VIDEO/ ULTIMA ORĂ/ R. Moldova începe procesul de procurare a gazului din surse alternative. Gavrilița: Avem negocieri cu România, Ucraina și Polonia

19 octombrie 2021, 11:00 Economie 683
Natalia Gavrilița.  Sursa: Colaj Replica Media

Șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a declarat că Guvernul a început procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative prin intermediul companiei Energocom și că pentru această achiziție va fi rectificat bugetul de stat. Anunțul a fost făcut marți, 19 octombrie, într-o conferință de presă e subiectul aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

Șefa Executivului a declarat că Republica Moldova se confruntă cu o criză „dramatică” a asigurării țării cu resurse energetice, pe fundalul creșterii prețurilor pe plan internațional. În toată această perioadă a dus negocieri cu Gazprom și a căutat soluții pentru a procura gaze naturale din surse alternative.

„Moldova va avea gaz natural. Întrebarea e la ce preț. Negocierile nu sunt simple. Intenția noastră e să ducem la bun sfârșit aceste negocieri care să convină ambelor părți”, a declarat prim-ministra.

Gavrilița a menționat că Guvernul de la Chișinău a avut discuții cu mai multe guverne și companii, pentru a idnentifica furnizori de gaz.: „Suntem în negocieri cu România, Ucraina, Polonia, și alte țări.”

Totodată, a anunțat că Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom, iar în această săptămână Executivul va modifica bugetul pentru a mări capitalul statutar al Energocom pentru această achiziție, fără să ofere detalii despre ce sumă este vorba.

„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău. În ultima săptămâmă am primit anumite volume de gaz pentru balansarea presiunii și suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces. De asmenea, suntem recunoscători și Ucrainei pentru dialogul permanent în soluționarea problemelor de aprovizionare cu gaze naturale”, a spus prim-ministra.

Șefa Executivului a spus că prețul de achiziționare va crește, la fel ca și tariful, însă Guvernul pregătește un mecanism de compensare a populației, care va ținti păturile social-vulnerabile, în funcție de venit și de volumul consumat de gospodăria casnică.

Prim-ministra a spus că joi, 21 octombrie, vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Vlad Kulminski va merge la Moscova unde va avea discuții cu reprezentanții administrației prezidențiale ruse pe subiectul asigurării cu gaz. În aceeași zi, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu va purta discuții la Kiev cu autoritățile ucrainești.

Totodată, Natalia Gavriliță a anunțat că va avea o discuție la telefon cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski în privința crizei energetice.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media