„Această practică este răspândită vast în țările UE și asigură o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor, luând în calcul puterea calorică actuală a acestora și alți parametri. Aplicarea sa în Moldova va elimina eventualele discrepanțe comerciale între participanții de pe piață, inclusiv cele de natură fiscală și vamală. Implementarea noilor reguli se propune începând cu data de 1 iulie a anului curent. În același timp, acestea nu se vor solda cu necesitatea înlocuirii echipamentului de măsurare gaze (contoarele), iar consumul în kilowați-oră va fi calculat pe baza unei formule speciale”,argumentează reprezentanții Moldovagaz, ăntr-un comunicat de presă.
Totodată, începând cu luna martie a anului curent, se propune ca procedura de rezervare a capacităților să se bazeze nu pe licitațiile zilnice de vânzarea a gazelor naturale, ci pe cele lunare, desfășurate pe platforma europeană RBP.
„Aceasta va îmbunătăți eficiența relațiilor dintre SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, de la care furnizorul achiziționează în prezent gaze naturale”, se mai precizeaă în comunicat.
