Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, pe lista scurtă la Premiile Uniunii Europene pentru Literatură din partea României

11 februarie 2022, 18:21 Carte 162
„Pe contrasens” scris de vicepremierul pentru Reintegrare - Oleg Serebrian.  Sursa: Radio Chișinău

România a publicat lista scurtă pentru Premiile Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2022, iar printre candidați se regăsește și romanul „Pe contrasens” scris de vicepremierul pentru Reintegrare care este și scriitor - Oleg Serebrian.

Sunt cinci romane:

Exodul mieilor, de Irina Georgescu Groza, Editura Nemira

Teo de la 16 la 18, de Raluca Naghy, Editura Nemira

Vântul, duhul, suflarea, de Andreea Rasuceanu, Editura Polirom

Pe contrasens, de Oleg Serebrian, Editura Cartier

Copia carbon, de Sebastian Sifft, Editura Humanitas

Potrivit Editurii Cartier, Republica Moldova nu are nominalizări la această ediție, iar romanul lui Oleg Serebrian nu a intrat pe lista scurtă a juriului din RM de anul trecut.

Romanul „Pe contrasens” este al treilea volum dintr-o impunătoare saga istorică și psihologică care urmărește evenimentele cele mai importante din secolul XX, dar și a unei familii de nobili von Randa, care își trăiește viața în Austro-Ungaria, în România Mare și apoi în URSS, așa cum istoria schimba hotarele de-a lungul unui secol.

Romanul își are în mare parte acțiunea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, în Germania, acolo unde eroul principal, Alex von Randa își face studiile, mai întâi la prestigioasa Universitate din Göttingen, apoi este angajat în calitate de inginer constructor de rachete la unul din cele mai secretizate obiecte ale Germaniei naziste de la Peenemünde. Un roman de calibru, care oferă și alte posibile scenarii ale celui mai teribil război, dar și întorsături dramatice ale unui destin uman care avea toate datele pentru o viață perfect strălucită. Un roman al unei ascensiuni spectaculoase și apoi al unei ruinări dramatice - toate fiind valabile nu doar pentru o viață de om, dar și pentru un regim odios. Romanul se găsește în librăriile din România și Republica Moldova.

Oleg Serebrian este un politolog, scriitor, diplomat şi politician din Republica Moldova, iar în luna ianuarie 2022 a fost numit în funcția de viceprim-ministru pentru reintegrare. În 2012 i s-a decernat Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul „Cântecul mării”. Din 2013, este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Între anii 2001 și 2008 a fost președintele Partidului Social-Liberal. La 10 februarie 2008, în urma fuziunii Partidului Social-Liberal cu Partidul Democrat din Moldova, a fost ales prim-vicepreședinte al PDM, funcție din care a demisionat în iunie 2010, după numirea sa ca Ambasador al Republicii Moldova în Franța.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media