sfârșitul celei de-a 280-a zi de război.

„Am lăuda încă o decizie a Germaniei, care cu siguranță va deveni istorică - de a transfera sistemul Patriot în Ucraina. Toate generațiile de ucraineni îi vor mulțumi cancelarului Scholz, precum și întregii generații de politicieni germani moderni”, a spus el.

Anterior, Polonia ceruse Germaniei să transfere echipamentul de apărare Kievului, după ce Berlinul oferise Varșoviei sisteme Patriot în urma incidentului cu racheta rătăcită de la granița cu Ucraina.

Prezent la reuniunea NATO de la București, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut din nou sisteme avansate de apărare antiaeriană, menționând printre altele și sistemul avansat Patriot.


UPDATE 08:25. În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat două atacuri cu rachete asupra obiectelor civile în așezarea Komișuvaha, regiunea Zaporojie, au efectuat 41 de lovituri aeriene și 28 de bombardamente cu lansatoare de rachete împotriva pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor rezidențiale, inclusiv asupra orașului Herson - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Amenințarea ca ocupanții să efectueze noi lovituri cu rachete asupra obiectivelor strategice ale sistemului energetic și a infrastructurii critice pe întreg teritoriul Ucrainei persistă.


UPDATE 08:05. ISW despre atacul rusesc asupra Bahmutului: Severodonețk și Lisiceansk nu i-au învățat pe ruși nimic

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) de la Washington și-a publicat buletinul zilnic, în care de această dată acordă o atenție deosebită ofensivei ruse asupra orașului Bahmut.

Concluzia principală este că armata rusă nu a învățat niciodată nimic din atacurile anterioare, când cu prețul unor pierderi grele au luat obiecte de o importanță strategică foarte limitată.

Cel mai ilustrativ exemplu în acest sens a fost capturarea orașelor Severodonetsk și Lisiceansk la sfârșitul primăverii și începutul verii. Semnificația acestor orașe a fost extrem de mică, dar Forțele Armate ale Ucrainei au forțat armata rusă să concentreze forțe mari pe acest loc, le-au închis acolo timp de câteva săptămâni, le-au provocat pierderi grele și apoi s-au retras. Acesta a fost punctul culminant al ofensivei rusești în Donbas - într-un sens special, militar al cuvântului, în sensul că din acel moment, forțele de continuare a ofensivei au fost epuizate.

Un astfel de rezultat este posibil și în Bahmut. Forțele ruse au luat cu asalt Bahmutul din mai, acaparând micile așezări din jurul său cu pierderi uriașe. Chiar dacă vor reuși să ia orașul în sine, acesta nu va aduce niciun beneficiu operațional.

În același timp, sunt irosite forțe considerabile pentru asaltul asupra acestui oraș, care slăbește alte sectoare ale frontului și creează condiții pentru contraatacuri ucrainene în alte direcții.

Se poate observa că această analiză nu se referă și la rolul militarilor Wagner PMC și ambițiile șefului grupului militar, Evgenii Prigojin. După cum se știe din multe surse, în apropiere de Bahmut operează în principal mercenari ai acestei organizații, inclusiv criminali eliberați din închisori în acest scop. Gradul de responsabilitate al acestor formațiuni față de comandamentul armatei ruse este necunoscut.


UPDATE 07:45. În regiunea Donețk din estul Ucrainei, locul celor mai grele lupte, forțele ruse au încercat să facă noi progrese și au bombardat mai multe orașe, inclusiv Bahmut și în apropiere de Soledar și Opitne, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene într-o declarație de miercuri seara.

Pe frontul de sud, forțele ruse au ocupat poziții defensive și au folosit foc de tancuri, mortar și artilerie asupra pozițiilor ucrainene și asupra capitalei regionale Herson, abandonată de trupele ruse la începutul lunii noiembrie.

Alte activități pe câmpul de luptă au fost raportate în nord-estul și centrul Ucrainei, a spus armata ucraineană.


UPDATE 07:20. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy l-a invitat pe Elon Musk în Ucraina - „să văd totul cu ochii lui”

„Dacă vrei să înțelegi ce a făcut Rusia aici, vino în Ucraina și o vei vedea cu ochii tăi. După aceea, ne vei spune cum să punem capăt acestui război, cine l-a început și când îl putem încheia”, a declarat liderul de la Kiev discurs video conferință la The New York Times DealBook Summit, dedicat evenimentelor majore din lumea politicii și a afacerilor, relatează BBC.

La începutul lunii octombrie, Elon Musk a venit cu „planul său de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Potrivit miliardarului, ar trebui să se organizeze un al doilea referendum pe teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia, Crimeea să rămâneă a Rusiei, iar Kievul să-i furnizeze apă. În același timp, Ucraina însăși să rămână un stat neutru, în caz contrar, el nu exclude un război nuclear.

Acest „plan” a fost însă aspru criticat de autoritățile ucrainene.


UPDATE 07:00. În Oleșki, localitate aflată sub ocupație rusă situată pe malul opus al Niprului, vizavi Herson, se constată o scădere a numărului de trupe și echipamente rusești Rezumatul de dimineață, arportează Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul din dimineața zilei de 1 decembrie.

Trupele ruse au fost retrase din anumite așezări din regiunea Herson și concentrate în centuri forestiere de-a lungul secțiunii autostrăzii Oleshșki-Golaia Pristan.

În același timp, bombardamentele rusești asupra malului stâng, inclusiv a orașului Herson, nu contenesc, notează Statul Major.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie și 30 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media