ULTIMA ORĂ! Ministerul Sănătății dă start administrării dozei trei de vaccin anti-COVID-19. Categoriile de persoane cărora le este recomandată doza „booster”

24 noiembrie 2021, 11:52 Sănătate 541
Vaccinare.  Sursa: Ministerul Sănătății

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 poate începe de luni, 29 noiembrie, în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit autorităților în sănătate, doza trei de vaccin anti-COVID-19 va fi administrată prioritar persoanelor cu imunodificiențe, pacienților oncologici aflați în tratament de chimioterapie, persoanele care au suportat recent un transplant de organe, pacienților infectați cu HIV SIDA în orice stadiu, etc.

Totodată, doza suplimentară de vaccin se administrează doar la recomandarea medicului, iar imunizarea se va efectua cu același vaccin administrat inițial.

Mai mult doza „booster” este recomandată persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, persoanelor adulte, peste 18 ani care prezintă comorbidități, categoriilor profesionale (angajați medicali, angajații din farmacii), dar și persoanelor din centrele de plasament, asistenți sociali, personalul din educație, polițiști.

„Totodată, doza booster se administrează pentru a menține imunitatea în fața COVID-19. Scopul principal este prevenirea cazurilor grave și a deceselor. Referitor la administrarea vaccinului în rândul tinerilor - această categorie de persoană prezintă un risc redus de a dezvolta formele severe de COVID sau ducerea la deces. Pentru acestea persoane nu există deocamdată recomandări pentru administrarea dozei booster”, a precizat Nicolescu.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 1.571 reacții adverse, dintre care 92% forme ușoare, 8% forme moderate. Menționăm că, până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1.996.130 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media