Faptele incriminate au avut loc în perioada 2014-2019. Atunci, învinuitul a exercitat consecutiv funcții de demnitate publică (în Parlament, Guvern și SIS), perioadă în care acesta și-a cumpărat bunuri prin persoane terțe, inclusiv soacra și fiica, valoarea cărora depășea cu mult mijloacele financiare dobândite de către învinuit.
De exemplu, în perioada 2014-2019, soacra fiind pensionară a avut venituri de doar aproximativ 329.000 lei în total și tot în aceeași perioadă a acumulat bunuri imobile cu valoarea totală de peste 19 milioane lei. Fiica, neavând venituri în acea perioadă, a obținut un apartament, loc de parcare și mașină cu o valoare totală de peste 5,9 milioane lei.
Conform probatoriului administrat, ulterior pornirii urmării penale, au fost identificate bunuri imobile cu valoarea totală de peste 24,5 milioane lei, precum și automobile deținute în valoare de peste 4 milioane lei. Prin urmare, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii anticorupție au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestru pe aceste bunuri, în scopul eventualei confiscări speciale.
Potrivit legii (art. 330/2 alin.(2) Cod penal), îmbogățirea ilicită se pedepsește cu amendă între 400.000 lei și 500.000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani. În ambele cazuri, legea prevede și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Amintim că, Procuratura Anticorupție a efectuat, la 29 martie, percheziții la domiciliul fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Ulterior, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.
Ulterior, procurorii Anticorupție (PA) solicită Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, mandat de arest pentru 30 de zile în privința fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, care este acuzat de îmbogățire ilicită.
Vasile Botnari a ocupat funcția de director al SIS din mai 2018 până iunie 2019. Botnari este unicul vinovat în dosarul privind expulzarea celor șapte profesori turci de la Liceul „Orizont” din capitală. Acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare, primind o amendă de 88 de mii de lei.
La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați.
