Mold-street: Clădirea nefinisată a miliardarului Stati din centrul Chișinăului, vândută unui moldovean cu afaceri în SUA

29 septembrie 2021, 11:15 Afaceri 866
Clădirea a aparținut miliardarului moldovean Anatol Stati.  Sursa: Replica Media

Una dintre cele mai mari clădiri nefinisate din centrul capitalei, construită de o companie a miliardarului Anatolie Stati, a fost vândută recent în cadrul unei licitații unui moldovean cu afaceri în Statele Unite. Este vorba despre blocul cu nouă etaje de pe bulevardul Ștefan cel Mare 150, amplasat vizavi de grădina publică Ștefan cel Mare, scrie Mold-street.

Noul proprietar este Nova Lines Inc, o companie IT locală, care îl are ca unic asociat pe Mihai Sava. Schimbarea proprietarului a fost deja înregistrată la Agenția pentru Servicii Publice (ASP).

Mold-street.md a aflat că o altă companie locală de construcție era gata să ofere pentru imobil exact cât a cerut banca – zece milioane de euro (cu TVA), oferind și dovezi de deținere și proveniența acestei sume.

Reieșind din informațiile deținute de Mold-street.md, la negocierile individuale ar fi participat două companii, compania Nova Lines Inc, și o companie de construcții de la Chișinău. Potrivit informațiilor deținute, ultima a propus prețul solicitat de Moldindconbank – de 10 milioane de euro, oferind dovezile de deținere și proviniență a acestei sume.

Potrivit sursei, clădirea a fost vândută cu un 1 milion de euro mai ieftin decât o altă ofertă făcută către bancă. Mold-street scrie că la negocierile individuale ar fi participat două companii, compania Nova Lines Inc, și o companie de construcții de la Chișinău. Ultima ar fi propus prețul solicitat de Moldindconbank – de 10 milioane de euro, cu toate acestea imobilul ar fi fost vândut de bancă cu suma de nouă milioane de euro, spun cei de la Mold-street, cu referire la o sursă anonimă.

Atât reprezentanții companiei Nova Lines Inc, cât și cei ai băncii, au refuzat să ofere detalii despre tranzacție.

Construcția clădirii, edificate pe 22 de ari de teren, chiar peste drum de monumentul lui Ștefan cel Mare, a început încă în 2010 și, după o schimbare de proprietar, în 2016, a fost preluată de Moldindconbank pentru neachitarea creditelor.

Imobilul are o suprafață la sol de 1.640 de metri pătrați, iar în interior – aproape 10.750 de metri pătrați (pentru comparație, clădirea Parlamentului Republicii Moldova are suprafața de 10.950 de metri pătrați). În 11 ani nu s-a reușit decât executarea a 60% din volumul lucrărilor. Conform proiectului, imobilul trebuia să aibă spații comerciale, oficii, parcări și apartament Pentahouse.

Anatolie Stati a renunțat, cel puțin oficial, la clădire după ce Ascom Grup a cedat șantierul companiei Ozi Grup. Deși firma este afiliată grupului Ascom, proprietarul imobilului a devenit Elena Ozerov. În 2016, atât terenul cât și construcția sunt preluate de Moldinconbank din contul datoriilor acumulate în urma neachitării creditelor.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media