„Comisia de la Veneția „consideră că este plauzibil” să se argumenteze că există o nevoie socială urgentă de a impune o astfel de restricție a libertății de exprimare și că afișarea unor astfel de simboluri folosite de armata rusă în actuala agresiune împotriva Ucrainei ar putea aduce un pericol real și imediat de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară.
De asemenea, experții Comisiei de la Veneția au ajuns la concluzia că adoptarea rapidă a acestei interdicții - trecută prin Parlament în decurs de o săptămână - a fost justificată de urgența problemei din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia de la Veneția găsește justificate și reglementările prin care Chișinăul a impus restricții în audio-vizual pentru preluarea unor programe rusești de propagandă.
Legea nr. 143 urmărește să protejeze securitatea informațională în țară prin impunerea furnizorilor de servicii media și a distribuitorilor de condiții privind originea geografică a programelor audiovizuale și prin interzicerea difuzării de programe audiovizuale care constituie „discursuri care incită la ură, dezinformare, propagandă a agresiunii militare, conținut extremist, conținut de natură teroristă sau care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.
Având în vedere faptul că Republica Moldova „este puternic expusă la sursele externe de informare și este o țintă constantă a activităților de dezinformare din surse externe”, Comisia de la Veneția consideră că Legea nr. 143 „urmărește un scop legitim și răspunde unei nevoi sociale urgente”, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei.
Menționăm că, pe 4 august, Curtea Constituțională a cerut opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu unele prevederi din articolul 1 din Legea privind contracararea activității extremiste și a articolului 3655 din Codul contravențional care incriminează simbolurile de război, inclusiv inscripțiile „Z” și „V” și panglica Sfântului Gheorghe.
Amintim că, în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina, Parlamentul de la Chișinău a votat la 14 aprilie pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica bicoloră negru-portocalie a Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.
Partidul Socialiștilor (PSRM) a criticat decizia și declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu privind interzicerea simbolurilor războiului în Ucraina, calificându-le drept „agresive” și a avertizat că deciziile guvernării „pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire”.
Deputații BCS Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus, la 3 mai, o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii în cauză. Curtea Constituțională a respins sesizarea socialiștilor în partea ce ține de suspendarea activității legii.
