Anticorupție.md: O avocată suspectată de corupție, a evitat reținerea în flagrant după ce a fost preîntâmpinată de un membru al UAM

18 ianuarie 2022, 18:08 Justiție 327
Uniunea Avocaților.  Sursa: Uniunea Avocaților/ Facebook

O avocată suspectată că a luat mită de 10.000 de euro a evitat reținerea în flagrant de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru că ar fi fost prevenită de un membru al Consiliul Uniunea Avocaților, scrie portalul Anticorupție.md.

Potrivit sursei, ofițerii de la CNA ar fi organizat un flagrant apărătoarei și au solicitat, conform legii, acordul Consiliului Uniunii Avocaților. Consiliul a eliberat avizul la 12 ianuarie, dar când mascații au venit la reținere, avocata ar fi reușit să dispară cu banii marcați de CNA, în sumă de 10.000 de euro.

Solicitată de Replica Media, ofițera de presă a Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, a confirmat faptul că un asemenea caz a avut loc.

„Am avut un caz în care a fost vizat un avocat, documentat în momentul în care s-au transmis 10 000 de euro sub controlul CNA și al procurorilor Anticorupție. Persoana nu a fost reținută din cauza unor circumstanțe care urmează să fie cercetate”, a spus reprezentanta CNA.

Contactată de Replica Media, avocata şi membra Consiliului Uniunii Avocaţilor, Angela Popil, ne-a spus că este vorba despre un avocat vizat într-o solicitare către Consiliul UAM din partea Procuraturii Anticorupție, cu privire la eliberarea acordului prealabil pentru reținerea, aducerea silită, arestare, percheziționare a unui avocat, care a fost adresată săptămâna trecută - 12 ianuarie 2022.

Angela Popil a declarat că a lipsit la ședința UAM din 12 ianuarie și că nu cunoaște mai multe detalii, însă a precizat că UAM a respins demersul PA.

Aceasta este singura solicitare făcută în baza alineatului 2 din articolului 52 din legea Avocaturii, alineat care ar putea fi eliminat la inițiativa șefei Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate.

Amintim că luni, 17 ianuarie, Uniunea Avocaților din Moldova a cerut Parlamentului să renunțe la inițiativă și a anunțat grevă japoneză pentru zilele de 18-19 ianuarie, ca reacție la amendamentul propus de Olesea Stamate.

Reprezentanții UAM au calificat inițiativa drept un „atentat la independența avocaților” și consideră că retragerea amendamentului va permite instituțiilor de forță să comită abuzuri.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media