Veceaslav Negruța, membru în consiliul de observatori al Moldovagaz, despre acuzațiile Gazprom: Poziția „părții moldovenești” a fost adusă la cunoștință acționarului majoritar din timp

9 februarie 2022, 11:15 Politică 341
Veaceslav Negruța.  Sursa: Dan Guțu/IPN
Veceaslav Negruța, membru în consiliul de observatori al Moldovagaz, a venit cu o reacție referitoare la acuzațiile „Gazprom” cu privire la abordarea unilaterală a părții moldovenești în ceea ce privește determinarea condițiilor procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei R. Moldova față de concernul rus. În acest sens, Negruța menționează că toate informațiile referitor la acțiuni precum și poziția „părții moldovenești”, au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar din timp. Mai mult, acesta consideră că un audit independent al datoriilor și penalităților pretinse între cei doi agenți economici este în interesul tuturor, inclusiv „Gazprom” și „Moldovagaz”.

„Punctul 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021 spune clar că „partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” și „Factoring-Finance” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului. Raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA „Moldovagaz”.

Sintagma „partea moldovenească” este utilizată în protocolul menționat de două ori, în ambele cazuri avându-se în vedere acționarul minoritar Statul Republica Moldova, adică Guvernul Republicii Moldova. Respectiv, conform înțelegerilor ce rezultă din Protocol (punct 5) și în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, la 29 decembrie 2021 Guvernul a decis (HG 484) efectuarea auditului independent al datoriilor SA „Moldovagaz”, susține Negruța.

Negruța precizează că Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului de audit.

Ulterior, APP a inițiat procedurile de selectare a companiei de audit pentru efectuarea unui audit independent al datoriilor, cu publicarea anunțurilor necesare la nivel național și internațional.

Mai mult Negruța menționează că informațiile enunțate mai sus, precum și poziția „părții moldovenești”, au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar din timp.

Totuși, potrivit lui Negruța, „acționarul majoritar a convocat unilateral, pentru data de 2 februarie 2022, o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor, contrar prevederilor p. 5 din Protocol, care prevede coordonarea de către Consiliu doar a raportului final de audit, efectuarea procesului de audit fiind în competența „părții moldovenești”.

Astfel, Veceaslav Negruța susține că pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii contrare unor înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședința, respectiv neadmiterea cvorumului necesar acționarului majoritar pentru astfel de decizii.

În acest sens, membrul în consiliul de observatori al Moldovagaz, consideră că un audit independent al datoriilor și penalităților pretinse între cei doi agenți economici este în interesul tuturor, inclusiv „Gazprom” și „Moldovagaz”.

Totodată, caracterul independent al auditului datoriilor poate fi asigurat de „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova, conform Protocolului din 29.10.2021 și respectând cadrul legal, menționează acesta.

Concernul rus „Gazprom” a venit marți, 8 februarie, cu un comunicat în care spune că ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022, în care ar fi trebuit să se convină asupra abordărilor de auditare a datoriei „Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului către grupul „Gazprom”, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.

La 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Potrivit unei scrisori, care a intrat în posesia Jurnal TV, Gazprom nu ar agrea ideea unui audit extern la Moldovagaz. Experții califică situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari către Gazprom, după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media