DOC/ Membrii CSE au constatat situație de alertă pe piața energiei. Noile decizii aprobate de Comisie

13 octombrie 2022, 19:21 Societate 136
Energie.  Sursa: Handyman.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au constatat situația de alertă pe piața energiei. În acest, Comisia a aprobat o nouă decizie.

Potrivit CSE, în scopul asigurării securității energetice pe perioada de urgență, SA ,,Moldovagaz” i-a fost permisă prelungirea până la data de 30 noiembrie 2022 a termenului de plată a drepturilor de import al gazelor naturale transportate prin conducte în perioada aprilie-octombrie 2022.


Astăzi, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a aprobat hotărârea privind interzicerea exportului energiei electrice din Republica Moldova pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice.

Ucraina a decis să sisteze exporturile de energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra obiectelor de infrastructură energetică. Măsura lovește puternic și în securitatea energetică a R. Moldova, care importă 30 % din curentul consumat.

Ministrul Energiei de la București, Virgil Popescu, a anunțat că, Hidroelectrica - lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România, și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat, astăzi, un contract de furnizare - 100 MW. În aceste condiții, în această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru țara noastră.

Datorită modificărilor în legislație făcute la 12 octombrie de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova, producătorii de energie de peste Prut sunt obligați să vândă energie electrică la 450 de roni/MWh țării noastre.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media