VIDEO/ The Insider: Trupele ruse au adus o încărcătură necunoscută la centrala atomică din Zaporojie, pe surse ar fi vorba de explozibil

6 august 2022, 10:57 Ucraina 325
Camioane militare ruse pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie.  Sursa: The Insider

Situație tot mai delicată și periculoasă la stația nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa și care este ocupată din martie de trupele ruse. După ce Organizația Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că a pierdut orice control asupra acesteia, ieri, ministerul rus al apărării a deplâns un atac al Ucrainei asupra acesteia care a dus la activarea mai multor protocoale de securitate și oprirea reactorului numărul 4.

Ucraina a respins aceste acuzații, președintele Zelenskiy menționând că tot ce se întâmplă la stație este responsabilitatea exclusivă a Rusiei. Între timp, publicația rusă independentă The Insider anunță pe surse că stația ar fi fost minată recent de trupele ruse care ar fi adus pe teritoriul acersteia o încărcătură necunoscută prin intermediul unor camioane militare. Totul pe fundalul unor informații tot mai susținute despre o potențială contraofensivă de proporții a Ucrainei în sudul Ucrainei.

Potrivit sursei publicației, coloana de camioane militare a sosit pe teritoriul stației la 2 august. Mașinile s-au oprit între clădirile reactorului numărul 1 și 2 al stației, după care o parte din coloană, câte un camion s-a apropiat de camera cu mașini a blocului 1 care ar fi fost astfel minată.


O altă sursă a publicației spune că pe teritoriul stației s-ar afla circa 500 de militari ruși și multă tehnică militară, printre care mașini blindate de luptă, echipamente de luptă anti-aeriană și altă tehnică specială. Întreg teritoriul din jurul stației este minat. În apropierea satului Vodeanoe, cel mai apropiat de stație, trupele ruse ar fi amplasat o baterie de lansatoare de rachete Grad, iar restul munițiilor, soldații ruși le păstrează chiar pe teritoriul stației și chiar în sălile reactorului. Sursa publicației nu este la curent dacă blocul reactorul a fost minat sau doar este folosit pentru păstrarea explozibilului. Aceeași sursă spune că întreaga operațiune de ocupare a stației a fost condusă de general maiorul Aleksei Dombrovski care a predat controlul stației unui alt general-maior, Valerii Vasiliev.

Ambele surse al publicației consideră că atacurile raportate de Rusia de pe teritoriul stației au fost înscenate. Un angajat al unui bloc al stației spune că în urma exploziilor de la stație a fost distrusă linia de alimentare alternativă cu energie electrică a stației, iar la blocul 3 s-au activat 2 sisteme de securitate și au pornit generatoarele diesel, semn că sistemul principal de securitate al blocului a rămas fără curent.

Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media