Unitatea de măsurare a gazelor naturale ar putea fi schimbată de la metri cubi la kilowați/megawați-oră. Moldovagaz, Energocom și alte companii din domeniu vor depune un demers la ANRE

9 februarie 2023, 09:05 Economie 225
conductă de gaz, gaz, gaz natural, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

Principalii participanți pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, reprezentați de SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, precum și companiile de transport gaze „Moldovatransgaz” și „Vestmoldtransgaz”, vor cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) crearea unui cadru normativ de trecere unității de măsurare a gazelor naturale de la metri cubi la kilowați/megawați-oră. S.A. Moldovagaz a anunțat joi, 9 februarie, că a fost pregătit un demers comun în acest sens.

„Această practică este răspândită vast în țările UE și asigură o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor, luând în calcul puterea calorică actuală a acestora și alți parametri. Aplicarea sa în Moldova va elimina eventualele discrepanțe comerciale între participanții de pe piață, inclusiv cele de natură fiscală și vamală. Implementarea noilor reguli se propune începând cu data de 1 iulie a anului curent. În același timp, acestea nu se vor solda cu necesitatea înlocuirii echipamentului de măsurare gaze (contoarele), iar consumul în kilowați-oră va fi calculat pe baza unei formule speciale”,argumentează reprezentanții Moldovagaz, ăntr-un comunicat de presă.

Totodată, începând cu luna martie a anului curent, se propune ca procedura de rezervare a capacităților să se bazeze nu pe licitațiile zilnice de vânzarea a gazelor naturale, ci pe cele lunare, desfășurate pe platforma europeană RBP.

„Aceasta va îmbunătăți eficiența relațiilor dintre SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, de la care furnizorul achiziționează în prezent gaze naturale”, se mai precizeaă în comunicat.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media