Ucraina cere ca banii Rusiei pentru livrările de gaz și petrol în UE să fie utilizați la repararea daunelor de război

14 martie 2022, 11:05 Ucraina 664
Regiunea Harkov, în urma bombardamentelor din 2 martie.  Sursa: Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei/ Facebook

Kievul cere ca banii pe care Uniunea Europeană trebuie să-i plătească Federației Ruse pentru gazul natural și petrol, să fie livrați într-un cont special destinat Ucrainei pentru redresarea economică și repararea daunelor provocate de război. Solicitarea a fost înaintată de Lana Zerkal, membră a delegației ucrainene la audierile de la Curtea ONU de la Haga.

„Lucrăm pentru a stabili un precedent în plăți și pentru a acumula banii care sunt acum plătiți Rusiei pentru gaz și petrol. Acești bani trebuie să nu mai circule în conturile rusești și trebuie să fie acumulați într-un cont special din UE, astfel încât Rusia să nu-i primească. Acești bani trebuie transferați în Ucraina pentru redresarea economiei Ucrainei, pentru reparații și, de asemenea, pentru ca Federația Rusă să fie pedepsită și să plătească integral pentru toate crimele pe care le comite în Ucraina”, a declarat Lana Zerkal pentru postul de televiziune TSN.

Potrivit diplomatei ucrainene, acest cont se deschide în baza sancțiunilor UE din partea statelor europene care primesc acum energie din Rusia.

„Conform estimărilor țărilor europene, este vorba de aproape un miliard de dolari pe lună. În loc să meargă în Rusia, acești bani pot fi depuți într-un cont special ca apoi să fie transferați către Ucraina”, a adăugat Zerkal.

De asemenea, Zerkal a menționat că sunt toate șansele de a obține bani din Rusia chiar și fără un proces.

De menționat că, potrivit estimărilor preliminare, forțele invadatoare ale Rusiei au provocat până acum distrugeri în valoare de cel puțin 100 de miliarde de dolari în Ucraina. Oficialii ucraineni spun că reconstrucția Ucrainei ar trebui finanțată parțial din fondurile înghețate de sancțiunile impuse Rusiei.

Amintim că în zilele de 7-8 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, Țările de Jos, a organizat primele audieri publice în dosarul deschis după ce Ucraina a cerut ca Rusia să fie condamnată pentru genocid și agresiune după invazia pe teritoriul ucrainean.

Federația Rusă, însă, a boicotat audierile în faţa Curţii.

Amintim că Ucraina a depus o plângere oficială la Tribunalul Internațional pentru Crime de Război de la Haga și a cerut ca Rusia să fie condamnată pentru genocid și agresiunea Ucrainei.

În cererea sa de inițiere a procedurii împotriva Rusiei, Ucraina a spus că Rusia a „pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid” în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, adăugând că Rusia a declarat și implementat ulterior o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, potrivit un comunicat de presă anterior al Tribunalului.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie și 13 martie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media