Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Recomandările specialiștilor

3 octombrie 2022, 11:27 Sănătate 97
Ciuperci/Imagine simbol.  Sursa: www.regina-agro.eu

De la începutul acestui an, în Moldova au fost înregistrate 11 cazuri de intoxicații cu ciuperci, 14 persoane au fost afectate, dintre care 2 copii. Datele au fot prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), care a lansat, azi, campania de prevenire a intoxicațiilor cu ciupercile.

Pentru a evita intoxicațiile, medicii ne recomandă să consumăm doar ciupercile cumpărate în locuri autorizate; să evităm procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto. Totodată, nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore, iar ciupercile comestibile trebuie preparate bine, minim 30 de minute.

Recomandări generale privind consumul ciupercilor:

- consumaţi doar ciuperci cumpărate în locuri autorizate;

- evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;

- evitaţi recoltarea ciupercilor de pe terenurile care au fost tratate cu pesticide sau din preajma autostrăzilor;

- ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte;

- nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;

- ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minim 30 minute);

- pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă.

Anatol
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media