Cadrul normativ privind irigarea terenurilor agricole va fi actualizat. Ministerul Agriculturii: Căutăm soluții juridice ce vor garanta un management eficient şi stabil în domeniul hidroameliorației

29 septembrie 2021, 10:40 Societate 133
Irigare.  Sursa: agrobiznes.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să actualizeze legislația privind irigarea solurilor agricole. Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a convocat o ședință de lucru cu reprezentanții Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) și cu exponenții Fondului de Dezvoltare Durabilă din Moldova, în cadrul căreia au fost analizat carenţele existente în cadrul legal în sectorul hidroameliorației.

Participanții au realizat un schimb de opinii în vederea identificării unor soluții ce ar îmbunătăți actele normative din domeniu.

În cadrul ședinței, membrii AUAI au informat despre obstacolele cu care se confruntă la obținerea autorizației de mediu pentru folosința specială a apei la irigare, în procesul de încasare a subvențiilor destinate sistemului de irigații și de aplicare a taxelor pentru utilizarea resurselor de apă.

În context, Vasile Șarban a sublinat importanța sectorului de irigare pentru domeniul agricol și a spus că ministerul caută soluții juridice pentru actualizarea actelor normative care să garanteze un management eficient şi stabil în domeniul hidroameliorației.

Anterior, fostul deputat al Paltformei DA, Alexandr Slusari, a cerut autorităților să actualizeze și să aplice „urgent” Programul complex de irigare.

„Continuă să fie distruse mai multe sisteme de irigare la scară mare, pe care concernul Apele Moldovei şi Agenţia proprietăţii de Stat aşa şi nu le-au transmis asociaţiilor utilizatorilor de apă. Mă refer, în primul rând la situaţia în raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni. Totodată, este nevoie de un program special privind consolidarea organizaţiilor utilizatorilor de apă, care necesită sprijin financiar din partea statului”, spunea Slusari.

O lege cu privire la utilizarea apelor de suprafață pentru irigarea terenurilor agricole a fost adoptată de Guvern în mai 2018, care a permis care producătorii agricoli să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile adiacente râurilor sau bazinelor de apă pentru irigarea terenurilor. De asemenea, prin lege a fost redusă lista actelor necesare pentru obţinerea autorizaţiei de mediu în acest scop.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media