Lavrov, despre acuzațiile Chișinăului privind planul Rusiei de destabilizare a R. Moldova: „Guvernarea vrea să distragă atenția de la propriile eșecuri”

15 februarie 2023, 16:51 Rusia 168
Serghei Lavrov.  Sursa: Sergei Fadeichev/TASS

Acuzațiile la adresa Federației Ruse privind destabilizarea situației de securitate din Republica Moldova sunt o încercare a autorităților de la Chișinău de a distrage atenția de la propriile eșecuri pe plan economic și social, a afirmat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în fața Dumei de Stat a Rusiei. Totodată, șeful diplomației de la Kremlin a acuzat Ucraina și Occidentul că ar încerca să submineze rolul Moscovei în formatul de negociere „5+2” privind reglementarea transnistreană, relatează TASS.

„Există, fără îndoială, această dorință maniacală a Kievului și a celor care îl manipulează din Uniunea Europeană, în primul rând, de a submina poziția Rusiei în mecanismul de negociere „5+2”, privind reglementarea conflictului transnistrean, de a slăbi legăturile noastre cu Găgăuzia și de a declara Federația Rusă vinovată pentru toate problemele din Moldova, de a cere retragerea forțelor noastre armate, a grupului nostru de militari care păzesc depozitele uriașe de muniții la Cobasna”, a declarat Lavrov, după ce a fost solicitat să comenteze acuzațiile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind intențiile ale Rusiei de a destabiliza situația de securitate din Republica Moldova.

Șeful diplomației ruse a spus că guvernarea de la Chișinău ar încercat prin asemenea acuzații să distragă atenția de la eșecurile pe plan economic și social.

Ministrul rus de externe a subliniat că Rusia își dorește relații „de prietenie” cu Moldova „multinațională” și a adăugat că aspirațiile politicienilor care acum dețin puterea în Moldova de a adera la Uniunea Europeană, de a se reuni cu România și de a cere NATO să asigure securitatea țării nu reprezintă interesele propriului lor popor.

„Auzim apeluri pentru organizarea de alegeri anticipate, acesta este un lucru intern al Moldovei, dar noi nu suntem deloc încântați să vedem această țară prietenoasă fiiind folosită în scopuri anti-ruse”, a spus Lavrov.

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat despre planurile Rusiei de a provoca o lovitură de stat în Republica Moldova, cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, inclusiv cetățeni străini, în acțiuni violente, pentru a forța schimbarea puterii de la Chișinău.

Anterior, președintele Ucrainei Vladimir Zelesnkiy, a afirmat la Bruxelles că informat-o pe Maia Sandu despre „planurile Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova”. Potrivit liderului de la Kiev, spionajul ucrainean a depistat un document ce ar conține planurile serviciilor secrete rusești în raport cu Republica Moldova..

Maia Sandu a confirmat acest lucru și a spus că este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenskiy, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune.

Rusia a respins marţi acuzaţiile Maiei Sandu, în sensul că Moscova plănuieşte să destabilizeze situația de securitate din țară. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a spus că declarațiile Chișinăului sunt nefondate și neîntemeiate, iar „adevăratul scop” al Kievului, care a lansat „dezinformarea despre planul rus de destabilizare a Moldovei”, este „atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media