DOC/ ULTIMA ORĂ/ Polițiștii vor avea sporuri salariale pe perioada stării de urgență. Noile măsuri contra COVID-19 instituite de CNESP

14 februarie 2022, 18:58 Sănătate 518
Poliția Republicii Moldova.  Sursa: Facebook/Poliția

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a emis o nouă Decizie, luni, 14 februarie, prin care stabilește că pentru categoriile de salariați din domeniul ordinii și securității publice, implicați în prestarea muncii în condiții de risc sporit pentru sănătate din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, se vor acorda sporuri salariale.

„Pe perioada de acțiune a stării de urgență în sănătate publică, pentru categoriile de salariați din domeniul ordinii și securității publice, implicați în prestarea muncii în condiții de risc sporit pentru sănătate din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, se va acorda sporul de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, conform prevederilor art.1391 din Codul muncii nr. 154/2003 și art. 181 din Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar”, se artă în nou decizie CNESP.

Conform noii decizii CNESP, nu va mai fi aplicabilă regula generală privind prezentarea Certificatului COVID-19 la intrarea în spațiile comerciale sau de deservire, acesta urmând a fi necesar - în funcție de pragul de alertă - numai pentru accesarea anumitor locații specifice precum unitățile de alimentație publică, cele care găzduiesc evenimente private sau sportive, instituții de cultură sau reuniuni științifice.

Se va menține însă măsura adoptată la 20 ianuarie 2022 care permite accesul în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament a însoțitorilor copiilor de până la 14 ani și îngrijitorilor persoanelor cu dizabilități accentuate și severe.

În pragurile de alertă Verde și Galben va fi permisă revenirea la regimul obișnuit de lucru, în vreme ce măsurile privind munca de la distanță, respectiv programul diferențiat, se mențin în pragurile portocaliu și roșu.

În pragul Roșu, instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online, cu excepția orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare, dar nu mai mult de 10% din activitățile didactice per program de studiu. Având în vedere specificul domeniului, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va activa în regim mixt.

Sistarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) rămâne în vigoare doar în pragul de alertă Roșu. Totodată, rămân sistate în Codul Roșu activitățile din zonele de agrement și parcurile de distracție, precum și conferințele și întrunirile științifice în format fizic.

În schimb, unitățile de alimentație publică vor putea reveni la orarul obișnuit de lucru, cu respectarea limitelor de persoane stabilite în anexa menționată, indiferent de pragul de alertă.

Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică, în termen de 24 de ore de la intrarea în vigoare a Hotărârii, se vor convoca și vor institui măsurile de sănătate publică pentru fiecare localitate a unității administrativ-teritoriale din gestiune, în corespundere cu pragul de alertă stabilit de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică la data de 14 februarie 2022.

La 13 ianuarie, CNESP a decis prelungirea până la 15 martie a stării de urgență în sănătate publică.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media