Figurant în mai multe dosare, Platon are undă verde de a părăsi țara. PG: „Nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării a vreunei măsuri preventive”

19 iulie 2021, 10:01 Justiție 155
Veaceslav Platon.  Sursa: captură TV8

După ce în spațiul public a apărut informația precum că Veaceslav Platon ar fi părăsit Republica Moldova și ar intenționa să ceară azil politic în Marea Britanie, Procuratura Generală (PG) vine cu o reacție în care precizează că actualmente nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de controversatul om de afaceri a vreunei măsuri preventive.

„Desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze.

În funcție de comportamentul numitului în cadrul procedurilor în curs de desfășurare, Procuratura va reacționa și va propune luarea măsurilor reieșind din cerințele Legii de procedură penală, inclusiv aplicarea măsurilor privative, după caz. Precizăm că potrivit legislației, procurorul de caz este unica figură procesuală care decide, în limitele dreptului discreționar de care dispune, asupra necesității aplicării sau neaplicării măsurii preventive în privința figuranților din procedurile pe care le au în gestiune”, se menționează în comunicatul de presă emis de PG.

Cât privește acuzațiile aduse de Sergiu Litvinenco, precum că plecarea lui Platon ar fi fost coordonată cu procurorul general, Alexandr Stoianoglo, organul de urmărire penală respinge insinuările.

„Recomandăm să trateze cu atenție și responsabilitate asemenea învinuiri, lipsite de temei”, punctează PG.


Potrivit canalului de Telegram, Dragoș Galbur, Veaceslav Platon a zburat la Londra duminică, 18 iulie, și urmează să solicite azil politic în Marea Britanie.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a scris, pe Facebook, că „este o bătaie de joc că Platon a fost lăsat să părăsească liber Republica Moldova” și susține că plecarea ar fi fost coordonată cu procurorul general, Alexandr Stoianoglo.


Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a achitat la data de 14 iunie, pe Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri care a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

La aproape un an după ce a fost eliberat din închisoare, Veaceslav Platon a fost absolvit de toate acuzațiile care au dus la condamnarea sa anterioară în dosarul miliardului, iar Procuratura anunță că „a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor”. Decizia acuzatorilor a ajuns în atenția șefei statului. Maia Sandu spune că „Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului” și cere Procuraturii „să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare fiind învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.

Ulterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc. La 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat din penitenciar după ce instanța a acceptat demersul procurorului general de suspendare a executării pedepsei.

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”. În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Anterior, Platon a acuzat că dosarele penale emise pe numele său ar fi o comandă venită din partea fostului său partener de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media