Cauza penală în privința fostei vice-guvernatoare a BNM, Emma Tăbîrță, din dosarul „frauda bancară” - trimis în judecată

19 aprilie 2023, 16:29 Justiție 108
frauda bancară.  Sursa: Replica Media

Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza penală în privința fostului vice-guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță, învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Urmărirea penală pe caz a fost încheiată încă la 7 februarie 2023, până în prezent a fost acordat termen părții apărării pentru a face cunoștință cu materialele cauzei penale care conține 149 de volume.

Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC Unibank SA, BC Banca Socială SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, vice-guvernatoarea BNM, în calitate de persoană afiliată organizației criminale, a înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC Unibank SA, BC Banca Socială SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Așadar, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105 MDL și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

Amintim că, la 22 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată episodul din dosarul penal „frauda bancară” în cadrul căruia erau vizaţi un ex-guvernator şi un alt ex-viceguvernator ai BNM.

Procuratura Anticorupție continuă urmărirea penală în cauza „frauda bancară” iar la emiterea unor decizii procesuale, vom reveni cu detalii suplimentare.

Mai multe detalii legate de dosarul „frauda bancară” găsiți AICI.

Replica
publicat de:
Replica Media
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media