Criza din Ucraina/ Declarația președinților Comisei Europene și Consiliului European. Sancțiunile ce urmează a fi votate de UE împotriva Rusiei

22 februarie 2022, 15:50 UE 233
Steaguri Uniunea Europeană Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Decizia Federației Ruse de a recunoaște ca entități independente și de a trimite trupe ruse în anumite zone din regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei este ilegală și inacceptabilă. Mai mult, încalcă dreptul internațional, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, propriile angajamente internaționale ale Rusiei și escaladează și mai mult criza, potrivit unei declarații emise astăzi, 22 februarie, a președinților Comisiei Europene și a Consiliului European.

Potrivit deciziei publicate, ambii președinți salută unitatea constantă a statelor membre și determinarea lor de a reacționa cu fermitate și rapiditate la acțiunile ilegale ale Rusiei, în strânsă coordonare cu partenerii internaționali.

„Ulterior, un prim pachet de sancțiuni va fi depus oficial mai târziu în această după-amiază. Organismele competente se vor reuni apoi pentru a finaliza pachetul fără întârziere”, sae arată în declarație.

Pachetul de sacțiuni ai UE conține următoarele propuneri:

  • de a-i viza pe cei care au fost implicaţi în decizia ilegală;
  • de a viza băncile care finanţează operaţiuni militare ruseşti şi alte operaţiuni în acele teritorii;
  • de a viza capacitatea statului şi Guvernului rus de a accesa capitalul, precum şi pieţele şi serviciile financiare ale UE, de a limita finanţarea politicilor agresive şi de tensionare a conflictului;
  • de a viza comerţul din cele două regiuni separatiste către şi dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili simt în mod clar consecinţele economice ale acţiunilor lor ilegale şi agresive.

UE s-a pregătit și este pregătită să adopte măsuri suplimentare într-o etapă ulterioară, dacă este necesar, în lumina evoluțiilor ulterioare.

În declarație se menționează că ambii președinți susținuți de Înaltul Reprezentant continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile de pe teren și să se consulte cu colegii lideri ai UE și cu omologii internaționali.

„Uniunea rămâne deplin solidară cu Ucraina și unită în sprijinul suveranității și integrității sale teritoriale. Suntem alături și vom continua să sprijinim Ucraina și poporul ei”, se mai arată în act.

Potrivit CNN, propunerile ar urma să sancționeze 27 de persoane și entități, inclusiv politicieni, propagandiști, personal militar. Sancțiunile ar putea include și 351 de legiuitori ruși care au votat recunoașterea teritoriile și pe cei 11 care au propus-o, precum și instalarea trupelor rusești.

Comisia își îndreaptă atenția către măsuri care sunt asemănătoare sancțiunilor luate în Crimeea după anexarea acesteia de către Moscova în 2014, mai notează CNN.

Pachetul de sancțiuni ar putea include punerea pe lista neagră a UE a acelor membrii din camera inferioară a parlamentului din Rusia care au votat în favoarea recunoașterii independenței celor două regiuni separatiste, a spus un oficial european pentru Reuters, citează Digi24.

Ambasadorii au mai discutat și sancționarea companiilor și băncilor implicate în finanțarea activităților separtiștilor din estul Ucrainei, a spus o sursă din Comisia Europeană, pentru Reuters.

Cele două regiuni ar putea fi scoase dintr-un acord comercial de liber schimb între UE și Ucraina, a adăugat sursa, pentru Reuters.

Nu toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar au aceeași relație cu Rusia sau dependență de gazul rusesc, ceea ce ar putea complica adoptarea sancțiunilor.

Oficialii și diplomații europeni au spus că unele țări UE, inclusiv Austria, Ungaria și Italia, cei mai apropiați aliați ai Rusiei din blocul comunitar, ar prefera sancțiuni mai limitate ca răspuns la mișcarea lui Putin în estul Ucrainei.

Alții vor să vadă acum o serie mai amplă și dură de măsuri discutate în ultimele săptămâni în eventualitatea unei invazii a Rusiei în Ucraina. Statele baltice, centrale și din cele din Europa de est spun că sancțiunile dure ar trebui impuse imediat, având în vedere că Rusia își arată agresiunea militară față de Ucraina.

Premierul italian Mario Draghi, ai cărui stat se bazează pe mare parte din gazul rusesc, a declarat într-o conferință de presă la Roma că orice sancțiuni nu ar trebui să includă importurile de energie.

„Cum reacționăm ca Uniune Europeană ne va defini caracterul și într-adevăr viitorul Europei”, a spus vice-ministrul lituanian de externe Arnoldas Pranckevicius, într-o ședință la Bruxelles.

Sancțiunile „nu ar trebui să fie simbolice. Dacă vrem să descurajăm alte acțiuni din partea președintelui Putin, dacă vrem să stopăm începerea războiului, trebuie să mergem înainte cu măsuri serioase”.


Amintim că premierul britanic Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie impune sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești, precum și împotriva oamenilor de afaceri Ghenadi Timcenko, Boris și Igor Rotenberg, apropiați președintelui rus.

Tot astăzi, Germania a anunțat că va suspenda autorizația gazoductului Nord Stream 2, cancelarul Olaf Scholz declarând marți că procesul de certificare a acestuia nu poate continua date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei asupra Ucrainei.

Amintim că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, în seara zilei de luni, 21 februarie, decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. De asemenea, Putin a semnat acorduri de prietenie și cooperare cu liderii autoproclamați Denis Pușilin și Leonid Pasechnik, care prevăd că părțile lor „confirmă și respectă integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor existente” ale Rusiei.

Totodată, liderul Federației Ruse a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa.

Liderii autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, au cerut Rusiei luni, 21 februarie, să recunoască independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Ambii au înregistrat câte o adresare video în care și-au exprimat recunoștința pentru „asistența acordată” de Rusia locuitorilor din cele două regiuni și au sugerat Kremlinului să ia în considerație a posibilității încheierii unor „acorduri de prietenie și cooperare”.

La acest subiect:

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media