Cine este Cristian-Leon Țurcanu, nominalizat pentru funcția de ambasador al României în Republica Moldova

4 februarie 2022, 14:22 Politică 1709
Cristian-Leon Țurcanu .  Sursa: theoutlook.com.ua

Ministerul Afacerilor de Externe din România l-a nominalizat pe Cristian-Leon Țurcanu în funcția de ambasador în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut după ce președintele României, Klaus Iohannis, a emis un decret de rechemare a diplomatului român Daniel Ioniță, care își încheie mandatul de 6 ani în funcția de ambasador în țara noastră.

Potrivit MAE, Cristian-Leon Țurcanu este diplomat de carieră. Exercită, din 2016, funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina.

Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcția de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chișinău. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, și la Ambasada României la Berlin, între 2003 și 2008.

În Centrala MAE, a ocupat funcțiile de director general al Departamentului Comunicare, Diplomație Publică și Culturală, între noiembrie 2015 și august 2016, director al Direcției Europa de Est și Asia Centrală, între aprilie și septembrie 2014, respectiv director adjunct al aceleiași direcții, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2014.

Vorbește limbile engleză, germană, suedeză și are cunoștințe de franceză, italiană și rusă.)

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță își încheie mandatul de 6 ani. Asta după ce astăzi, 4 februarie 2022, președintele României, Klaus Iohannis a emis un decret de rechemare a diplomatului român.

Ioniță face parte dintr-un grup de alți 10 ambasadori români rechemați, printre care și cei ai Ucrainei, Suediei sau Emiratele Arabe Unite.

Potrivit decretului, Daniel Ioniță își va încheia misiunea în termen de cel mult 90 de zile de la semnarea decretului. Este o procedură normală, având în vedere expirarea mandatului său.

Totodată, Ioniță urmează să ocupe funcția de ambasador al României în Suedia.

Procesul este unul uzual, continuând procesul firesc de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României, inițiat în anul 2020 și continuat în anul 2021, în conformitate cu practicile și prevederile instituționale, și vizează șefii de misiuni care au îndeplinit sau au depășit deja mandatul uzual de 4 ani în exercitarea funcției de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României.

În conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări și respectiv de numiri sunt aprobate de către Președintele României, fiind inițiate de către Ministerul Afacerilor Externe și avizate de către Prim-ministrul României.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media